News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Hobi je u pitanju

Started by tipico, November 16, 2012, 06:29:08 PM

Previous topic - Next topic

tipico

Sorry odma ako sam falio pod forum :)

Dakle namjeravam si kupit neku zračnu pušku,do sada sam koristio prijateljeve, i nisu mi se baš svidjele tj. nisu se pokazale baš dobre,ali ono to je početak

Dakle ako netko se bavi tako tim spotrom,hobijem,rekreacijom svejedno svaki prijedlog ili savijet mi je dobrodošao.

Dr_Obradovic

Pozz

Mozda mogu da ti pomognem sa nekim osnovnim informacijama, ali prvo mi reci za sta ti treba puska. AKo bi gadjao mete (plinking) kalibar .177 je dovoljan, opet ako bi se bavio pest control-om (golubovi itd. sto je btw zabranjeno u ex YU drzavama) mogao bi da uzmes veci kalibar npr .22.  Takodje je bitno koliko $$$ mozes da izdvojis.

Ja sam uzeo vazdusnu pusku pre dve godine, i imao sam raznih iskustava sa nekim ruskim puskama. Sada imam nemacku dianu 31 panther u kalibru .177 (4,5 mm) sa, cini mi se,  leapers optikom 3-9x40 koja izgleda ovako  :sniper

Evo linka do default verzije te puske. Moja je blago upgradeovana.
http://www.diana-airguns.de/index.php?id=127&L=1&width=1920&height=1080

Ubacicu i neku sliku ovih dana kao i neki klip pa vidi da li je to ono sto ti odgovara....

tipico

E, to to gledao samo i ja ovdje u nas dianu njemicu ali imao samo i druga dva izbora između slavije i one spanjolke ma novci su tu negdje 2,500-3000 kn

A ono hobi mete, rekreacija po brdu zajebancija , posjedujem malo veću površinu pa ono imam dosta zgodnih mjesta za mete

Dr_Obradovic

Ok. Pucao sam iz Slavije 620, Slavije 624, Gamo Whisper,  Gamo (spanske koje si pomenuo) Hanter Elite, Baikal (ruska) 512 i 513m i nekih starih Zastavinih vazdusnih koje necu da pominjem jer je najnoviji model napravljen 1254 godine  :rofl.....
Evo ukratko o svakoj pusci po rec.

Slavija 620 i 624 su ok. precizne su ali im je brzina dijabole na izlazu iz cevi nesto manja u odnosu na Dianu. Kod Slavije je to negde oko 250m/s, diana je 300m/s. Jeftinija je od Diane ali je maaaloo losija.

Gamo - ukratko: zaboravi ih!
Gamo je cista sminka. Lep zavrsni rad ali preciznost i pouzdanost 0. Uz to im je i cena veca od ostalih. Dobar marketing rade i to je to.

Baikal - takodje nemoj da ulazis u pricu oko njih. Napravljene su kao Lada specijal. Tvrde, krute al sve na njima skripi i zapinje. Pozitina strana je to sto su jeftine. Imao sam jednu i mucio sam se pola godine da je upucam i nista....

Ostaje Diana. Ja sam posle Baikala kupio Dianu 31. Tada je cena bila oko 350 evra. Stavio sam optiku Leapers oko 70 evra i sa papirima taksama i ostalom birokratijom to je izaslo na 500 evra. Pusku sam upucao za pet minuta i sa pet dijabola. :clapping2

Ove puske sam izabrao jer su slicnog dometa, itog kalibra i manje vise iste brzine dijabole na izlasku iz cevi. Sama brzina nije najbitnija a to je nesto cime ce prodavci probati da te nagovore da uzmes neku pusku sa 350 m/s, a u stvari dijabola ne trpi tu brzinu i krivi se, pa je samim tim i preciznost nikakva.

Ako te nesto vise interesuje tu sam, pitaj.
  :mafia

tipico

Hmm... Razmišljam baš o diani 31 panther sad ne znam...
u trgovnii sam na mete probao amerikanku točnije ovu http://www.monster-rbs.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=397&category_id=41&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

Ali radije ću još malo pogledat u nekim drugim trgovinama nego da se zaletim pa ne znam šta sam kupio

Dr_Obradovic

Ma da, polako. Nemoj da zuris. Opet da ti kazem nemoj se zaletati na da uzmes pusku koja ima veliku brzinu dijabole. To nije najbitnije. Ova, koliko vidim, u .177 kalibru ima 380 m/s sto je mnogo. A cini mi se da je ovo "Nitro" oznaka za Nitro piston. To je zamena za oprugu, i puska je neverovatno tiha jer je najveca buka kod vazdusnih okidanje opruge. Proveri ovo jer nisam siguran.
Evo ti link do najveci distributera vazdusnog oruzja. Kod njih mozes da vidis kritike za svaku vazdusnu. Evo je za ovu koju si probao

http://www.pyramydair.com/s/m/Benjamin_Trail_NP_XL_Air_Rifle/2052;jsessionid=257B10AFEB8D8B96A24A01A4177B2529.app01

tipico

ma da,i ja mislim da je to malo previše,gledao bih uzeti nešto u rangu 5,5 250m/s 4,5 300m/s ovo je ono okvirno,ali baš iz tog razloga krivljenja dijabole.. zadovoljio bih se i sa dianom 175 m/s za moje potrebe vikend lovac XD mislim da ne treba ništa jače

Ova je dobra što si stavio,još ću dobro pogledat jer,ova trgovina opreme i nema baš nekog izbora,naročito optike.. 0 bodova,ali optika je najmanji problem

Jacⱪ Sparroⱳ™

Tipiko, to ti poceo CoD2 da igras LIVE?   :nervous:

tipico

Hahahaha koji si ti Bog. :)

Ma nisam nisam, ovo vuče korijene jos od kad sam bio klinac 5-6 razred :) a COD je samo ubijanje dosade poslje posla

tipico

Quote from: Dr_Obradovic on November 17, 2012, 01:49:10 PM
Ma da, polako. Nemoj da zuris. Opet da ti kazem nemoj se zaletati na da uzmes pusku koja ima veliku brzinu dijabole. To nije najbitnije. Ova, koliko vidim, u .177 kalibru ima 380 m/s sto je mnogo. A cini mi se da je ovo "Nitro" oznaka za Nitro piston. To je zamena za oprugu, i puska je neverovatno tiha jer je najveca buka kod vazdusnih okidanje opruge. Proveri ovo jer nisam siguran.
Evo ti link do najveci distributera vazdusnog oruzja. Kod njih mozes da vidis kritike za svaku vazdusnu. Evo je za ovu koju si probao

http://www.pyramydair.com/s/m/Benjamin_Trail_NP_XL_Air_Rifle/2052;jsessionid=257B10AFEB8D8B96A24A01A4177B2529.app01

Jesi imao iskustava sa HATSANOM ?? oprobao sam u rođaka 5,5 neka ojačana dijabola,kida na 30 m bez vele odstupanja ... jeftina a onako svidila mi se,sad je dilema diana ili hatsan

Dr_Obradovic

Nisam pucao iz Hatsana ali sam se raspitao o njima kada sam kupovao pusku. U pravu si da su jake puske sa jakom oprugom ali se desava da kundak puske popusti zbog jake vibracije opruge i da pocne da se "cepa". Po na kraju moras da menjas Ovo se desavalo na nekim malo starijim modelima tipa Mod .85.... Ne kazem da ce ovo da se desi na svakoj, ali je to nesto sto sam cesto sretao na forumima i sto su mi kasnije prijatelji koji su pucali iz Hatsana rekli.
Ja sam tada razmisljao da uzmem
http://www.pyramydair.com/s/m/Hatsan_125_Sniper_Air_Rifle_Combo_Black/2674
ali sam odustao jer sam sa prijateljima koji su ranije imali Dianu i Hatsan odlucio da uzmem Dianu.   
Jos jedan minus kod hatsana je to sto su puske robusnije i teze. Razlika izmedju ovog Hatsana i Diane 31 je skoro 1kg, sto je kada ceo dan pucas veeelika razlika veruj mi.
Pozitivna strana je cena, sto si verovatno video.

Sto se tice preciznosti puska koju imam je upucana na 30ak metara i tu pravi pristojne grupe. Inace sam sa |EMC|Vijerijem gadjao na 60ak metara limenku piva, i sa osloncem iz stojeceg stava smo je pogadjali bez problema.

Sledece su dijabole. Ako su ojacane dijabole neke ovakve
http://www.airgundepot.com/gamo-raptor-pellets.html
to zaboravi. Nisu od olova i na kraju ce ti zaj*bati pusku. To je kao da pucas bez dijabole (sto nikako ne smes da radis!). Dijabola ne legne dobro kad je ubacis...Izguglaj zasto su te PBA dijabole lose. Ima da se pise pola strane.
:shok A i puska je manje precizna sa njima.

Evo ti jos jedan koristan link.
Ovaj lik je majstor, ima vrhunsko oruzje PCP puske koje kostaju po  2-3000 evra. A ako kapiras engleski poslusaj ga o tehnici pucanja, dijabolama, odrzavanju...
http://www.youtube.com/user/EdgunUSA?feature=g-all-u
Nadam se da te nisam dodatno zbunio
:||

tipico

evo recimo danas mi je frend reko da je njegova hatsanica pukla po pola !?!??! a ono radije cu se malo strpit dok ne odem u Zg i ne nađem dianu kako treba nego gluposti kupovat

Dr_Obradovic

Eto bzveze... Kazem ti nije to neobicno za Hatsana. Meni je Hatsan, kao i tebi bio u najuzem izboru sa Dianom. Mislim da nisam pogresio.
Pogledaj sta ima, raspitaj se. Kad kupis pusku ocekujem slike ovde.  :wink2
Evo mene na pucanju
http://s1159.beta.photobucket.com/user/Kontraverzni_Biznismen/media/Diana31.jpg.html
Nemam aparat ovde pa da slikam pusku blize.

tipico

:super  :super  :super

full fotosešn dobiješ :)

jedini hobi sta mi je nekako najbolje legao samo što nisam vodio računa o tome,uvijek sam posuđivao puške,tako da mi je prošlo svašta preko ruka ali nikad nisam obraćo paоnju na marku,tip i tako što,jedino dianu sam u trgovini oprobo neki dan ali to je privatna od vlasnika tako da ...jedino na kalibar dijabole sam uvijek nekako 5,5 traоio čak sam iz 6,35 opuco jedan vikend,ali ne potrebno sasvim dovoljno mi je 5,5

Dr_Obradovic

Napisao sam ti gore u vezi kalibra. Ako neces da obaras golubove ili tako neke stetocine 4,5 je taman. Imas veliki izbor dijabola....
Veci kalibar 5,5 je za lov, manji je domet i stabilnija je dijabola kad gadjas. Nije to sad neka velika razlika, al eto... Nista vece ti ne treba jer i nemas neki veliki izbor tom kalibru.

Reci mi samo je l' taj Hatsan sto je nastradao isti iz koga si pucao na 30 metara?

tipico

Ma... dijabola i kalibar su mi najmanji problem :) Diana je sad nova оena u mome оivotu :D :D :D :D

Nije, sasvim su drugi modeli,nezz točno koji su ali pucao sam mislim da je model 125 one kraće neke cijevi...

tipico

Evo jutros mi frend nabavio  CROSMAN Optimus dobio uz nju Centar Point optiku 4x32 onako fin primjerak,jesi nju probao? Heh ali dianu mislim i dalje kupiti ali čisto me zanima ako si probao pa da mi kaоeš šta mogu očekivat kad mu je zapljenim na par dana da je malo razradim :D

Dr_Obradovic

Nisam je probao. Cuo sam da ih ima dobrih, al nisam imao srece da tu probam. Javi kakva je i napravi neke slike sa pucanja.
Odavde mozes da skines mete i da ih bacis na stampac:
http://www.airgunsmith.com/target/freetargets4.htm

Imam samo par stvari u vezi optike...
Ta optika koju si pomenuo 4x32 je fiksna. Dakle uvecava 4 puta a precnik sociva optike je 32mm.
Moja optika je 3-9x40 dakle mozes da menjas zoom u zavisnosti od daljine mete od 3puta do 9puta. Ako budes kupovao optiku nemoj da uzimas fiksnu jer na 40+metara ti treba bar 6puta uvecanje. Kada kupujes optiku moras da obratis paznju na neke stvari kao sto su sirina sine na koju je optika montira, drzaci optike moraju da budu odgovarajuce sirine....svasta nesto. Kad dodje do toga pisi. ;)

tipico

Čim je oprobam javim ti kakva je,poznavajući frenda sad će on nju lickat mjesec dana  :|| dok je nekom uspije malo posudit