News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

GUID kako postati bolji u LoL-u

Started by cowex, February 27, 2014, 09:17:56 PM

Previous topic - Next topic

cowex

Guid sam copy-paste čisto da ljudi mogu nesto nauciti i na Bitange forumu.
Rešio sam da napravim neki uopšten Guide o League of Legends igri za sve one koji su "zarobljeni" u Bronze ili SIlver Divisionu i ne mogu da napreduju zbog određenih razloga, kao i za one igrače koji možda tek planiraju da počnu da igraju League of Legends.
Ovde ćete naići da neke osnovne stvari koje smatram da treba pomenuti i znati, jer svi mi nekad zanemarimo ili zaboravimo na neke od mechanics-a koje su osnovne da bi razumeli igru i napredovali u njoj.
Prva stvar koju ću reći je: Nije problem u vašim saigračima, problem je u Vama.
Sve dok ne prihvatite ovu činjenicu teško da ćete moći da napredujete dalje u Ranku.
Sada kada smo to razrešili možemo preći na sledeće korake, ali pre toga želim da navedem neke osnovne stvari i pravila o igri League of Legends.
Uloge (Roles):
U League of Legendsu postoji 7 različitih uloga (Role) Heroja koje možete igrati:
* AD Carry (Attack Damage Carry)
* AP Carry (Ability Power Carry)
* Tank
* Offtank/Tanky DPS
* Support
* Jungler
* Assasin
Attack Damage Carry (ADC):
AD Carry su ranged Heroji čiji glavni izvor damage-a dolazi iz njihovih Basic Attacka, a njihova jačina zavisi od toga koliko jak Attack Damage imaju. AD Carry Heroji imaju slab early-game, pristojan mid-game i jak late-game.
Ability Power Carry (AP Caster):
AP Carry, takođe poznati pod imenom Mage, uglavnom imaju velik range, mali cooldown na svojim spellovima i mogu naneti veoma puno damage-a u sekndi (DPS), imaju najveći Burst damage. Izvor njihovog damage-a dolazi iz njihovih spellova a njihova jačina zavisi od Abillity Powera koji poseduju.
Mage ima malo slabiji early-game, jak mid-game i pristojan late-game.
Tank:
Tanki Heroji su najizdržljiviji članovi vašeg Tima. Oni su uglavnom melee sa nekim ranged disabling i CC(crowd control) spellovima i najteže ih je ubiti zbog svog velikog Magic Resista, Armora i Heatha koje poseduju. Posao Tanka u timu je da zaštiti Carry-je od neprijateljskog tima, onesposobljavajući neprijatelja svojim spellovima i preusmeravanjem damage-a na sebe. Takodje, Tank je jedan od najboljih Initiatora u Team FIghtovima.
Tanky DPS:
Offtank, takođe poznat kao Bruiser, su verovatno i najzastupljenija vrsta Heroja. Oni su uglavnom melee, imaju više izdržljivosti nego Carry-ji, ali i dalje imaju veoma pristojan, uglavnom, area of effect(AOE) damage.
Da sumiramo, posao Offtanka je da preuzme deo damage-a sa Tanka na sebe. Oni uglavnom uleću u sredinu Team Fighta i damage-uju neprijateljske Squishy Heroje zbog prednosti svoje izdržljivosti.
Support:
Support Heroji su tipično ranged Heroji, imaju mali damage i malu izdržljivost u globalu. Oni poseduju spellove koji pomažu svojim saigračima kao npr. Shield, Heals, Buffovi koji povećavaju atack damage / abilitty power itd. i takođe kupuju iteme koji donose razne Aure koje pomažu Timu.
Posao Supporta, posebno u early - mid gejmu, je da bude uz AD Carry-ja i omoguci mu slobodan farm (CS - Creep Slain) vardujući okolnu oblast i štiteći ga od gankova neprijateljskog Junglera.
Iako sam Support ne nanosi puno damage-a i nije izdržljiv, oni su veoma važni u Team Fightovima jer imaju spellove koji Bafuju svoje saigrače i disable-uju neprijatelje.
Jungler:
Uloga Junglera se razlikuje od ostalih uloga Heroja. Njegov primarni izvor expiriensa i golda ne dolazi od farmanja talasa Miniona. Jungler najviše vremena provodi u džungli farmajući Monster Kampove i tako što gankuje Lane-ove uzimajući Assistove i Killove za smrt neprijateljskih Heroja. Jungler poseduje najbolje prirodne (Base Stats) statse kako bi mogao efikasno da čisti džunglu. Jungler je veoma bitan deo tima, i stvara veliku prednost jer omogućava iznenadno gankovanje u Lejnu i na taj način može preokrenuti vaš Fight.
Assasin:
Assasin, takođe poznat kao Anti-Carry, je specijalizovan za eliminaciju neprijatelja koji predstavljaju najveću pretnju za vaš tim. Njegov veliki Burst Damage omogućava mu da veo brzo i na efikasan nacin eliminiše svoju metu, uglavnom Carry-ja. Assasinu poseduju pristojan survivability i ulaze u Team Fight uglavnom nakon sto on vec počne, nanoseći mnogo damage-a svojoj meti. Nedostatak izdržljivosti nadoknađuju mu spellovi kao sto su Dash, Stealth i slično koji mu omogućavaju da brzo dođe do svoje mete ili pobegne ukoliko je isfokusiran.

Technical Stuff:
Druga stvar je tehničke prirode. Dakle, u League of Legendsu, kada napravite svoj account, krećete od levela 1 i igrajući Classic mode dobijate Influence Points (IP) koje možete kasnije koristiti za otključavanje Heroja i Runa i levelujete svoj akaunt do krajnjeg 30. levela kada vam se otključava i opcija igranja Ranked / Competetive play-a.
Dok igrate i levelujete svoj akaunt dobijaćete i Masteries poene koje koristite za ojačavanje uloge koju želite da igrate.
Sto se tice Runa, nemojte kupovati Rune pre 20 lvl-a jer vam se tada otključavaju Tier 3 rune koje su najjače i najbolje pa je kupovanje ranijih Tierova (1 i 2) cisto bacanje poena.

Maps, Modes and Ranking System:
Postoji više mapa i modova koje možete igrati:
- Dominion Mode, na mapi Crystal Skar igra se 5vs5
- Classic Mode, Twisted Threeline (3v3) i mapa Summoners Rift (5v5) koja je ujedno i najpopularnija i najzastupljenija mapa u League of Legendsu
- Ranked Mode, najčuvenija opcija kojoj svi i stremimo i oko koje se neviramo toliko
Da bi igrali ranked, pored levela 30 treba vam i minumum od 16 raspoloživih heroja.
U ranked modu se boduje svaki vaš Kill, Death ili Assist u vas lični score, a svaka vaša pobeda ili izgubljena partija donosi ili odnosi vam određeni broj bodova koji se popularno naziva ELO.
Elo poeni određuju u kom Tieru se nalazite, i podeljeni su u 5 vrsta:

Bronze: od 0 do 1149 (Team: 0-1249)
Silver: od 1150 do 1499 (Team: 1250-1449)
Gold: od 1500 do 1849 (Team: 1450-1649)
Platinum: od 1850 do 2199 (Team: 1650-1849)
Diamond: od 2200+ (Team: 1850+)
Challenger Tier: je poseban i najveći Tier takmičarskog moda u League of Legendsu. Samo najbolji igraci nalaze se u ovom Tieru, i jednom kada uđete ovde vrlo je moguće da dođete u priliku da vas neki Professional Gaming Tim pozove u svoje redove.
Dakle, igrajući Ranked dobijate Elo poene koji kasnije određuju vas Tier.
Svaki Tier je podeljen u vise Divizija. Kako napredujete u divizijama dobijate tzv. League Points (LP) koji su vam potrebni da bi prešli iz niže u višu diviziju u istom Tieru.

Postoji i opcija Co-op cs All. gde sa svojim saigračima možete igrati protiv Botova ali preporučujem da zaobiđete ovu vrstu igre jer ćete igrajući Classic mode mnogo bolje naučiti da igrate.
Još jedna bitna stvar, kada krećete da igrate po prvi put, preporučjem da odigrate Tutorial kako bi shvatili osnovne stvari i pravila u League of Legendsu, posebno ako pre ovoga do sada niste igrali MOBA( multiplayer online battle arena ) igrice.
Sada, kada smo objasnili neke od osnovnih stvari o ovoj igrici, možemo preći na konkretan Gameplay, na savete o tome kako, šta i kad raditi, na šta obratiti pažnju i slično.Igrajte što više Heroja dok se levelujete
Ako ste novi u League of Legends igri, iskoristite priliku da na početku igrate sa što više Heroja.
Do 30, levela vam treba minimum od 200-300 pobeda, što znači još toliko odigranih gejmova, a sa 500-600 poprilicno dobro cete znati kako funkcioniše koji Heroj.
Na taj način ćete steći utisak koji Role vam najviše odgovara, koji Heroj vam je najzanimljiviji, ko vam se najviše sviđa a koga najviše mrzite da igate. Iako na prvi pogled nebitne, ovakve stvari vam mogu puno pomoći.
Svake nedelje ide novi ciklus od 10 besplatnih Heroja koji su vam na raspolaganju. Uzmite i igrajte bar po koji gejm sa svakim od njih. Na taj nacin ćete videti koji Heroj ima kakve skilove, koliko je jak, protiv koga je lak a protiv koga težak za igru, tako da kasnije kada se odlučite za Role koji nadalje želite da igrate, znaćete šta vas čeka i kako i na koji način igrati protiv određenog Heroja.

Farmanje - primarna stvar
Jedna od najbitnijih stvari u gameplay-u jeste da se primarno fokusirate na farmanje Miniona (CS).
To vam je primarni i najsigurniji izvor golda i expiriensa sve do mid - late gejma, a vrlo često ukoliko je matchup izbalansiran, farma se i do kraja matcha.
Dakle, prihod Golda u TImu je veoma važan.
Gledajte na to ovako:
Jedan Minion wave ima 3 caster miniona, 3 melee miniona i 1 siege minion.
Caster minion nosi 20 gola, melee 25 a siege 45.
Znaci, po prostoj matematici to je 3*20+3*25+45=180
180 golda po minion wave vam je poprilicno siguran prihod, od ubijena samo 2 wave-a miniona imate golda kao da ste uzeli Kill.
Znači, prva najbitnija stvar - Fokusirajte se na farmanje.

Map Awareness
Map awareness je takođe veoma bitna stvar. Među igračima često postoji zavera da je Support jedini igrač koji treba da Warda. To nije tačno.
Bilo da ste na Top Lejnu, Mid Lejnu, Bottomu ili džungli, wardovi su poželjna stvar koja vam mogu mnogo pomoći, a ne mogu nikako da odmognu.
Dakle, obratite pažnju i kupujte po ward, ukoliko je to potrebno, svaki put kada se vratite u bazu.
Na taj način obezbedićete sebi Safe Area i moćićete bezbedno da engage-ujete neprijatelja bez faktora iznenađenja da će Jungler doći i ubiti vas , a moćićete i mnogo bezbednije da farmate i mnogo teže će vas gankovati.

Favourite Champion
Dolazimo do treće stavke, a to je da nakon što ste igrali brdo gejmova, sigurno vam se svidelo par Heroja. Odaberite od njih jednog ili dva sa kojima ćete igrati stalno, i vežbajte samo te Heroje.
Na taj način postacete mnogo bolji sa tim specificnim Herojem. Igrajući ga, dolazićete u brdo različitih situacija i videćete kad i gde ste pogrešili a šta ste uradili dobro, šta treba zadržati a šta promeniti. Znaćete kada možete dajvati neprijatelja ispod Tureta i preživeti a kada ne. Jednostavno, stećićete osećaj i rutinu kako igrati tog Heroja. Na taj način, napredovaćete mnogo brže i efikasnije nego igrajući stalno nekog drugog.

Mindset, trolling feeding, flaming
Pre nego što sednete da igrate LoL, najbolje je da budete smireni, opušteni. Ukoliko vas je iznerviralo nešto pre 5 minuta, a vi ste seli i počeli gejm nakon toga, vrlo je verovatno da ćete nakon prve smrti poludeti i početi da flejmujete na saigrače, rage quit-ovati, ili brzinski želeti Payback pa ćete umreti ponovo.
Naravno, ovo nekome može biti smešno, i ne postoji diretkan Guide sto se tiče Mindseta jer je svako od nas drugačiji i reaguje na različite načine, ali poenta je da smireno uđete u gejm i ostanete smireni tokom igre, pre svega se zabavite.
Ako baš i gubite mnogo, i mislite da nećete pobediti, izdvojte se farmajte na miru, pušajte lejnove, probajte neki Crazy Dive ili slično, možda i uspe. Jer kako izreka kaze: Drastical situations require drastical measures - Dakle potrebno je uraditi nesto konkretno i drastično jer jedino takav postupak ili team fight moze preokrenuti vašu igru, jedan kill vise manje ništa nece promeniti.

Nemojte trollovati i flejmovati svoje saigrače. To može samo da odmogne. Ukoliko vidite da recimo na Topu vaš saigrač gubi sa 0/4, nakon sledećeg povratka u bazu idite da mu pomognete. Pozovite Junglera da dođe i pokušajte da ga Shutdownujete, još bolje ukoliko kill ostavite Top Laneru. To ce vratiti samopozudanje vašem saigraču, olakšaće mu farm u narednih par minuta i prekinuće ciklus feedinga protivničkog igrača. Dakle, teamwork ali lepim rečima. Nije loše skrenuti pažnju saigraču ukoliko nešto ne radi dobro, ali to treba da bude konstruktivna kritika a ne vređanje kako ne zna da igra ili slično.

To je to za sada sto se tiče suvih instrukcija kako i šta raditi. Ovo je neko moje mišljenje, i ukoliko se ne slažete sa nečim, slobodno možete napisati u komentarima. Možemo popričati o svemu.
Rećiću još nešto o takozvanom Elo Hell-u i o tome zašto ste zarobljeni u određenom Tieru.

Zašto sam "zarobljen" u Bronzi ili Silveru??
Jedan od najboljih načina da shvatite šta u suštini radite pogrešno jeste da gledate Streamove i pročitate neki Guide Pro igrača.
Nikako nemojte kopirati u potpunosti sve što vidite kod njega, jer nešto od toga što rade Pro igrači mi obični smrtnici nismo u stanju da uradimo sa takvom efektivnošću.
Na primer:
Ako vidite da pro top laner kreće sa red potioniom kao starting itemom, nemojte i vi to raditi jer ne znate dovoljno dobro da iskoristite prednost tog potiona ili ne znate njegovu pravu svrhu ili kad je pravo vreme da ga upotrebite.
Ili, ako ste videli guide pro igraca da igra Fizza sa recimo Meija's Soulstealerom, a vama gejm vec ne ide dobro, ovakav snowball item vam neće mnogo pomoci jer nećete uspeti da skupite stackove kako bi iskoristili prednost i svrhu ovog Itema.
Držite se sigurnih i proverenih Item Buildova.
Što se tiče same vaše igre, ja verujem da je svako tamo gde pripada što se tiče Ranka.
Naravno, postoje i situacije kada igrate Serije za prelazak u veću diviziju, pa vam u zadnjem gejmu nestane struje i izgubite, ali to se desava veoma retko, a i to nije veliki problem odigrati opet.
Poenta je u tome da mnogo ljudi ne razume ustvari gde greše i šta treba da promene u načinu na koji igraju.
Kada gledate neki Stream recimo, i vidite Pro igraca kako igra. Mnogo nas verovatno pomisli tipa:
Gle ovo..pa i ja igram isto ovako, na isti nacin, čak i iste iteme bildam, wardujem isti Brush, kako je on u Diamondu..???
E tu ljudi greše. Postoji mnogo toga što se ne vidi na samom streamu dok ga gledate.
Radi se o tome na koliko stvari odjednom ste u stanju da obraćate pažnju??
Ako ne obracate pažnju ni na šta, počnite da gledate da li su vasi Summoner Spellovi na cooldownu ili ne. Ako nemate ignite, sačekajte da se refrešuje pa onda napadnite protivnika.
Ako već gledate na to, počnite da gledate na summoner spellove vaseg protivnika u lejnu.
Ako gledate i na to, počnite da pratite i Minimap, pogledajte bar jednom svakih 5 sekundi. Ne dozvolite da neko ode iz lejna bez vašeg SS pinga.
Ako već obraćate pažnju i na to, dodajte još jednu stavku. Obratite pažnju na sve wardove, gde se nalaze kad ističu i slično, to će omogućiti vašem Jungleru mnogo lakši i efektivniji gank.
Ako gledate na sve, počnite da razmišljate konkretno o vašem Rolu.
Ako ste npr. AD carry, gledajte na protivnikove Minione. Koliko Heatla imaju, i kada vidite da ce pokušati da last hituje miniona, postavite se odgovarajuće kako bi ga harassovali i sprečili da farma i tako dalje....

hardwell.

Lazes , ja mislim da si ti ovo sve napisao  :thankyou

cowex