News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Net u Srbiji jeftiniji za 30-50%?!

Started by $tring, October 28, 2008, 07:00:34 PM

Previous topic - Next topic

$tring

Izvor b92:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=10&dd=28&nav_id=325781

Internet jeftiniji za 30 ili 50 %?

Internet u Srbiji pojeftiniće do 30 odsto, kaŠ¾e resorna ministarka Jasna Matić, dok u RATEL-u kaŠ¾u da će pojeftinjenje biti 50 procenata.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić izjavila je danas da će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno trŠ¾ište interneta liberalizovano. Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović, međutim, kaŠ¾e da će cena interneta biti upola smanjena.

Matić je na konferenciji za novinare rekla da su tokom prvih 100 dana vlade usvojeni pravilnici o korišćenju mreŠ¾a i o međunarodnom povezivanju, koji će omogućiti internet operaterima da se povezuju na mreŠ¾e u inostranstvu.

"Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio, tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruŠ¾enju", navela je ona. Prema rečima ministarke, pojedini operateri u Srbiji su gradili mreŠ¾e i spremni su da se poveŠ¾u na međunarodne mreŠ¾e.

"Mi očekujemo da će doći do pojeftinjenja između 25 i 30 odsto, ali ćemo videti kako će trŠ¾ište to regulisati", kaŠ¾e Matićeva.

Prema podacima Ministarstva, samo Telekom i Verat prodaju internet provajderima, pri čemu Telekom drŠ¾i 90 odsto trŠ¾išta.

Radunović za B92 kaŠ¾e da očekuje pojeftinjenje od oko 50 odsto, objašnjavajući da će liberalizacija velikoprodajnog trŠ¾išta interneta značiti da će domaći veliki internet provajderi koji su samo na našem trŠ¾ištu mogli da kupuju na veliko, moći da kupuju po cenama Evropske unije, na trŠ¾ištima EU ili tamo gde je jeftiniji i zbog toga se očekuje pad cena kod krajnjih korisnika.

Razlog zašto se veliki pad cena na trŠ¾ištu veleprodaje neće preneti na građane je taj što maloprodajno trŠ¾ište nije liberalizovano, a to se predviđa za sledeću godinu.

Matićeva je kazala i da je od formiranja Ministarstva usvojen je i pravilnik o pruŠ¾anju telefonskih usluga preko interneta odnosno voipu, što je usluga koja do sada nije bila zakonom regulisana. Voip pozivi su jeftiniji za 70 odsto nego iz fiksne i mobilne telekomunikacione mreŠ¾e, pokazuju podaci Ministarstva.

Matićeva je kazala da će do kraja godine biti raspisani tenderi za uvođenje CDMA tehnologije, koja omogućava fiksnu telefoniju i spor internet, kao i za uvođenje "vajmaksa", koji omogućava uvođenje fiksne telefonije i interneta brŠ¾eg nego u CDMA tehnologiji.

Uvođenje CDMA i "vajmaksa" omogućiće da internet i fiksna telefonija budu dostupni većem broju građana, navela je ona.

"Potpuna liberalizacija trŠ¾išta fiksne telefonije planirana je u 2009. godini", kazala je ministarka za telekomunikacije.

Ona je rekla da je Ministarstvo počelo da radi na Strategiji digitalizacije televizije, koja će biti sprovedena do 2015. godine u saradnji sa Ministarstvom kulture, Republičkom agencijom za telekomunikacije i Republičkom radiodifuznom agencijom.

Kako je ministarka navela, TV kuće treba da nabave opremu za emitovanje, građani da kupe televizore koji mogu da primaju digitalne signale ili konvertore analognih signala u digitalne signale, a i programi se moraju prilagoditi novom načinu emitovanja.

Ministarstvo u prvih 100 dana nije osnovalo Agenciju za poštanske usluge, što je neophodno za funkcionisanje tog trŠ¾išta, a agencija će, prema rečima Ministarke biti osnovana u narednih mesec dana.

Zadatak ministarstva je da uskladjuje zakone iz telekomunikacionog sektora sa evropskom regulativom iz 2002, pošto je sada usklađena sa propisima iz 1998. godine, kazala je Matićeva.


IronC


DiDaN