News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Zimsko racunanje vremena!!!

Started by Podpredsednik, October 25, 2008, 10:17:42 PM

Previous topic - Next topic

Podpredsednik

Од суÑ,ра зимско рачунање времена
СуÑ,ра, у недељу, 26. окÑ,обра, у Ñ,ри саÑ,а ујуÑ,ро казаљке на часовницима биће померене за један час уназад, Ñ,ако да ће ноћ измеÑ'у субоÑ,е и недеље за Ñ,олико биÑ,и дужа.

Према важећем закону, леÑ,ње рачунање времена у Србији почиње последње недеље у марÑ,у, а завршава се последње недеље у окÑ,обру.

ЛеÑ,ње рачунање времена у 2009. години почеће 29. марÑ,а Ñ,ако шÑ,о ће се казаљке на часовницима са два помериÑ,и на Ñ,ри часа.

Циљ померања времена углавном је ушÑ,еда елекÑ,ричне енергије.

ЛеÑ,ње рачунање времена је код нас први пуÑ, уведено 27. марÑ,а 1983. године.

Од 1995. године казаљке на саÑ,овима су померане у последњој седмици сепÑ,ембра на основу одлука које је доносила влада, а преÑ,прошле године је донеÑ, нови закон у Ñ,ој обласÑ,и и леÑ,ње рачунање времена усклаÑ'ено са Европском унијом.

"Службено време" у свеÑ,у помера се унапред у позну зиму или рано пролеће, а враћа уназад у јесен, најчешће за један саÑ,, али Ñ,ачан број саÑ,и и даÑ,уми измена одреÑ'ују се на локалном нивоу и подложни су променама.

Поједини асÑ,рономи су, меÑ'уÑ,им, проÑ,ив померања казаљки и вешÑ,ачког "продужења" дана, јер смаÑ,рају да природу не Ñ,реба "мучиÑ,и", макар се Ñ,о правдало и економском рачуницом.

DiDaN

Jel to vazi za obicne satove ili za digitronce   :rofl :rofl

tihi

Citiram starijeg vodnika Jasenka Rudeca, ex 72. Specijalna  dok sam bio u vojsci...

Ja : Gospodine Vodnice....

Jasenko: Stariji VOdnik Vojnice

Ja: Gospodine stariji vodnice,dali znate koliko je sati?

Jasenko: Tacno je 20 casova 32 minuta i 47 sec. ,odstupanje od tacnosti +/- 20 sec zbog fizickih osobina kvarca,mada ga ja uskladjujem jednom mesecno sa atomskim casovnikom u Frankfortu.