News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

HDD

Started by zlenzlla, September 11, 2009, 12:57:26 AM

Previous topic - Next topic

zlenzlla

Razmisljam da uzmem novi HDD pa bih volio da cujem neke savjete koji je najbolji, tj. koja marka.

Evo izbora:

http://www.pan-ex.net/vidi.php?g=1&m=38

Sta je cache i koja je razlika izmedju ata, sata i sata 2?

Pozzz

Zver

Moj savet ti je da uzmes drive od 640 gb, to su diskovi koji vrte 2 ploce, dosta su brzi od diskova sa jednom plocom i imaju najbolju cenu po gigabajtu.
Sto se tice bafera, stvar je jednostavna, sto vise - to bolje

Seagate najbolje, posle njega wd blue - black

zlenzlla

Quote from: Zver on September 11, 2009, 10:35:33 AM
Moj savet ti je da uzmes drive od 640 gb, to su diskovi koji vrte 2 ploce, dosta su brzi od diskova sa jednom plocom i imaju najbolju cenu po gigabajtu.
Sto se tice bafera, stvar je jednostavna, sto vise - to bolje

Seagate najbolje, posle njega wd blue - black

Jeli samo ti od 640 GB imaju dve ploce?  To je sata? A sta sto se tice brzine? Kako sam ja shvatio ima od 1.5 Gbps (sata 2), 3 Gbps (sata 300) i 6 Gbps.  To su im oznake ako se ne varam?

Za sta sluzi bafer?

SOLID

WD je zakon , cak mislim da ima najduzu garanciju.....

zlenzlla

Quote from: SOLID on September 12, 2009, 12:31:19 AM

Rodjaku je nakon mozda dve - tri godine stradao wd. Bruji kao trafo stanica i trese se. Zato sam malo sumnjicav po pitanju wd.  :hmm

Zver

Seagate je po meni nesto najbolje sto moze da se kupi u srednoj klasi, wd je nedavno kupio maxtor i u pola svojih modela ubacio maxtor mehaniku i elektroniku, zato skripi srednja klasa, visa klasa naravno (zato sam i napisao blue) je bolja.

Naravno treba uzeti sata2, ali generalno to je i jedino sto danas ima u ponudi, naravno sata2 je obrnuto komaptibilan sa sata1 standardnom, tako da nema bojazni nekompatibilnosti ploce i diska.

Da, btw, nemaju svi diskovi 2 ploce, prouci malo temu, videces da su to retke zverke.

http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_buffer

*SPARTANAC*

Quote from: zlenzlla on September 12, 2009, 12:43:46 AM
Quote from: SOLID on September 12, 2009, 12:31:19 AM

Rodjaku je nakon mozda dve - tri godine stradao wd. Bruji kao trafo stanica i trese se. Zato sam malo sumnjicav po pitanju wd.  :hmm
Ja delim i dobre i lose trenutke sa WD-om
Na svim predhodnim kompovima WD je radio besprekorno(a imao sam 3 HD pre ovog), sad imam WD 1600AAJS na njemu mu je sistem i znaci place mi se kako lose radi, znaci lose - losije - najgore - WD 1600AAJS ! Bucan, pregreva se, blokira.
Iskreno sve je u ceni ako odvojis dosta para za to, zverkova ponuda za 640 GB hard ce ti biti fenomenalna sa bilo kakvim bufferom  :wink:

Zver

Taj wd ti je ustvari MAXTOR

zlenzlla

Cuo sam da je seagate los. Rece mi drug neki dan.

Quote:  seagate izbjegavaj, kvare se kao nikad prije. imam brdo wd diskova, prijatelji isto i nikad nikome nije niti jedan krepao (ja ih imam 2 od 640, 3 od 250, imao sam ih 3 od 80, uff, kroz ruke su mi prošla 2 od 500 kad sam slagao kompove i ne оalim se. green serija je tiha i hladna, blue ima moоda malo bolje performanse ali zanemarivo, jedino black nisam probao).

Ili da ipak idem na seagate?  :hmm

Zver

Ja eto imam divna iskustva sa seagate i sa hitachi, dok sa samsung i wd nisam bas zadovoljan, ali stvar je izbora, sada svi daju izdasne garancije na diskove, tako da ne bi trebao biti problem i ako rikne.

DiDaN

seagate ili hitachi   :super

Peđa

Quote from: Zver on September 12, 2009, 04:08:54 PM
Taj wd ti je ustvari MAXTOR

Rade, malko si se zeznuo...Seagate je kupio Maxtor  :wink: Ali si za ostalo u pravu :) Seagate ili WD. Ja imam 2  WD-a i sluоe me perfektno. Jedan od njih je upravo taj od 640GB, tako da njega preporučujem, pod uslovom da taj SATA disk moоe nekako i da se poveоe. Zlen, moraš da kaоeš koju matičnu ploču imaš. :)

Zver

zlenzlla

AS Rock 939S56-M.

Koliko inace HDD ima ploca? Tj, kako da znam jeli ima dve kao sto mi je Zver preporucio? Jeli ova ima dve? Hitachi od 500 GB

http://www.hitachigst.com/portal/binary/com.epicentric.contentmanagement.servlet.ContentDeliveryServlet/hgst/products/Deskstar/p7k500/HGST_Deskstar_P7K500_DS_FINAL.pdf

Hitachi  640 GB

http://www.cclonline.com/product-info.asp?product_id=30345

Koji mi je bolje?  :wink2

Peđa

Ploča ima na sebi SATA1 priključke, tako da moоeš uzeti SATA disk, bez obzira da li je SATA1 ili SATA2...ako uzmeš potonji, samo će raditi na brzinama SATA1 hard diska. I gledam nešto taj cenovnik...pa svi hardovi imaju jednogodišnju garanciju  :hmm Ne uzimaj ako nema 3 godine garancije!

zlenzlla

Quote from: Peđa on September 18, 2009, 05:25:23 PM
Ploča ima na sebi SATA1 priključke, tako da moоeš uzeti SATA disk, bez obzira da li je SATA1 ili SATA2...ako uzmeš potonji, samo će raditi na brzinama SATA1 hard diska. I gledam nešto taj cenovnik...pa svi hardovi imaju jednogodišnju garanciju  :hmm Ne uzimaj ako nema 3 godine garancije!

Da, ima sata prikljucke. Ali dobro si me napomenuo da su to sata1.  :wink:  Jeli postoji neki nacin da se sa sata1 predje na sata2 ili to zavisi samo od konektora. Cini mi se da sam negdje citao da moze.  :wink2

Dobio sam ovu preporuku za WD Green. Jos ako uspem da nadjem to ovde kod nas.  :rock3

http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=559

Zver

Ne, ne mozes da predjes sa sata1 na sata2, odnosno mozes, ali moras da promenis plocu.