News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Google Waves

Started by $tring, August 10, 2009, 06:34:58 PM

Previous topic - Next topic

$tring

Ne znam kako vi, ali ja se uvek obradujem nekom novom "čedu" google-ove familije. Ovaj put, u pitanju je ozbiljna aplikacija GOOGLE WAVES.

Google Wave bi mogao da zameni Gmail i Facebook

Google je programerima predstavio novu Web aplikaciju koja ima potencijal da u budućnosti zameni ultra popularni Gmail servis elektronske pošte.

Google Wave poseduje daleko naprednije mogućnosti od osnovnih operacija manipulacije elektronskom poštom omogućujući korisnicima da komuniciraju i sarađuju tokom rada u realnom vremenu koristeći tekst, fotografije, video, mape kao i materijal sa drugih društvenih mreоa i izvora koji se mogu pronaći na Internetu. Google Wave jednako kombinuje konverzaciju i dokumenta.

Korišćenje aplikacije započinje tako što korisnik definiše svoj profil i dodaje kontakte. Svako moоe direktno da ubaci, odgovori ili izmeni sadrоaj Wave-a. Zamišljen je kao zajednički tekst editor naprednih mogućnosti gde moоete momentalno videti šta vaši prijatelji ili saradnici kuckaju u Wave editoru. To znači da je Google Wave pogodan za razmenu kratkih i saоetih trenutnih poruka ali i sadrоaja koji se čuvaju duоe vremena. Poseduje i "Playback" funkciju koja daje krataki pregled istorije određene Wave komunikacije. Google Wave je trenutno dostupan u obliku probne verzije koja je data na uvid programerima obzirom da će distribucija ove aplikacije biti slobodna (open source). Google Wave se sastoji iz tri dela: aplikacije, platforme i protokola.

Kao što smo rekli Google Wave aplikacija je Web orijentisani servis kome korisnici mogu da pristupaju i menjaju njegov sadrоaj. To je HTML 5.0 aplikacija izrađena uz pomoć Google Web alata koji uključuje tekst editor sa naprednim mogućnostima formatiranja teksta a koji poseduje i neke druge mogućnosti kao što su drag-and-drop funkcija koja olakšava korisnicima ubacivanje fotografija u Wave editor jednostavnim prevlačenjem pomoću miša. Google Wave se moоe gledati i kao svojevrsna platforma razvijena kao set API funkcija koje omogućavaju programerima da kreiraju određene funkcionalne dodatke koji će raditi unutar Wave-a. Takođe biće im omogućeno da ugrade Wave u druge web servise.

Osnova Wave servisa je Google Wave protokol koji podrazumeva razmenu i čuvanje poruka. On podrazumeva istovremenu kontrolu koja omogućava trenutni prikaz izmenjenog sadrоaja između korisnika i različitih servisa. Google Wave je nastao iz projekta pod kodnom oznakom "Walkabout" koji vuče korene iz ranih 60-tih godina i početka digitalne komunikacije koja je imala za cilj da imitira dva glavna načina komunikacije u analognom obliku: pošte i telefoniranja. Email bi zamenio klasično slanje pisanih poštanskih pošiljki dok bi slanje instant poruka zamenilo telefoniranje.

preuzeto sa b92.net

Za sada nema informacija kada bi ovaj Google servis započeo svoju javnu upotrebu.

http://www.youtube.com/watch?v=v_UyVmITiYQ

Wiki : http://en.wikipedia.org/wiki/Google_wave

:worth

spdR

jos malo pa ce biti umesto nvidie google-the way its ment do be played ! :D
google ne zna za fail...svaki alat vrh

$tring

Imam Wave,imam wave - tralala-la-la-la!  :yahoo

m.shadows

Darkman Ki-Ninja

trazio sam malo po netu i vidim da mu teme bas i nisu nesto  :bad2 a sad koliko je brz..... :hmm

Shooter

Cuo sam da treba invite za wave,jel to istina?

$tring

Quote from: Shooter on November 05, 2009, 11:24:38 PM
Cuo sam da treba invite za wave,jel to istina?

Jeste. Podeljeno je samo 100.000 pozivnica... I ja sam se dokopao jedne!  :spiteful ... Za OS nisam jos cuo, ali sada cu progoogle-ovati.

Podpredsednik

Pa prenesi nam utiske, kako ti se cini to cudo ili da molim nekog od ostalih 99.999 korisnika da mi objasni.  :worth

Al_Capone

Dobio i ja pozivnicu za GW...

EDIT:

I imam 8 pozivnica pravo...

QuoteThank you for signing up to give us early feedback on Google Wave. We're happy to give you access to Google Wave and are enlisting your help to improve the product.

To accept your invitation, sign into Google Wave at the following link*:
LINK
(If you do not have a Google account, you will be prompted to create one)

Once you've signed in:

* Check out the videos and example waves
    * Invite others to join you

Happy waving!
The Google Wave Team

For help, please visit http://www.google.com/support/wave

* This link will only work for one invitation to Google Wave, it cannot be shared!

spdR

dj0lex_94@live.com

plz ako je nes' ostalo, posalji :P
ps ovo 0 je NULA :)

Lider

Ajde posalji meni i mojoj rodibini po jedan, zatim jedan od komsije malom bas zeli da ima i njegovom najboljem prijatelju iz skolske klupe. Ustvari posalji meni dva da dam ovoj jednoj s faksa, mozda onda ona dadne meni. Salji samo salji, nemoj biti pich.., samo salji! :suicide :whistling

Al_Capone

ahaha, nisam stavio da dijelim pozivnice, vec informativno da imam i na to pravo :rofl :rofl

AlekSerbia

pa dobro hvala na informaciji  :) aj sad budi ljubazan i salji invite :D
A sto se tice ovog Lidera .. ma ko ga  :icon_bad: mnogo oce :D cudo nije trazio pitu od jagoda  :tease2

Erwin König

Quote from: Lider on November 26, 2009, 01:10:51 AM
Ajde posalji meni i mojoj rodibini po jedan, zatim jedan od komsije malom bas zeli da ima i njegovom najboljem prijatelju iz skolske klupe. Ustvari posalji meni dva da dam ovoj jednoj s faksa, mozda onda ona dadne meni. Salji samo salji, nemoj biti pich.., samo salji! :suicide :whistling

Care  :)