News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Gašenje računara ?!!

Started by GuRuGeoRge, April 08, 2012, 12:19:06 PM

Previous topic - Next topic

GuRuGeoRge

Pozdrav drugari, treba mi pomoć ! Meni se zadnjih dana često gasi računar kada gledam neke klipove na internetu na YT i slično, a i kada pokrenem neku igru (CoD2 i 4 online igram) računar se takođe isključi sam od sebe...Pratio sam temperature na procesoru u toku gledanja klipova penju se i do oko 50 stepeni što po meni nije baš normalno, a nakon igranja igara, nakon gašenja i ponovnog paljenja u BIOS-u su temperature procesora od 52-57 stepeni !! Windows XP SP2 sam reinstalirao u četvrtak 05.04 komp fino i brzo radi, i brzo se gasi kada ga redovno isključim sa 'Shut Down' opcijom, očistio sam koliko-toliko komp od prašine, proverio HDD na kome je sistem sa HD Tune programom i nema 'bad sector'-a..Da li je u pitanju samo pregrevanje procesora, ili je u pitanju i oslabljeno napajanje ? Na napajanje imam garanciju do 01.08.2012 u Easy Computers firmi tu u Subotici, a što se procesora tiče na njemu imam bučni CoolerMaster Jet 7+ kuler, a neka odgovarajuća termalna pasta za moj AMD XP Barton 2500+ nadam se da nije mnogo skupa..

Evo i par slika senzora Hmonitor programa i Everesta:

Tomo_SU

Probaj sa vadjenjem jednog i zamenom polozaja memorijskih modula.

Ako je napajanje oslabilo sto je mala sansa ako si u garantnom roku, probaj iskljuciti sve sto je nepotrebno, cd/dvd, drugi HDD, smanjis klok cpu.

GuRuGeoRge

Memorijski modul imam 1 od 512MB, jedan je bio otkazao, pa sam ga izvadio nakon reinstalacije Windowsa, procesor nije klokovan...Čudi me jer pokazuje crveno, tj. da je 3,3V grana oslabila jer daje oko 60% manje napona, a napajanje je kvalitetno Thermaltake TR2 470W, kupljeno je 01.08.2009 ?!

Srba

Quote from: GuRuGeoRge on April 08, 2012, 12:19:06 PM
očistio sam koliko-toliko komp od prašine

Guru,

Izvini na ovim pitanjima, ali i pored toga sto sam 200 puta sklopio i rasklopio svoje kompove desavalo mi se da jedna od ovih gluposti dovede do pregrevanja.

Cooler procesora mora da bude kao suza cist... Ako si ga skidao i cistio, da li je stavljena nova pasta? Da li si dobro ocistio od prethodne paste? Da li si stavio tanak sloj paste (da nije predebeo)? Da li je cooler dobro nalegao i da li je dobro pricvrscen na plocu? Dobro izduvaj sva rebra na cooleru...

GuRuGeoRge

Srbo imam Coolermaster Jet 7+, ovu bučnu zverinu drоim ga na minimumu:

http://www.hardcoreware.net/reviews/review-213-1.htm

Pre kada sam igrao igre drоeći ga na minimumu obrtaja, kada sam izašao iz igre i proveravao temperature zima/jesen/proleće u sobi oko 20-22 stepena, temperatura je bila maksimum oko 52 stepena, tako da mislim da je problem moоda u termalnoj pasti, jer je zadnji put procesor montiran posle neke popravke januara 2008. godine i od tada nije skidan i nije menjana termalna pasta. Ja sam samo skinuo gornji deo kulera i očistio ga temeljno četkicom za boje i izduvao, a deo koji je na procesoru nisam skidao ni dirao, jer termalne paste nemam, i nisam vičan montiranju kulera na procesor nisam to nikada ni radio...Inače pregledao sam i kondenzatore na matičnoj i grafičkoj i svi su u redu..

Srba

Koliko vidim po slici bakarne resetke idu direktno na procesor i njih bi ja prvo proverio a ne fan :)

Ako neces da ga demonitras zbog nedostatka paste - improvizovano resenje je da uzmes pumpu za bicikl ili kola pa na terasu/dvoriste i duvaj u taj bakarni deo koliko mozes! On se prvi zapusi pa fan ne moze u njega da uduva dovoljno vazduha. Zato i vristi kao nenormalan jer ne moze da ohladi bakarne resetke... A imas u drugu soluciju - kupi bocicu komprimovanog vazduha (skoro svaki PC shop bi trebalo da je ima) sa cevcicom i pokusaj da izduvas. A ako si vec u nekom PC shopu onda kupi i pastu pa ga ipak demontiraj/izduvaj - zaista nije tesko...

I praktikuj to svakih maksimalno 3-4 meseca. Ako 4 godine nije skidan kuler radi ciscenja onda mislim da je 100% zapusen bakarni deo sa resetkama kroz koji vise ne struji vazduh nego ide okolo - zbog cega se i gasi/trosi vise struje jer duva kao nenormalan bez efekta. Skidaj to i cisti ili izduvaj pa proveri temp.

GuRuGeoRge

Hvala na pomoći  :handshake: !! U svakom slučaju odneću komp u Easy Computers, rećiću im u čemu je problem, pa neka provere napajanje i ako ne valja neka zamene, i neka stave novu pastu na kuler i očiste to, neću ja ništa čačkati na svoju ruku...

Srba

Ma nije problem - tako neces pogresiti. I javi sta je bio problem :)

GuRuGeoRge

Evo mene, posle nedelju dana....Bio računar u servisu gde sam kupio napajanje, tamo računar radi redovno ne gasi se uopšte, bio sam lično i bio sam kada je testiran..Rekao je momak da ako se opet bude gasio da ga zovem pa će mi dati novo napajanje...Danas sam igrao oko 10 minuta i nije se gasio...

Srba

Hahahahahaha - uplasio se cuka zube....

Znaci neverovatno... Istri slucaj sam imao (imam i dalje) sa misem - kod mene nakon par dana levi klik taster pocinje da baguje (radi dupli klik sam od sebe ili uopste ne reaguje). Odnesem u servis i kod ljudi na moje oci radi savrseno... Uzmem ja u servisu da ga probam, a on baksuz radi bez greske. Dodjem kuci, posle par dana krene da baguje...

Poltergeist...

Ninja_dragon

Guru, da li si eliminisao mrezni napon u kucnoj instalaciji? Predlazem test sa ups-om, koji bi ti sugnalizirao eventualne varijacije u naponu.

Nisam u toku, to gasenje kada se desi, da li je ono "nezdravo" gasenje, tj da li samo ugasi odjednom, ili ide shut down, logging off i td?

Instant1

I meni je to bilo, to ti je do hard diska...

pick n roll

vidi matori, sigurno je do zagrevanja procesora i nema tu sta, jednostavno ako hoces da rizikujes procesor stavi u biosu vecu toleranciju na automatic turn off, iz tvog posta sa izvukao da ti se gasio kad si koristio racunar za malo teze radnje kao sto su i online igre, koje su veoma zahtevne... Taj majstor odmah da ti kaze je samo turn on comp ostavio ga par sati da radi, ovaj se nije naravno gasio i to je to... druga stvar je prikljucen kabel modema za racunar, taj isti majstor ne verujem da ga je stavljao, to moze biti isto problem.. tj da se gasi racunar, da nece da se upali itd.... u sustini, ja ti pricam lajicki, ali iz iskustva, i poslusaj srbu, dobro iscisti taj cooler jer sam cooler je brutalan ali se isti ti i brze zaprljavaju jbg... eto malo moje dobre volje da pomognem, pa sad jbg  :super :super :super :super poz

vd|cube(im)

Valjda je rješio problem u ovih pola godine od kad je zatraоio pomoć  :hmm

Srba

Nema veze, nek' se pise nesto,  :o

GuRuGeoRge

Bio je PC opet u istom servisu jer je prošle nedelje u utorak prepodne ispisao "BIOS is not compliant with ACPI"i nije hteo Windows da podigne, i na kraju se ispostavilo da procesor nije bio OK, bio je na izmaku...Stavili su ispravan polovan Barton 2500+ i sada radi redovno, ne pregreva se, i kada gledam klipove na YouTube ne gasi se više računar..U svakom slučaju hvala svima na pomoći i savetima !!  :happy