News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Racunari u mom zivotu

Started by $tring, April 10, 2009, 12:55:23 PM

Previous topic - Next topic

$tring

Verujem da medju vama postoje ljudi koji su u zivotu pre pojave PC-a imali i druge kompjutere, pa me zanima ekipa koja je iskusila ostale platforme pre pojave windows-a, 3d grafickih kartica itd...  :computer

Moj 'histroy' izgleda ovako... (bar koliko se secam svih ovih godina)

1981 - Commodore VIC20 (http://en.wikipedia.org/wiki/VIC-20)
1986 - Commodore 64  (http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_64)
1993 - Amiga 500 (http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_500)
1994 - Amiga 1200 (68020 blizzard kartica, pa nako toga 68030, 16Mb) http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_1200
2000 - PC (......)

Juce smo se bar pred war Zver i ja prisecali starih kompova, pa sam dobio inspiraciju da pokrenem temu...  :happy

El Muerte

Zamisli imali smo identichne rachunare    :rofl :yahoo
Ali Commodore 64 i Amiga 1200 su mi ostaju duboko urezani   :computer

$tring

Quote from: El Muerte on April 10, 2009, 02:16:32 PM
Zamisli imali smo identichne rachunare    :rofl :yahoo
Ali Commodore 64 i Amiga 1200 su mi ostaju duboko urezani   :computer

Mozda zato sto smo rodjena braca? Garant je zato.....  :happy

Podpredsednik

Ja sam krenuo sa konzolom Atari 2600 junior (jos uvek je imam) 1990,

sledeci je Commodore 64 1994,

pa Amiga 500 1995,

onda se opet vracam na konzole, Sony Playstation (jos uvek je imam) 1998,

1999 SESTRIC dobija konzolu Sega Mega Drive 2 (jos uvek je citava)  :vava,

i onda moj prvi PC, neka Chaintech ploca sa Duronom 900Mhz, GeForce 2 64MB, 256MB RAM memorije i HDD 40GB 2001,
pa je usledila nadogradnja komponenti, Matsonic ploca, Athlon 1800Mhz, FX 5600 128MB, 512 DDR i HDD 120GB 2004,
trenutno sam na novom kompu sa Gigabyte EP35C-DS3R, Core2Duo E8200 2.66Ghz, ATI 3870 512MB, 2GB DDR2 DC i HDD 500GB 2008.

$tring

Sjajno Predsednice...  hehehe... Meni je c64 ostao u secanju kao nezaboravan kucni kompjuter... Imao sam ga do '93 kada sam presao na Amigu. Amigu sam takodje zavoleo, i bio zakleti Amigaš sve do 2000. kada je bilo kakva trka između PC-a i Amige izgubila smisao. Amiga mi je ostala u sećanju kao platforma koja mi i dan danas ima bolji operativni sistem nego što je to Windows 98,ME,XP ... Neuporedivo bolji. Nakon što sam prešao na PC shvatio sam šta su driveri,virusi, štucanje i najjače konfiguracije kada CD rom pokušava nešto da očita.. itd. Amiga OS je daleko napredniji sistem koji sam naоalost morao da napustim i pređem na Widnwos đubrić.

Ne znam da li znate, ali na Amigi:

- ne postoje drajveri - sve radi kako prikljucite
- ne postoji pojam 'instaliranje operativnog sistema' - prekopira se sadrzaj 3 diskete i sistem RADI, nekon cega se NIKADA ne reinstalra (a zasto bi?!)
- ne postoji pojam 'instaliranje igra, programa - bilo cega' - sve nakon kopiranja radi
- ne postoji registry (boze, postoji li gluplji izum?!)
- moze normalno da se surfuje, ide na net, slusa mp3, gleda video i sve sto i windows moze.

U vreme dok je sve ovo sto sam nabrojao radilo perfektno, PC je bio u fazi 386,486 sa smesnom grafikom, jednokanalnim zvukom ...
Jednom recju - tragedija...  :vava

Nazalost, amiga je bila zatvoren sistem... u smislu, niste ga puno mogli upgradeovati. Tu je PC dobio trku i postao ono sto danas jeste. Amiga pukla, svi se preselili na glupave Windowse i poceli do iznemoglosti da se nerviraju svakih par meseci kada Windows (potpuno normalno) mora da se reinstalira... Kakav OS ...  :shok

Lider

1997 - prvi komp i odma PC windows 95, ne sjecam se konfiguracije ali je tjerao Princa, Dum Dum i tako te stare igrice. Znam da je taj windiows bio totalno nelogican, ma sraanje. Sva sreca nisam ga dugo imao.
1998 - Nova paklena mashina PC 2 Windows 98, 400 MHz, graficka 3D, 64 RAM memorije i nevjerovatnih 5.75 Gb hard disca. Dve particije od po 3.5 Gb  :icon_lol:  :suicide
Onda 2000 i neke dolazi noviji racunar koji imam i danas, nije los, tjera 60 FPS-a  :rofl

Podpredsednik

Nedostaje mi ovaj screen kad upalim kompjuter  :D:

Obozavao sam da crtam u Deluxe Paint-u:

O igricama necu ni da pricam, gomilu sam probao i retko koja da mi se nije svidela. Kolko smo samo dzojstika izlomili kad se cela familija okupi da igra Sensible World Of Soccer:

Podpredsednik

Mislim da u drugoj kuci jos uvek imam bratovu Amiga 600, ako je lopovi nisu ukrali jer su par pura obijali kucu. Nije joj drajv funkcionisao kako treba, ne znam da li to moze da se zameni.

Zver

Moja istorija krece ovako :
Davne 1985 godine na sajmu u beogradu roditelji mi kupuju Amstrad schneider cpc 464 sa zelenim monitorom - http://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad_CPC uz njega dobijam i knjigu za programiranje u Basicu (malo jace programiranje) dugo sam se zadrzao na modelu 464 koji je imao kasetofon sa kojeg smo ucitavali igrice (legendarni beosoft) i stelovali azimut, kada bi kaseta bila pokvarena molili smo (burazer i ja) schneidera da ucita legendarnog rick dangerousa, fruity franka, harrier attack i jos mnogo dobrih igrica .
Posle cpc 464 logican upgrade je bio isto schneider ali 128 (kb) koji je imao flopi disk jedinicu (sto je tada bio star trek za nas i nismo vise morali da molimo komp da nam ucita igricu.)
Kada sam izgustirao Schneiderove kompjutere, presao sam na amigu 500, ona mi je ostala duboko urezana u secanje, zbog svih razloga sto su string i predsednik naveli.
Posle amige je dosao 386 (keva sebi kupila za knjigovodstvo) ja sam ga naravno urnisao dok nisam naucio dos uzduz i popreko.
Ovaj 386 sam upgrejdovao  :wah na 486 DX4 - Hot (edicija), tu je vec bilo moguce igrati sid mejerove setlerse, kingdoms of england, a i instalirati prvi vizuelni OS. Pentium jedan (nomenklaturu) sam preskocio i odmah kupio pentium 2 (amd 1600+ procesor)od tada do sada, nista se revolucionarno nije dogorilo u industriji pa ne bih da nabrajam moje ustaljene sestomesecne upgrejde.

Moze se reci da sam pravi geek, a hakerisem od '85 godine, na internet sam zakacen sa pojavom prvih providera u somboru (ne mogu da se setim godine), modem je bio eksterni i izgledao je kao malo manji kompjuter, a morao si da provedes celo vece na internetu kako bi video 8 slika golisavih zena.

zlenzlla

Jbt ja tada nisam bio ni rodjen.  :D Zveri, hakerises u pravom smislu te rijeci?

Tomo_SU

1984 Spectrum ZX
1989 PC 286
1993 PC 486 133Mhz sa 2 mb rama to je bila machina :D
1995 - 2009 mislim 5 komada...

Citadel of Pain

Quote from: Zver on April 11, 2009, 12:37:11 AM

'ladno mogu copy/paste tvoju listu  ;D

Nezaboravni Schneider, diskete su tada čudo bile za fegove sa bednim komodoreom i njihovim budjavim trakama i upisivanjem brojeva na papir ;D Mi smo bili visa klasa za njih. A tek kada se 128 pojavio sa plavim monitorom!!! ajaaaaaoooo  ;D
Samo što sam ja umesto amige500 prešao na od 286 sa CGA monitorom, a igre na Amigi su tako izgledale da je me je ljubomora izjedala godinama.
Ali tu ih je PC sjebao, čim su se pojavile prve igre na CD-u a počeo da zovem drugare Amigaše kod mene i uоivam u trijumfu ;D

Zver

ZNACI JOS JEDAN BRAT SCHNEIDER - as, DIVNO NIDZO

clumsy

ja sam imao Atari 800XL
http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=27
molio sam da mi ucita igrice tipa goonies, james bond i jos neke avanture koje ne mogu da se setim:) Joysitck-a sam imao gomilu i svi su bili polomljeni :)

onda od 2001 krece PC kupovina... 5 sam ih promenio od 2001-2009

DiDaN

-Canon v20( mislim da je taj model) za njega sam imao samo neki Konamijev fudbal....85 ili 86 god

u medjuvremenu sam kod komsije cepao Commodore 64
-Atari 130 st,njega sam kupio zbog Cubasea............to je bila azdaja

Segu i Nintendo nisam imao,ali kao da su bili moji......stalno sam iznajmljivao.......... :icon_lol: (jedan od lepsih perioda mog zivota)

-prvi Pc sam kupio 97 ili 98.....Chaintech ploca,2.1 gb hdd (mislio sam da necu nikad da ga napunim  :D),32 mb rama,2 mb vga,aw 64 gold.....i da u boji monitor Philips 104 b.......bio je melem za oci u odnosu na Atarijevih 11 incha  ......

Dalje su bile 2-ke.....3-ke...........

Imam negde i Sony 1,mislim da mu se laser zeznuo,ohoce da radi ako stoji naopako  :||