potrebna pomoc oko photoshopa cs3 !

Started by SOLID, July 16, 2009, 04:02:15 PM

Previous topic - Next topic

SOLID

Jedan plakat sam odradio u photoshopu plakat je velicine 6x1m. E sad, problem je u tome sto ni sam ne znam koliku sam

rezoluciju stavio na pocetku rada....
(samo znam da su mi u stampariji rekli da sam ovo radio ko da sam Beogradjanku hteo da prekrijem :D )

verovatno je neka ogromna rezolucija s obzirom da samo kada otvorim taj fajl privremene memorije zauzme preko 30gb :D   , a sam fajl ima oko 6 gb...

Da li mogu smanjiti nekako velicinu to jest rezoluciju tog fajla???

Ni sam ne znam kako mi je komp podneo sve to... :shok

*SPARTANAC*

zlenzlla

Ma treba mu uzeti racunar i dati lopatu.  :rofl

Tomo_SU

Image -> Image Size

Predpostavljam da rezolucija nebi trebala ici preko 300 dpi. Mada to trebas pitati u stampariji.

SOLID

Ako bi iso na image size to vise ne bi bilo 6x1m kolko mi i treba?!?!   
Da li iam neka opcija gde se posebno podesava DPI ?

Mire

rezolucija za takve formate se u mom slucaju uvek radi 10 puta manja, ili stavi dpi na 30 umesto 300 ili ostavi na 300 a dimenzije slike proporcionalno smanji 60x10cm.
DPI ti se podesava gde je toma i napisao image - image size. Dole imas Resolution XX pixels/inch, dok pixel dimensions prebaci u cm umesto u pixels pa vidi i sam sta si napravio.

Lider

Pa Mire, moj idol, je ziv  :party2. Ja sam mislio da si upao u krech i da te nema vise :tongue2

Mire

Upao sam, ali sam se spasio njegovim ispijanjem. Ma kupio sam cod waw i kao igram legalno a cheatera nikad vise, ono je strasno. Ali kako drsko to koriste... ne vredi vise nista ni igrati.

Lideru jesi i dalje najbolji na statistikama po suicide-u?

Lider

Quote from: Mire on July 17, 2009, 02:19:18 PM
Upao sam, ali sam se spasio njegovim ispijanjem. Ma kupio sam cod waw i kao igram legalno a cheatera nikad vise, ono je strasno. Ali kako drsko to koriste... ne vredi vise nista ni igrati.

Lideru jesi i dalje najbolji na statistikama po suicide-u?
Naravno  :suicide, jos uvijek sam u depresiji :icon_lol:

zlenzlla

Zver

Ja tolike plakate stampam 1:1 u 100 dpi, snimljeno u tiff format sa lzv kompresijom u cmyk paleti boja.

U image meni > pa image size mozes da podesis sve to sto zelis da uradis, a u image > mode mozes da podesis paletu boja.
Ono sto bih ti savetovao je da se ne zajebavas sa resizovanjem, nego da lepo flattenujes image, pa da napravis novi canvas 600 x 100 cm, cmyk, 100 dpi i samo prevuces sliku u novi canvas i sa free transform je namestis da pasuje na canvas.

SOLID

Prebacio sam ga u novo prozoerce u CMYK, 100 dpi, 600x100cm      Dosta je bolje....sada je oko 220mb velicina fajla.....

SOLID

Extra u JPG mi je 25mb  :rock3

Hvala na pomoci....

Zver

Ako vec saljes to preko interneta u jpg formatu (a ja bih ti savetovao ipak da bude cmyk sa lzv kompresijom i da posaljes na cd-u (loseless) onda slobodno taj jpg prebaci u rgb) IMAGE > IMAGE MODE pa ce ti se smanjiti jos za nekoliko procenata. Jer u jpg formatu se  ne ocuvaju dobro cmyk vrednosti i potpuno je svejedno da li saljes u rgb ili cmyk image modu (cak je i bolje da taj jpeg bude u rgb formatu). A njihov rip ce odraditi ostali posao.