News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

1474 megapiksela

Started by $tring, March 30, 2009, 02:16:19 PM

Previous topic - Next topic

$tring

http://gigapan.org/viewGigapanFullscreen.php?auth=033ef14483ee899496648c2b4b06233c

Slikano na inauguraciji Obame kamerom od 1474 megapixela. 
Na slici je nekoliko desetaka hiljada ljudi ali povecanjem slike jasno se vidi svako lice ponaosob
dovoljno za potrebe eventualne identifikacije.

zlenzlla

Nevjerovatno. Koliko li je velika jedna slika. Bar par stotina MB

SALTSTONE

Neverovatno..... :icon_eek:

$tring

Quote from: zlenzlla on March 30, 2009, 02:33:16 PM
Nevjerovatno. Koliko li je velika jedna slika. Bar par stotina MB

Date Taken: January 20, 2009
Date Added: January 22, 2009
Bookmarked: 122 times
Total Views: 9224822 views
Snapshots: 2259
Size: 1.47 gigapixels
Field of View: 194.19 degrees wide, 80.09 degrees high
Stitcher Notes: view

... sto znaci, stastavljena je iz 2259 fotografija... pa sad izracunajte... :)

wOo3cA

Lider

Gledao sam ovo na Discaveriju, mislim, prije mozda godinu dana. Samo sto je u pitanju bila slika pejzaza i mozda je malo manje imala megapiksela, ali ipak vise od 1000. Mogli su da zumiraju svaku granu i svaki list, bas kao i ovo. Bas sam bio zaprepasten.
Nevjerovatno :-\

zlenzlla

Mogla bi jedna slika da uhvati citavu Banja Luku i da se svi vidimo.  :rofl

Lun

Podpredsednik

Vidi se da slika na nekim mestima ima zamucene delove gde se uocava da je spajana iz malih slicica. Pitanje je kako funkcionise ta kamera i koliko tih malih slicica opali u sekundi.

Tomo_SU

Na slici je obican idiot kome je rezolucija 6+ MPix. Ne verujem da fotografise 0.65 MPix. To bi bilo gubljenje vremena.

Ovaj uredjaj vrsi rotaciju fotoaparata za odredjeni ugao i okida. Predpostavljam da se moze zadati ugao u zavisnosti od ugla vidnog polja.

hajae

E da mi netko da takav fotkac jbt bio bi glavni svemirski istrazivca jer bi sa zemlje istrazivo Mars xD

$tring

Quote from: Lun on April 10, 2009, 11:12:38 PM
0.65 MPix-a po fotki, pa to moоe moja 3G kamera na telefonu.  :rofl

Bas sam proucavao malo taj uredjaj, i izgleda mi kao stap i kanap...  :acute Mozda glavna zamerka je to sto se ne mogu na njega montirati neki profi aparati, nego ti mali sa max zoom-om. Ona slika Obame nema sanse da je tako radjena. Fotka bi bila ocajna kada se zumira, a ovde je zoom poprilicno dobar i ostar.

Lun

Jbg znam da su ukusi različiti ali ovo je daleko od dobrog i oštrog. Pogledaj ta zrna i sjebanost od kompresije, slikano je sa nekim idiotom. Bez zezanja, moj N73 pri takvom svetlu pravi bolje fotke. Evo dela fotke sa maksimalnim zumom, označio sam gde je sastavljeno. U pitanju je inače deo levo od dirigentovog postolja, ima toga još po celoj sceni. Picajzla sam pa to ti je.  :D

Lun

Evo još jedan interesantan krop, prvi red do muzike, četvrti odozdo:

Nađi jedno mesto gde je sastavljano pa ga prati, videćeš šta je grešaka prilikom sastavljanja.
Ovo baš liči na amerikance. Š ta misliš jel bi kod japanaca moglo ovo da se desi?   :rofl :rofl :rofl

$tring

Quote from: Lun on April 20, 2009, 06:14:40 PM
Jbg znam da su ukusi različiti ali ovo je daleko od dobrog i oštrog. Pogledaj ta zrna i sjebanost od kompresije, slikano je sa nekim idiotom. Bez zezanja, moj N73 pri takvom svetlu pravi bolje fotke. Evo dela fotke sa maksimalnim zumom, označio sam gde je sastavljeno. U pitanju je inače deo levo od dirigentovog postolja, ima toga još po celoj sceni. Picajzla sam pa to ti je.  :D

Ma nema teorije da je to slikano idiotom... Pogledaj ti koliki je to zoom.. pa idi u zoomout... oooogroooooooman... Znas kako bi to sa idiotom izgledalo? Pa, za pocetak ne bi mogao tako da zumiras... :D

Zver

Ma jeste slikano sa idijotom, i to se vidi, ovi jpeg artifakti kod boljih aparata ne postoje, stvar je u tome sto je to jedna ogromna panoramska slika koja sastavljena iz vise hiljada slika i zato je toliki zum moguc.

Lun

Upravo to, panorama, samo što nije iz više hiljada slika nego iz 220 slikano aparatom od 6,7MPix. :drinks2
Malo sam preturao po mojim starim fotkama i iskopao sam jednu od pre 5 godina dok sam imao Minoltu Z2 od 4MPix za poredjenje.
Ovaj dole krop je prozor udaljen 130m, prva slika je wide, bez zuma a druga 10x optički, 4x digitalni zum. Kvalitet na drugoj se ne moоe ni očekivati zbog 4x digitalnog. Napomena, na inauguraciji od jednog do drugog kraja tribine ima oko 70m.

A zamisli sad da je ovo slikano sa recimo Canon PowerShot SX10 IS, koji ima 10MPix i 20x optički zum, znači duplo više i Mpix-a i zuma, a cena mu je tek nekih 350â,¬, koliko je koštala i ta moja minolta u to vreme.  :D

P.S. Pogledaj semplove tog Canona na linku koji sam ostavio, pa ćeš znati što sam rekao da je ovo slikano kod Obame daleko od kvaliteta.