News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

TEAMSPEAK vs VENTRILO

Started by Zver, November 24, 2008, 03:45:07 PM

Previous topic - Next topic

Zver

Kao sto tema kaze, interesuju me vasa iskustva sa jednim i sa drugim, meni je najveci problem na teamspeaku onaj lag koji je izgleda neizbezan, a sa druge strane od korisnika venta cujem da skoro da nema laga, pa sam u dilemi, da li da predjemo na VENTRILO??

$tring

Mogli bi ga probati. TS ima gomile bagove koje nikako da isprave. Ova verzija je stara ko zna koliko...

Meni bi od feature opcija trebalo, da se moze utisavati i pojacavati pojedini korisnik u kanalu. Desi mi se da je neki igrac suvise tih (ne, nije Dusan Silni) a neki opet preglasni (da, jeste Dusan Silni je u pitanju  :yahoo )

Zver

Pa x puta se dogodilo da, igramo neki war, mene ubije snip sa sniphouse, ja kazem, pazi snip na sniphouse a ovaj vec ubio toga koga sam upozoravao.

$tring

Pa pazi. Ne znam kako radi recimo skype. Ali to sto pricas, mislim da nije moguce. Latencija mora postojati. Mozda Ventrilo radi bolje... mozemo probati, ali taj konkretno problem sa kasnjenjem tesko.

zlenzlla

Ja sam koristio skype tokom igre i odlicno mi je radio bez imalo laga. Probajte i sa tim.

:rnr :rnr :rnr :rnr :rnr :rnr

Zver

skype ne radi na principu server/client i samim tim ima mnogo bolji odziv, kao i kvalitet zvuka, ali bi nam povecao pingove, takodje onaj koji drzi konferencijski poziv prakticno ne bi bio u mogucnosti da igra zbog dramaticnog povecanja pinga jer bi ostala ekipa bila rutirana kroz njegov komp.

JA BIH PROBAO VENTRILO

znam da ga krave koriste, molio bih da se cyc izjasni

[WC]=CyClops=

Ma nisam se htio petljat pa da poslije mene krivite kad popušite war na CB-u :)

Ali eto ako vas već zanima, Ventrilo je po mom iskustvu (a i drugi tako govore) osjetno bolji u gotovo svemu. Ali dvije stvari koje su jako bitne ću istaknut:

1) bitno manji lag u komunikaciji

2) na svakog pojedinog igrača je moguće primjeniti efekte (svatko za sebe po vlastitom guštu), od glasnoće do promjene glasa u оenski (eto riješite problem dušana, umjesto derenja dobijete da vam оena njeоno šapuće, dodaš i efekt kupatila ako zapjeva :) )

E sad, besplatna verzija koju sami moоete hostati (legalno) je limitirana na 10 korisnika istovremeno. Za više od 10 korisnika mora se zakupiti server od firmi koje su ovlaštene za Ventrilo hostig. Da dobro ste pročitali, ne moоe hostati Vent svatko ko ima server, ovi to pravdaju odrоavanjem kvalitete, kao ne daju svakom da hosta i naruši ugled Ventrila zato jer mu server ili link nisu dobri.

Tako da negativna strana je da se mora plaćati godišnje server (nije puno) ako vas je više od 10 i оelite sve fino legalno. Pozitivno je to što kad platite, zaista dobijete server koji je 24/7 dostupan i radi zaista dobro. Naš server je u UK, koriste ga krave i ludi Š koti (neki moji frendovi iz drugih igara).

Čisto da se zna, prošao sam taj put od Roger Willca iz dana UT-a, preko TS-a (koji je ok bio za sporije igre, recimo dok sam igrao WW2 flight sims ili neke klikuše ala MMO, RTS, itd...). Ali Ventrilo je ipak kralj, da mi je bar to bilo onda kad sam još igrao po CB-u, na оalost tada smo se zajebavali s ova prva dva i točno znam na što misli Zver sa sniperistom, tim gore što se prije pojave ISDN-a igralo na analognim 56k modemima, ping 250-250 tokom wara se smatrao genijalnim, pa ti sad zamisli to...

$tring

Sve je super... ali ... muci me jedna stvar..

Instalirao sam Ventrilo na serveru i sve mi lepo radi. Jedino sto me muci je to sto imas onaj glupavi zvuk pre pocetka pricanja i na kraju pricanja. To u praksi izgleda ovako:

KLIK > razgovor > KLIK

E taj klik me nervira.... znas o cemu  pricam? Nije u pitanju neki sempl kao kada ulazis na server, odlazi igrac sa servera nego kao neka sitna greska u prenosu/kodeku. Hmmmmm...

[WC]=CyClops=

Pa sve je u opcijama, kao što vidiš ne fali ih :)

Mislim da je negdje checkbox na Voice tabu "play key clicks" ili tako nešto, naravno treba ga isključiti.

E da, preporuka je smanjiti silence time sa 3 na 1-1.5 sec (to je koliko mic nastavi snimati nakon zadnjeg zvuka dovoljno glasnog za voice activation). Ovo 3 je previše dugo i moоe dovesti do povratne veze ako je netko glasan i sl.

$tring

Pa vidi, ti tamo u opcijama (za server) imas 11khz, 22,khz, 44khz ... naravno da je najzahtevniji 44khz. I tu ti ode gomila upload-a, pa mislim da je to samo traćenje i ovako jadnih resursa koje imamo (mislim na adsl/sbb) ... Pogotovo ko ima 64k upload. Sa 192 pa navise i ima smisla. Sranje je sto korisnici (ili gresim) i ne mogu podesavati khz, nego kako se digne server - tako je.

Zver

Tamo ima opcija da se podesi kod klijenta khz, jedino sto mislim da korisnik ne moze imati vise khz nego sto server podrzava, tako da bi bilo najbolje da na serveru namestis 22 , a onaj ko ima up neka prica na 22 ovi koji nemaju neka pricaju na 11

[WC]=CyClops=

Čisto da se nadoveоem na Miru, konkretno s TSom je bio nenormalan problem u squadu s kojima sam igrao IL2. Bilo bi nas je svaku većer minimum 20 po kanalu i TS je bio gotovo neupotrebljiv, morali smo izmišljati posebna pravila za koje je zaista trebalo discipline.

E kad se prešlo na Vent, nastao je chatter kaos jer je radio bolje i odmah su svi mislili da tek sad smiju pričati u glas. Jebiga, dvosjekli mač :)

$tring

Quote from: Zver on November 26, 2008, 10:08:41 PM
Tamo ima opcija da se podesi kod klijenta khz, jedino sto mislim da korisnik ne moze imati vise khz nego sto server podrzava, tako da bi bilo najbolje da na serveru namestis 22 , a onaj ko ima up neka prica na 22 ovi koji nemaju neka pricaju na 11

Ma mogu staviti 22khz, ali svakako kapiram da ti je onda veci 'lag' kada nesto pricas... svakako imas vece kasnjenje. Mada treba testirati koliko je to vece.

tihi

Mozda imam problem sa pingom ali upload ne verujem da iko ima veci (800/800) ,ustvari malo je tuplje od toga,daju ti otvor sirine 800Kbps,pa dali ces up,ili down njih ne zanima. U najboljem slucaju dobijes 400/400 kad bi koristio oba,ali kako COD trosi 100/20 makar sa te strane ga imam dovoljno. cak i 64k UP bi trebao biti dovoljan bez podizanja pinga za bilo koju igru (sem ako govorimo za server,on mora naravno imati mnogo vise) jer nasuprot opstem misljenju online igre ne arce mnogo uploada,jer ti saljes samo komande svog karaktera kog kontrolises (kretanje,pucanje itd) dok server tebi salje komande svih ostalih na serveru. Kako je TS trosio tricavih 12.8 Kbps,mislim da ventrilo na najacim kodacima,i hercazi ne bi trebao da trosi vise od 30-ak Kbps,ako zelite real test javite mi se da probamo,ja imam nacina da to izmerim precizno.