News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

prazne price ili ? (Internet u Srbiji)

Started by spdR, May 18, 2009, 01:07:45 PM

Previous topic - Next topic

spdR

Ovako...Mislim da se svi secate proslogodisnjih prica o internetu u Srbiji...Da ce 2009 biti net godina Srbije,da ce doci novi provajderi,da ce cena pasti dosta...Sta bi sa svim tim ??? Ovu za cenu mi je cak i najmanje vazno,jer nije problem placati 1450 din paket od 1mb ako ti internet radi kako bi trebao ! Ali to tako nije slucaj,npr meni kod euneta u zadnje vreme sporo radi,cesto puca veza,i cesto roka ping ka inostranim serverima...
Dakle,sta bi sa onim : stizu strani provajderi u Srbiju,manja cena,veci kvalitet....mene to zanima
ovo za strane provajdere najvise
zna li neko ? vec je skoro pola godine proslo,a ni traga ni glasa nekom novom/nezavisnom od LELEKOMA (da lelekoma) provajdera...

Zver

Liberalizacija trzista je u toku, strane kompanije su kupile verat, neobee, gomilu malih provajdera, hoce da ukrupne trziste, sbb je prikljucen na spoljni link ka rumuniji, jos 2 provajdera su dobila dozvole od RRA za uvoz interneta direktno sa stranog trzista, takodje je bitno da je RRA trazila od stranih kompanija koje su privatizovale provajdere da ucine dostupnim internet u podrucjima sa slabijom infrastrukturom, kao i to da je pocela izgradnja baznih WI-MAX stanica po Srbiji. Ono sto mi korisnici mozemo ocekivati je jaca konkurencija medju provajderima, povecanje ponude it usluga u srbiji, povecanje kvaliteta usluga, bolji qos, VECI UP (nadamo se), sto znaci da cene nece pasti, ali ce se ici koracima daljeg poduplavanja brzine. Mislim da je ovo mnogo bolje vreme za internet u srbiji jer telekom polako ali sigurno pusta svoj gvozdeni monopolisticki stisak, i prelazimo na standardnu trzisnu utakmicu.
Malo je verovatno da ce cene pasti, ali ja kontam da 20 e za neki pristojan paket nije tako strasna cena.

spdR

BMK za cenu,ako net povecaju 2x ili 3x,to je kao da placam 2x ili 3x manje.Samo da se sredi vise ovo,ne moze se igrati,trza,puca ping ka stranim serverima...Jel kupio neko EUnet ? I sto se tice tih malih provajdera,pa ako su ih kupili sto sami ne povecavaju brzine,pa oce sigurno i ovi veci,ne kopcham =)

Zver

Veci igraci kupe vise malih provadera i ukrupne trziste, kako bi mogli odrzavati korak sa telekomom i sbb-om, time sto su kupljeni mali provajderu su ustvari kupljeni njihovi korisnici.

spdR

Aham,sad je jasnije...Ma samo UP na bar 256 i to je to :) Ima li se mozda informacija kad ce opet biti povecanje brzina ?

komara

Quote from: sp1deR on May 18, 2009, 01:07:45 PM
Ovako...Mislim da se svi secate proslogodisnjih prica o internetu u Srbiji...Da ce 2009 biti net godina Srbije,da ce doci novi provajderi,da ce cena pasti dosta...Sta bi sa svim tim ??? Ovu za cenu mi je cak i najmanje vazno,jer nije problem placati 1450 din paket od 1mb ako ti internet radi kako bi trebao ! Ali to tako nije slucaj,npr meni kod euneta u zadnje vreme sporo radi,cesto puca veza,i cesto roka ping ka inostranim serverima...
Dakle,sta bi sa onim : stizu strani provajderi u Srbiju,manja cena,veci kvalitet....mene to zanima
ovo za strane provajdere najvise
zna li neko ? vec je skoro pola godine proslo,a ni traga ni glasa nekom novom/nezavisnom od LELEKOMA (da lelekoma) provajdera...

ZA EUNET moj drugar ima na poslu e sad  on je takodje imao problem sa konekcijom stalno je pucala veza i komp je zapucavao, nazvao ih je i resio je problem uzao je TP link modem (a pre toga je imao SAGEM) a onda je morao da uradi UPDATE FIRMVARE i od tad mu radi dobro

spdR

ja odkad sam uzo tp link radi kataSTROFA

komara

Quote from: spdR on June 13, 2009, 02:12:18 PM
ja odkad sam uzo tp link radi kataSTROFA
Vidi koji ti je IP i probaj da Updatujes Firmvare

spdR

aj daj link za taj firmvare,modem je tp link-8810b
ne znam sta je to  :R

komara

Quote from: spdR on June 17, 2009, 02:50:08 PM
Doci ce mi drugar sledece nedelje na posao da mi pokaze kako se to radi,jer ne znam ni ja.

spdR

komara

Quote from: spdR on June 17, 2009, 02:50:08 PM
Ukucaj tp link-8810b update firmware i tu skini fajl koji odgovara ovom tvom tp link-u to je u winraru i unutra imas dva fajla jedan je uputstvo a drugi je firmware i samo sledi uputstvo lako je uraditi  :drinks2

spdR

skinuo,uradio i ne znam jesam li uspeo...zato sto mi se podesavanja nisu resetovala !

komara

JEl radi bolje ili i dalje zeza

spdR

isto ko i pre meni deluje

komara

$tring

Quote from: spdR on June 09, 2009, 12:38:32 PM
Aham,sad je jasnije...Ma samo UP na bar 256 i to je to :) Ima li se mozda informacija kad ce opet biti povecanje brzina ?

mislim da nece skoro, nazalost... Povecavali su 2x i trenutno sve sto mogu je da obaraju cene. Cela infrastruktura im je kilava i za ovaj net kakav sada imaju. Hteo sam u firmi da uvedem 16 megabita ADSL, posto takva ponuda postoji. Nazalost mozes kupiti 16 megabita, ali dobijes samo 6-7-8.. sve zavisi koliko parice mogu da izdrze. Pako dolazimo do momenta da telefonski kabel nije dovoljan da propusti te silne megabite, pa mi se cini da dolazimo do limita ADSL-a. Sta je sledeci korak, ne bih znao ali ostaje da vidimo.

Zver

Sledeci korak bi bio VDSL - Very High Bitrate Digital Subscriber Line koji takodje radi preko bakarne parice (100mb), ima ga u sloveniji (najblize), takodje u razvijenim drzavama postoji i VDSL2 koji dozvoljava simetricnu vezu 100/100 mb, i nije toliko bitna udaljenost od centrale, na sta cu se samo nasmejati.

spdR

sledeci korak je vdsl,a taj korak ce da bude 2110,a ne 2010 ?

thosl

ja placam 4MB 1400 din ,kod mene se popravilo u odnosu na proslu godinu  :tease
sbb

spdR

i kako radi, odakle si ti ? kakav je ping na serverima mada mi je to sad manJe bitno ?

thosl

ja sam iz bajmoka i radi super.samo na nekim francuskim serverima mi je ping >130