Juzna Afrika 2010 - Drugi Deo Takmicenja - Najave

Started by Spinx!!, June 26, 2010, 02:27:49 PM

Previous topic - Next topic

Spinx!!

Urugvaj - JuŠ¾na Koreja (16h)



Utakmicom osmine finala Urugvaj - JuŠ¾na Koreja u subotu u Port Elizabetu počinje druga faza SP u JuŠ¾noj Africi.

Obe ekipe veruju da imaju realne šanse da se domognu četvrtifnala. Urugvaj i JuŠ¾na Koreja su u takmičenju po grupama prijatno iznenadili pošto su na najbolji mogući način iskoristili svoj potencijale.

Urugvaj se u A grupi domogao prvog mesta u konkurenciji Francuske, Meksika i JuŠ¾ne Afrike zahvaljujući pre svega granitnoj odbrani koja još nije primila gol na šampionatu.

U napadu su se "urusi" oslonili na kvalitete Dijega Forlana i Luisa Suaresa, koji je "proradio" u trećem kolu protiv Meksika.

Reprezentacija JuŠ¾ne Koreje širom sveta je poznata po borbenosti i Š¾estokom pristupu svakom duelu, a takvu igru na Mundijalu su fudbaleri sa Dalekog istoka doveli do fanatizma. Tokom duela u grupi dešavale su im se i početničke greške i kriza u igri tokom koje ih nigde nije bilo na terenu, ali nikada nisu gubili volju za šta su nagradjeni plasmanom u eliminacionu rundu, prvi put van domovine.

U taboru Urugvaja, koji je na prva četiri svetska prvenstva osvojio dve titule, veruju da je najzad došlo vreme da se izadje iz decenija tavorenja. Mediji podsećaju da su u modernoj fudbalskoj istoriji "urusi" bili ili eliminisani u kvalifikacijama ili su imali epizodnu rolu na planetarnoj smotri.

Poslednji put Urugvajci su na šampionatima sveta uradili nešto značajnije 1970. godine u Meksiku, kada su igrali u polufinalu.



Fudbaler sredine terena Dijego Peres istakao je da su njegovi saigrači i on "potpuno svesni svojih mogucnosti".

"Znamo svoje domete. Nismo ekipa koja moŠ¾e da uradi šta god poŠ¾eli na terenu, ali naša vrlina je što igramo na sigurno i ne pokušavamo nemoguće", realan je Peres.

On se sloŠ¾io sa konstatacijama da "urusi" imaju jako čvrstu odbranu i par sjajnih napadača, što je po njemu glavni adut ovog tima koji uspešno sa klupe predvodi iskusni stručnjak Oskar Tabares.

"Već dugo naša reprezentacija nije uradila ništa značajno na medjunarodnoj sceni. Sada nam se put ka završnici Mundijala otvorio i mi moramo to da iskoristimo", istakao je Peres.

Uprkos stereotipu o tvrdom i defanzivnom fudbalu, selektor Tabares izvešće protiv JuŠ¾nokrejaca tim sa tri napadača - Forlanom, Suaresom i Edisonom Kavanijem.



U JuŠ¾noj Koreji je zavaladala velika euforija. Vatreni navijači te reprezentacije sećaju se 2002. godine, kada je JuŠ¾na Koreja, zajedno sa Japanom, organizovala Svetsko prvenstvo. Pod rukovodstvom čuvenog holandskog stručnjaka Gusa Hidinka JuŠ¾nokorejci su igrali kao u transu i na kraju bili četvrti.

Selektor Huh Jung Mun zrači optimizmom uoči susreta sa Urugvajem i tvrdi da je cilj njegovih izabranika "mnogo više od osmine finala".

"Siguran sam da se niko od njih ne zadovoljava onim što smo do sada postigli na turniru. Rekao sam im već da će mnoge stvari morati da poprave, ukoliko Š¾ele da eliminišu Urugvaj", naveo je Huh i dodao da JuŠ¾nokroejci sada "gađaju neke više mete".

Utakmica Urugvaj - JuŠ¾na Koreja igra se sutra od 16 časova na stadionu "Nelson Mendela Bej" u Port Elizabetu.

Pobednik ovog meča u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz duela SAD - Gana.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fusile, Masimilijano Pereira, Peres, Rios, Kavani, Alvaro Pereira, Suares, Forlan.
JuŠ¾na Koreja: Jung, Kim Jong Hjung, Čo, Li Jung Su, Li Jung Pjo, Li Čung Jong, Ki, Kim Jung Vu, Park Ji Sung, Jeom, Park Ču Jung.

Spinx!!

SAD - Gana (20:30h)




U drugom meču osmine finala Svetskog prvenstva u JuŠ¾noj Africi sastaju se selekcije Sjedinjenih Američkih DrŠ¾ava i Gane.

Taj meč se igra u subotu, od 20:30 časova, na stadionu ’Rojal Bafokeng’ u Rustenburgu.

Pobednik meča SAD - Gana će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Urugvaj - JuŠ¾na Koreja. Reprezentacija SAD je sjajno počela učešće na Mundijalu. Izabranici selektora Boba Bredlija su upravo u Rustenburgu napravili prvo iznenađenje i remizirali protiv favorizovane Engleske.

Nakon toga su usledila uzbuđenja u drugom i trećem kolu, ali je na kraju priča za Amerikance imala srećan kraj. Najpre su odigrali 2:2 sa Slovencima, u duelu u kome su na poluvremenu gubili sa 2:0.

U poslednjem kolu igrali su protiv AlŠ¾ira, u meču u kome je sve do 93. minuta bilo nerešeno (0:0), a onda je iskusni Lendon Donovan postigao pogodak koji je selekciju SAD spasao od eliminacije i doveo je do prvog mesta u grupi.

Sa druge strane, reprezentacija Gane je jedini tim koji se plasirao u osminu finala bez postignutog gola iz igre. Oba pogotka za Ganu postigao je Asamoa Gijan iz penala. "Crne zvezde" su jedini predstavnik Afrike u drugoj rundi takmičenja, pa će sigurno imati veliku podršku domaćih navijača.

Izabranicima srpskog stručnjaka Milovana Rajevca, u poslednjem kolu D grupe, mnogo je pomogla selekcija Australije, koja je pobedila Srbiju sa 2:1 i tako odvela tu afričku selekciju u osminu finala.



Isti rivali su se sastali i na prošlom Mundijalu, pre četiri godine u Nemačkoj, u grupnoj fazi takmičenja i tada je pobedila Gana (2:1). Reprezentacija, koju je tada trenirao još jedan srpski stručnjak Ratomir Dujković, na svom debitantskom SP plasirala se u osminu finala, dok su Amerikanci u grupi uspeli da osvoje samo jedan bod.

"Svi koji su igrali protiv Gane 2006. godine dobro znaju o kakvom se protivniku radi. U pitanju je tim u kome ima dosta talentovanih igrača i svi znamo da je pred nama veoma teŠ¾ak zadatak", istakao je selektor Bredli.

Kao glavne adute "crnih zvezda" Bredli ističe izuzetne fizičke sposobnosti, dok je kao šansu svog tima naveo veću disciplinu u igri.

"Naša reprezentacija na ovom Svetskom prvenstvu ima iznenađujuće veliku podršku, u šta smo mogli da se uverimo već na prvom meču protiv Engleske. To nas jako motiviše pred naredne okršaje", poručio je Bredli.

Selektor Gane Rajevac napomenuo je da je prolazak njegove ekipe u osminu finala, urpkos minimalnom porazu od Nemačke u poslednjem kolu velika stvar i za Ganu i za Afriku.

"Veoma sam emotivan čovek i puno će mi značiti podrška juŠ¾noafričkih navijača, koji će sigurno biti uz nas dok god učestvujemo na Mundijalu", istakao je 56-godišnji stručnjak.

Spinx!!

Nemačka â€" Engleska (16h)



U derbiju osmine finala Svetskog prvenstva u JuŠ¾noj Africi sastaju se reprezentacije Engleske i Nemačke.

Taj meč se igra u ponedeljak od 16 časova na stadionu ‘Fri stejt’ u Blumfontejnu, a pobednik će u četvrtfinalu ići na boljeg iz duela Meksiko â€" Argentina.

Za tako rani duel dva velika rivala i dva bivše svetska prvaka krivi su Englezi, koji nisu uspeli u C grupi osvoje prvo mesto. Sa druge strane, ‘panceri’ su osvojili prvo mesto u D grupi.

Nemci, pred meč sa Englezima, najviše problema imaju sa brojnim povredama. Za razliku od izabranika selektora Joakima Leva, Engleze opterećuje prošlost. Iako se činilo da je taj problem rešen sa dolaskom Italijana Fabija Kapela na mesto selektora, reprezentativci ‘Gordog Albiona’ su i na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi pokazali da se izuzetno teško nose sa pritiskom.

U dosadašnjim mečevima na velikim takmičenjima nemačka reprezentacija je mnogo uspešnija, pa će ta činjenica samo dodatno opteretiti Engleze pred duel osmine finala. Od Svetskog prvenstva 1966. godine, kada su bili domaćini, Englezi nikada nisu igrali u finalu nekog velikog takmičenja. Pre 44 godine Englezi su u finalu, nakon produŠ¾etaka, pobedili tadašnju Zapadnu Nemačku sa 4:2, a trenutak odluke bio je kontroverzni pogodak DŠ¾efa Harsta.

Sa druge strane, Nemci su se od tada plasirali u čak deset finala, što na Mundijalima, što na Evropskim prvenstvima i osvojili tri titule svetskog i dve evropskog šampiona.

Englezi su se u dva navrata pribliŠ¾ili vrhu, ali su ih oba puta, nakon boljeg izvođenja penala, zaustavili upravo Nemci. U polufinalu SP 1990, kada je tragičar bio Stjuart Pirs, a potom i šest godina kasnije na "Vembliju" kada je zakazao Daren Sautgejt. Selektor Engleske Fabio Kapelo je baš zbog toga još u petak odredio izvođače penala.

Nemačka Sve do 2000. godine nije poraŠ¾ena u duelima sa Englezima, ali je tada na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji tim Kevina Kigena pobedio u grupi sa 1:0 golom Alana Š irera. Bio je to, ujedno, poslednji susret dva giganta svetskog fudbala na velikim takmičenjima.

Nemci su posebno zabrinuti zbog povrede Bastijana Š vajnštajgera, za koga ‘panceri’ tvrde da im je srce tima.

"Š vajnštajger će igrati protiv Engleza samo ukoliko bude 100 odsto spreman. Očekujem veliku borbu za svaki pedalj na terenu. Spremni smo na sve pošto u ovako vaŠ¾nim mečevima odlučuju detalji", rekao je selektor Lev.



Na povrede nisu bili imunu ni Englezi. Pored Dejvid Bekama i Ria Ferdinanda, koji zbog povreda nisu nastupili na Mundijalu, tokom Svetskog prvenstva povredio se i Ledli King, pa je jasno da će italijanski stručnjak imati velikih problema sa sastavom tima za duel sa Nemcima.

Golmanu Dejvidu DŠ¾ejmsu ne smeta teŠ¾ak raspored ‘Gordog Albiona’.

"Zamislite da postanemo prvaci. Kada se bude gledala istorija, saznanje da smo na putu ka tituli eliminisali Nemce daće priči posebnu draŠ¾", zaključio je iskusni čuvar mreŠ¾e.

On jeistakao i da će, ako dođe do četrvrfinalnog duela sa Argentincima, ta utakmica, takođe, imati istorijski značaj za Engleze s obzirom da na klupi ‘gaučosa’ sedi Dijego Armando Maradona â€" čovek koji je na Mundijalu 1986. Englezima dao gol rukom i tako ih eliminisao iz daljeg takmičenja.

Selektor Fabio Kapelo izrazio je nadu da će napadač Vejn Runi na meču sa Nemačkom konačno postići gol. Runi, koji igra za Mančester junajted, nije postigao gol od aprila, iako je veći deo sezone igrao u fantastičnoj formi.

"Runi je dobro trenirao, dobro šutirao na gol i postizao golove. Nadamo se da će protiv Nemaca biti isto kao na treningu", rekao je Kapeo.

Italijanski stručnjak je dodao da je Runi odličan fudbaler, koji je veoma vaŠ¾an za tim, čak i kada ne postiŠ¾e golove. On je objasnio da je Runi značajan zbog njegovog kretanja, asistencija i svega što pruŠ¾a na mečevima.

Kapiten reprezentacije Stiven DŠ¾erard rekao je da je svestan pritiska koji je na Runju, ali je dodao da taj pritisak osećaju svi fudbaleri.

"Pritisak nije samo na Runiju, već na celom timu. Vrhunski igrači sami sebe stavljaju pod pritisak i suguran sam da to radi i Runi", rekao je DŠ¾erard.

Kapiten Engleske je istakao da je samo pitanje vremena kada će Runi postići svoj prvi pogodak na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi.

"Nadam se da će to biti protiv Nemačke. Verujem da će igrati dobro, baš kao i na poslednjoj utakmici. Već je rečeno da na treninzima deluje veoma dobro, zaista jedva čekam da vidim kako će igrati u ponedeljak", naveo je DŠ¾erard.

Runi je ove sezone postigao 34 gola u svim takmičenjima, ali posle povrede na utakmici Lige šampiona između Mančester junajteda i Bajerna nije postigao nijedan pogodak.

Spinx!!

Argentina â€" Meksiko (20:30h)



U drugom meču koji je na programu u nedelju, u osmini finala Svetskog prvenstva u JuŠ¾noj Africi, sastaju se reprezentacije Argentine i Meksika.

Ta utakmica se igra od 20:30 časova na stadionu ‘Loftus Versfeld’ u Pretoriji.

Pobednik duela Argentina â€" Meksiko u četvrtfinalu igra protiv boljeg iz meča Engleska - Nemačka. To će biti repriza duela odigranog pre četiri godine na Mundijalu u Nemačkoj. ‘Gaučosi’ su tada, takođe, u drugoj rundi takmičenja, nakon produŠ¾etaka, eliminisali selekciju Meksika.

Meksikanci su poveli, ali je Argentina prvo uspela da izjednači, a potom i da preokrene rezultat pogotkom Maksija Rodrigesa.

Selektor Argentine Dijego Armando Maradona, koji je na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine doŠ¾iveo najblistavije trenutke u bogatoj igračkoj karijeri, rekao je da njegova selekcija prihvata ulogu favorita i dodao da će na teren ponovo izvesti tim sa trojicom napadača.

Strelac odlučujućeg gola na meču odigranom u Nemačkoj, Maksi Rodriges, naglasio je da je ta utakmica sada deo istorije i da je predstojeći duel nešto sasvim drugo.

"Najbitnije mi je da Argentina pobedi i da pokaŠ¾emo napredak u igri", rekao je Maksi koji je dodao i da očekuje da bude u startnoj postavi.

Napadač engleskog Liverpula ocenio je da je najveća snaga Meksikanaca na prvenstvu u JuŠ¾noj Africi selektor Havijer Agire za koga je rekao da je izuzetno inteligentan stručnjak.

"Mislim da će Agire fantastično pripremiti ekipu za meč sa nama", izjavio je Maksi.

Argentina je posao u grupi odradila bez greške, sa tri pobede â€" protiv Grčke, JuŠ¾ne Koreje i Nigerije.

MoŠ¾e se očekivati da se Honas Gutijeres vrati u tim nakon odrađene suspenzije u susretu sa Grčkom. Veteran Huan Sebastijan Veron se potpuno oporavio od povrede, pa je gotovo izvesno da će se i on naći u startnih 11. Defanzivac Valter Samuel će najverovatnije zbog povrede butnog mišića propustiti duel sa Meksikom.

Selektor Argentine Dijego Maradona rekao je da je fudbaler Intera u petak trenirao sa ekipom i da je izgledalo da će moći da igra, ali da niko ne Š¾eli da rizikuje, zbog čega će najverovatnije propustiti meč osmine finala.



Sa druge strane i Meksikanci su veliki optimisti pred duel osmine finala i smatraju da sada imaju mnogo više šansi da eliminišu Argentinu nego pre četiri godine u Nemačkoj.

Meksikansima na ruku ne ide ni tradicija pošto su u prethodnih 25 duela sa ‘gaučosima’ zabeleŠ¾ili samo četiri trijumfa.

"Sada delujemo mnogo bolje na terenu. U odnosu na prošli Mundijal. Sada imamo više igrača u jakim evropskim klubovima, a reprezentativci su svesni svojih kvaliteta", istakao je iskusni defanzivac španske Barselone Rafael Markes.

Markesa, takođe, očekuje i duel sa saigračem iz Barselone i jednim od najboljih igrača današnjice Leom Mesijem.

"Znam veoma dobro koliko je teško Mesiju oduzeti loptu ili ga na bilo koji način zaustaviti. On je veoma brz i kreativan fudbaler, koji u svakom trenutku ima spremno rešenje", istakao je Markes i dodao da Mesi trenutno nema pravu konkurenciju u svetskom fudbalu.

Meksiko je dva puta igrao u čertvfinalu Mundijala, ali su oba puta baš oni bili domaćini turnira. Od 1994. godine na svakom Svetskom prvenstvu eliminisani su u osmini finala.

Spinx!!

Holandija - Slovačka (16h)



U ponedeljak se u osmini finala Svetskog prvenstva u JuŠ¾noj Africi sastaju reprezentacije Holandije i Slovačke.

Taj meč se igra od 16 časova na stadionu "Mozes Mabhida" u Durbanu.

Pobednik duela Holandija â€" Slovačka u četvrtfinalu Mundijala igraće sa boljim iz meča Brazil - Čile. Reprezentacija Holandije je veliki je favorit u duelu sa Slovačkom. ’Lale’ su u prvoj fazi takmičenja osvojile maksimalnih devet bodova, a selektor Bart van Marvajk nije krio da mu je rezultat u prvom planu.

"MoŠ¾emo da igramo i bolje i lepše, međutim rezultat je najbitniji. Ako budemo imali koncentraciju kao u prva dva meča, sve će biti u redu i u osmini finala. Potrebno nam je strpljenje, ali ne smemo da igramo nonšalantno", rekao je selektor Van Marvijk.

Sa druge strane, Slovaci su najprijatnije iznenađenje na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi. Jedini debitant na Svetskom prvenstvu je u jako neizvesnoj G grupi u poslednjem kolu savladao selekciju Italije, aktuelne svetske prvake, i tako se plasirao u osminu finala.

Napadač Holandije Dirk Kujt zadovoljan je onim što su njegovi saigrači i on prikazali, ali smatra da "lale" mogu još bolje i da ima prostora za napredak.

"Dogovorili smo se da idemo korak po korak i da ne gledamo previše unapred. Verujemo u naše sposobnosti i nadam se da moŠ¾emo prijatno da iznenadimo", rekao je Kujt.

Trenutno najbolji igrač Holandije Arjen Roben najzad se oporavio od povrede, pa se očekuje da se fudbaler minhenskog Bajerna bude u ponedeljak u sastavu tima.

"Veoma smo srećni što se vratio u tim. Roben je veoma vaŠ¾an za igru Holandije", izjavio je kapiten ’lala’ Đovani van Bronhorst.



U taboru Slovaka još vlada euforija nakon trijumfa nad Italijom. Selektor Vladimir Vajs je protiv ’azura’ igrao veoma hrabro sa trojicom napadača, za šta je nagrađen pobedom i istorijskim plasmanom među 16 najboljih ekipa na svetu.

"Holandija je favorit, ali nikad se ne zna. Imaju mnogo dobrih napadača i nije lako igrati protiv njih. ZabeleŠ¾ili su tri pobede u grupi. Radi se o fantastičnoj ekipi", rekao je selektor Slovačke Vladimir Vajs.

Selektor Vajs, koji je postigao najveći uspeh u istoriji slovačkog fudbala, vidno je ohrabren nakon uspeha u grupnoj faze takmičenja.

"Sada smo heroji nacije. U drŠ¾avi je neverovatna euforija. Uspeh protiv Italije nas je ohrabrio da moŠ¾da i protiv Holandije odigramo ofanzivnije", rekao je Vajs.

"Mi nemamo šta da izgubimo u duelu sa mnogo kvalitetnijim Holanđanima. Oni su apsolutni favoriti, a mi ćemo vrebati svoju šansu", istakao je odbrambeni fubaler Petar Pekarik, koji je poŠ¾eleo da Slovaci ponove ono što su uradili pre tri dana protiv Italijana, kada su pokazali izuzetno smelu igru sa puno prilika za gol i nimalo respetka prema favorzovanom protivniku.

"Došli smo na turnir kao debitanti i autsajderi. Uspeli smo da napravimo jedno veliko iznenađenje i Š¾elimo to da ponovimo u osmini finala. Plasmanom u drugu fazu takmičenja pomerili smo granice slovačkog fudbala", ocenio je napadač Robert Vitek.

Spinx!!

Brazil - Čile (20:30h)



U drugom meču osmine finala Mundijala u JuŠ¾noj Africi, koji je na programu u ponedeljak, sastaju se reprezentacije Brazila i Čilea.

Ta utakmice se igra od 20:30 časova na stadionu ’Elis Park’ u Johanezburgu.

To će ujedno biti i repriza njihovog duela osmine finala Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Pre 12 godina ’karioke’ su, na putu ka finalu, eliminisale Čileance sa ubedljivih 4:1 i to je bilo i poslednje učešće reprezentacije Čilea na Mundijalima.

Fudbaleri Brazila pobedili su Čile u poslednjih sedam međusobnih duela, ali ne Š¾ele da razmišljaju o toj seriji uoči njihovog novog duela u osmini finala Svetskog prvenstva.

"Moramo da zavoravimo na ono što se dešavalo u prošlosti. Ovo je potpuno drugačija situacija i mi ne smemo da zaboravimo da je ovo elimnaciona faza takmičenja", rekao je reprezentativac Brazila Š½ilberto Silva.

Silva je ocenio da njegovi saigrači i on moraju da odigraju veoma inteligentno, kako bi što lakše eliminisali veoma motivisane Čileance.

"Ne smemo odmah da jurnemo iz sve snage, pošto će takav naš pristup igri značajno olakšati posao našim protivnicima. Oni su poznati po izuzetno brzim i opasnim kontranapadima i zato moramo biti veoma oprezni", istakao Š½ilberto Silva.

Selekcija Brazila, koja je najtrofejniji tim u istoriji SP, u prvom krugu je prikazala dobru igru, pa su izabranici selektora Karlosa Dunge, ipak, favoriti u osmini finala. Reprezentativci petostrukog prvaka sveta pred meč ističu da im prija što će najzad odmeriti snage sa ekipom koja ima Š¾elju da napadne svog protivnikai da se nadigrava, što će, prema njihovim rečima, olakšati posao napadačima ’karioka’.

Selektor Dunga, koji je 1998. godine igrao protiv Čilea, istakao je da Brazil u predstojećem meču nema pravo na grešku.

"Čile je poslednjih godina pokazao veliki napredak u igri, što se najbolje vidi na ovom Mundijalu. Naučili su da se bore, pa su postali veoma neugodan protivnik za svaku selekciju", rekao je Dunga, koji je dodao da se u tim vraćaju oporavljeni Elano i Kaka, koji je u meču sa Portugalom odradio suspenziju zbog crvenog kartona.



"Poštujemo sve protivnike, ali mi Š¾elimo da nametnemo svoj stil igre", izjavio je napadač Robinjo, koji je bio strelac pet od šest poslednjih golova u duelima sa Čileom.

"Uvek sam imao sreće protiv Čilea. Ne znam zašto, ali iz nekog razloga postiŠ¾em golove protiv njih. Nadam se da će se ta serija nastaviti i u JuŠ¾nioj Africi i da će Brazil pobediti", poručio je igrač Santosa.

Čileanci su prezadovoljni dosadašnjim učinkom na Svetskom prvenstvu u JuŠ¾noj Africi, ali se nadaju da mogu da učine još više i u drugoj rundi iznenade Brazil, koji su poslednji put pobedili 2002. godine.

Argentinski stručnjak Marselo Bijelsa, koji vaŠ¾i za čoveka veoma ekscentirčnog ponašanja i trenera koji izuzetno emotivno doŠ¾ivljava dešavanja na terenu, naglasio je da nema potrebe detaljno objašnjavati kvalitete reprezentacije Brazila, pošto su oni svima dobro poznati.

"Oni uvek imaju jak tim i uvek ih je teško pobediti", rekao je Bijelsa.

Čile će protiv Brazila biti značajno oslabljen neigranjem odbrambenih igrača Garija Medela i Valda Ponsea, koji su suspendovani zbog parnih kartona.

Pobednik duela Brazil - Čile igraće u četvrtfinalu sa boljim iz meča Holandija - Slovačka.

Spinx!!

Holandija - Brazil (16h)



U petak od 16 časova reprezentacije Holandije i Brazila sastaće se u Port Elizabetu u prvom četvrtfinalnom susretu Svetskog Prvenstva.

Holandija i Brazil do sada su se sastajali ukupno deset puta. JuŠ¾noamerikanci imaju četiri pobede, četiri susreta su završena nerešeno, dok je Holandija bila uspešnija dva puta.

Gol-razlika ide u korist Brazilaca â€" 19:14. Obe ekipe zauzele su prva mesta u svojim grupama, a Holandija je zabeleŠ¾ila i sve tr i pobede u prvoj fazi.

U osmini finala Brazil je lako eliminisao Čile sa 3:0, dok je Holandija zasluŠ¾eno izbacila Slovačku sa 2:1.

Uprkos izvanrednim opcijama u napadu - Kaki, Robinju i Luisu Fabijanu, ekipu selektora Dunge krasi i sjajna igra u odbrani. Njegova ekipa je u poslednjih deset mečeva primila samo tri gola.

Sa druge strane, Holandija u meč ulazi neporaŠ¾ena posle čak 23 utakmice u nizu. Iako ’oranje’ moŠ¾da ne prikazuje ’totalni fudbal’ kao njihovi prethodnici iz sedamdesetih godina prošlog veka, ekipa Berta van Marvijka donosi rezultate i nije se slučajno našla među osam najboljih na svetu.

Van Marvijk će moći da računa na Arjena Robena, koji se u meču sa Slovačkom vratio u startnih jedanaest, što je obeleŠ¾io sjajnim golom. On bi trebalo da predstavlja glavnu pretnju za odbranu i gol Brazila, uz podršku u vidu Snajdera i Van Persija, dok se očekuje da Van Der Vart meč počne sa klupe za rezerve.



Takođe, jedan od problema bi moglo da bude i navodno nezadovoljstvo Van Persija koji nije bio zadovoljan time što ga je Van Marvijk zamenio na susretu sa Slovačkom. Selektor je pokušao da izgladi situaciju odrŠ¾avanjem timskog sastanka, pošto je, kako se navodi, Van Persi izjavio da je umesto njega, iz igre trebalo da izađe Snajder. Dvojica igrača već imaju ’istorijat’ pošto se još uvek pamti njihova rasprava sa Evropskog Prvenstva 2008. kada su se raspravljali ko će da izvede slobodan udarac, na susretu sa Rusijom.

"Razgovarao sam sa Van Persijem i Veslijem Snajderom nasamo. Rekao sam im da poštuju jedan drugog", izjavio je selektor ’lala’.

Holandski mediji su ovaj potez Van Marvijka okarakterisali kao "poslednju preventivnu meru" i dodali da bi sledeći korak moglo da bude odstranjivanje neposlušnih pojedinaca iz ekipe.

Govoreći o predstojećoj utakmici, Van Marvijk je naglasio da Holanđanima "odgovaraju susreti sa kvalitetnim protivnicma".

"Drago mi je što igramo protiv ekipe koja Š¾eli i ume da se nadigrava sa nama. Imamo jasan cilj pred sobom i verujemo da moŠ¾emo da ga ostvarimo", zaključio je Van Marvijk.



Sa druge strane, Dunga će biti bez povređenog Elana i suspendovanog ’veznjaka’ Ramireza. Takođe, Felipe Melo i Š½ulio Baptista još uvek nisu kompletno oporavljeni, tako da će Dunga u startnu postavu moŠ¾da ubaciti Š½osuea , uz Š½ilberta Silvu.

"Znamo da je Holandija veoma neugodan protivnik za bilo koju reprezentaciju", rekao je Dunga, za koga brazislki navijači smatraju da je "suviše analitičan" i da igračima daje malo slobode u igri.

Dunga je ocenio da su Holanđani na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi "veoma pojednostavili svoj stil igre" i dodao da izabranici Berta Van Marvijka "dosta liče na nas JuŠ¾noamerikance".

"Reprezentacija Holandije nije tipičan predstavnik evropskog fudbala koji maksimalnu paŠ¾nju posvećuje odbrani, a u napadu se prevashodno oslanja na duge lopte. Oni su tehnički veoma dobro obučeni. Moramo da se prirpemimo za meč sa protivnikom koji je kvalitetan i ima čime da se pohvali", precizirao je Dunga.

Na Svetskim Prvenstvima, ove dve ekipe su odigrale tri utakmice. Prvi put, na Mundijalu 1974. godine Holandija je bila uspešnija sa 2:0, golovima Neskensa i Krojfa. Dvadeset godina kasnije, u SAD, Brazil se revanširao sa 3:2 u četvrtfinalu (Romario, Bebeto, Branko â€" Bergkamp, Vinter). Poslednji susret na Svetskim Prvenstvima, Holandija i Brazil su imali 1998. godine i tada je petostruki prvak sveta u polufinalu bio bolji posle izvođenja penala, regularni deo meča završen je 1:1 (Ronaldo â€" Klajvert).

Meč sudi Juiči Nišimura iz Japana.

Moguća startna postava Holandije: Stekelenberg, Van der Viel, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst; Van Bomel, De Jong; Kajt, Snajder, Roben; Van Persie.

Moguća startna postava Brazila: Š½ulio Cezar; Maikon, Lusio, Š½uan, Mišel Bastos; Š½ilberto Silva, Felipe Melo; Š½osue, Kaka, Robino; Luis Fabiano

Spinx!!

Urugvaj - Gana (20.30h)



U drugoj četvrtfinalnoj utakmici na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi u Johanezburgu se sastaju reprezentacije Urugvaja i Gane.

Urugvajci su pre 60 godina osvojili drugu tilulu prvaka sveta, a najveći uspeh od tada im je učešće u polufinalu Mundijala u Meksiku 1970. godine.

Gana se nalazi pred najvećim uspehom u istoriji afirčkog fubala. Ukoliko eliminišu selekciju Urugvaja, "crne zvezde" će postati prvi afrički tim koji jestigao do polufinala.

Tokom poslednjih nekoliko decenija u istoriji urugvajskog fudbala smenjuju se periodi neuspeha u kojima je jedina razlika u plasmanu na Mundijale. Po pravilu "Urusi" su ili zaustavljeni na poslednjem koraku pred Mundijalom, ili završavali učešće već na startu šampionata. Zanimljivo ja da su prvaci sveta bili u godinama deljivim sa deset (1930, 1950) , a i polufinalsti su bili u godini deljivoj sa deset (1970).

Sadašnja generacija, koju sa klupe predvodi iskusni selektor Oskar Tabarez, uspela je da stigne do četvrtfinala. Najbolji igrač Urugvaja Forlan uspeo je da zadrŠ¾i vrhunski nivo forme i posle odlične sezone koju je imao u madridskom Atletiku i odlično predvodi saigrace u drŠ¾avnom timu na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi.

"Mislim da je naša najveća snaga odlični selektor Tabarez koji je uspeo da svoje veliko iskustvo i znanje prenese na nas", istakao je Dijego Forlan.

”Ako u Urugvaju i dalje postoje ljudi koji misli da je vredna slavlja samo pobeda u finalu Svetskog prvenstva, mislim da oni ozbiljno greše i ne razumeju moderan fudbal”, izjavio je selektor Urugvaja Oskar Tabarez.

”Zbog naše daleke fudbalske istorije uvek se od nas očekuje dobar rezultat na Mundijalu. Ne Š¾elim da se ovaj tim upoređuje sa onima iz 1930. i 1950. Idemo na pobedu u meču sa Ganom, Š¾elimo da ostanemo na Mundijalu. Gana ima brze fudbalere kao i sve afričke selekcije, ima tehnički i fizički spremnije igrače u odnosu na reprezentaciju JuŠ¾ne Afrike (Urugvaj slavi u grupi protiv domaće reprezentacije sa 3:0), tako da ćemo taktički pristupiti ovoj utakmici na drugi način. Imamo priliku da nastavimo da pišemo istoriju i daćemo sve od sebe da to i uradimo”, zaključio je Taberez.



U taboru Gane vlada veliki optimizam pred meč sa Urugvajcima, a dodatnu euforiju unose juŠ¾noafrički navijači koji na svakom koraku pruŠ¾aju podršku jedinim predstavnicima "crnog kontinenta".

"Znamo koliko je bitno da trijumfujemo u meču sa Urugvajem. Eventualnim prolaskom u polufinale obradovali bismo ne samo naše sunarodnike, nego i sve Afrikance širom sveta", izjavio je kapiten DŠ¾on Mensah.

Mnogo oprezniji od je selektor Gane Milovan Rajevac, koji Š¾eli da igrači budu u popunosti koncentrisani samo na utakmicu.

"Igrači moraju da se skoncentrišu na utakmicu protiv Urugvaja. Nikakve druge stvari sada ih ne interesuju", rekao je Rajevac.

Srpski trener smatra da njegova ekipa zna da igra na turnirima, kao i da je snaga Urugvaju u kolektivu, a ne samo u Dijegu Forlanu.

”Ne razmišljamo o pritisku. Mi smo dobro igrali i na Kupu afričkih nacija, stigli smo do finala, i pokazali da znamo da igramo na turnirima. Urugvaj igra impresivno na ovom prvenstvu. Oni imaju igrače koji igraju u najboljim evropskim ligama. ZasluŠ¾uju svako poštovanje, Forlan je odličan fudbaler, ali Urugvaj je stigao do četvrtfinala zahvlaljujući kolektivu”, rekao je Rajevac.

Utakmica Urugvaj - Gana na programu je u petak 2. jula od 20.30 časova na stadionu "Soker siti" u Johanezburgu, a sudiće Portugalac Olegario Benkerenka.

Spinx!!

Argentina - Nemačka (16h)



U trećoj utrakmici četvrtfinala Mundijala u JuŠ¾noj Africi u Kejptaunu se sastaju reprezentacije Argentine i Nemačke.

Reprezentacije koje su zajedno osvojile pet titula svetskog prvaka i na prošlom Mundijalu su se takođe sastale u četvrtfinalu.

Ovo će biti šesti meč između Argentine i Nemačke na Svetskim prvenstvima. Dva puta je bilo nerešeno posle 90 minuta, dva puta je Argentina slavila, a Nemačka je pobedila samo jednom posle regularnih 90 minuta.

Pre četiri godine domaćini šampionata bili su bolji izvođači penala, što im je kasnije omogućilo da osvoje bronzanu medalju.

Poslednji put Argentinci su osvojili medalju na šampionatu sveta 1990. godine u Italiji, kada je u finalu od njih bila bolja selekcija Zapadne Nemačke. Mnogi smatraju da od te generacije, koju je na terenu predvodio sadašnji selektor Dijego Armando Maradona, Argentina nije imala bolji drŠ¾avni tim od ovog na Mundijalu u JuŠ¾noj Africi.

Argentincima je na ovom Mundijalu samopouzdanje raslo sa svakom novom pobedom, a igre su bile sve bolje. Ekipa koja tokom kvalifikacija i priprema nije bila miljenik domaće javnosti i novinara, uspela je da sa četiri pobede na Mundijalu i atraktvinom igrom "kandiduje" sebe za prvaka sveta.

Selektor Maradona stalno ponavlja da je presrećan dosadašnjim učinkom njegovih izabranika.

"Budite sigurni da ćemo pokušati da sastavimo najbolji mogući tim za okršaj sa Nemcima", poručio je novinarima Maradona, koji je 1986. godine bio najbolji igrač u sastavu svetskog prvaka Argentine.

Harizmatičnog selektora "gaučosa" oštro je napao Bastijan Š vajnštajger, prema čijim rečima gestikulacije i pokušaj pritiska na sudije nekada najboljeg fudbalere na svetu "nisu deo igre".

"Sta se dešava sa tobom, Bastijane, zašto si nervozan", u svom stilu je na konferenciji za novinare prokomentarisao Maradona izjavu iskusnog prvotimca minhenskog Bajerna i dodao da Argentinci "nemaju vremena da misle o Š vajnštajgeru".

Selektor Argentine je naglasio da "igrači razmišljaju samo o načinu na koji će istrčati na teren i odigrati veoma značajan meč".



U četvrtfinalu za Nemce neće igrati povređeni napadač Kakau, što znači da su strelci prva dva gola u derbiju osmine finala protiv Engleske, Lukas Podolski i Miroslav Klose, sasvim sigurni u stratnoj postavi.

"Očekujem neverovatno teŠ¾ak meč protiv Argentine. Svesni smo da u susretu sa tako kvalitetnim rivalom nemamo pravo na grešku", rekao je Kakau na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, najveća prednost "gaučosa" je što imaju veliki broj igrača koji su "u svakom trenutku opasni po gol protivnika".

"Mislim, ipak, da je Argentina ranjiva i da moŠ¾emo da je elimišemo", zaključio je Kakau.

Kapiten Nemačke reprezentacije koji zbog povrede propušta Mundijal predviđa prolaz Nemaca u polufinale.

”Nemam nikakav poseban savet za igrače, sve na ovom prvenstvu ide zaista dobro, rezultat koji su do sada postigli je stvarno fantastičan. Pod ovim uslovima imamo šansu da pobedimo Argentinu i ja predviđam pobedu rezultatom 3:1”, rekao je Mihael Balak.

Najbolji strelac Nemaca Miroslav Klose u utakmici sa Argentinom odigraće 100. meč u dresu "pancera”.

”Kada neko odigra 100 utakmica za Nemačku reprezentaciju iluzorno je pričati o njegovim igračkim kvalitetima. ZasluŠ¾uje i veliki kompliment zato što je postigao neverovatnih 50 golova. Postizati golove na svakoj drugoj utakmici znači da igra na visokom nivou u svakom meču”, rekao je selektor Nemačke Joakim Lev.

”100. nastup je nešto fenomenalno. Ali najbolja stvar je da još nije kraj”, izjavio je "slavljenik” Klose.

Utakmica Argentina - Nemačka na programu je 3. jula od 16 časova na stadionu "Grin Point" u Kejptaunu, a sudiće Ravšan Irmatov (Uzbekistan) sa pomoćnicima Rafaelom Iljašovom (Uzbekistan) i Bakhadirom Kočkarovom (Kirgistan).