News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

PC ubica

Started by Srba, December 11, 2011, 03:06:49 PM

Previous topic - Next topic

Srba

Kolege,

Potreban savet od nekoga ko se stvarno razume u posao

Trenutno imam sledecu masinu:

Processor:    Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz
Memory:           2048MB RAM
Hard Drive:   1 TB Total (2 x WD Caviar 500gb SE16)
Video Card:   NVIDIA GeForce 8800 GTX
Monitor:           SyncMaster 2232GW
Sound Card:   SoundMAX HD Audio
Sound sys:    Soundblaster 7.1
Keyboard:           Logitech HID G15 Laser gaming pro
Mouse:           Logitech G5 laser 5000 dpi
Mouse Surface:   Goliathus
Operating Syst:  Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Service Pack 3
Motherboard:     ASUS P5E3 Deluxe
Napajanje:         Chieftec 750
Kuciste:             Thermaltake Coolshark Hightower

Masina je stara 3 godine. Da li da upgradujem (mem, graf, proc, HD) ili uzimam novu masinu?

Hteo bih 8gb (ili vise), (vec imam spremne originale Win7 Ultimate, Office 2010 Pro) najjaci procesor (i7?), grafiku koja kida, mozda kombinaciju SSD uz jos jedan brz HD (ili dva jaka SSD-a), maticnu i magistrale koje su sposobne da prenose podatke po najbrzoj dostupnoj tehnologiji, a da pri tom komp ne cujem dok radi. Tecno hladjenje mi nije obavezna opcija ali bilo sta sto ne proizvodi decibele je pozeljno. HD monitor (22 inca), i sve to da je dostupno u Beogradu uz pouzdan servis i mogucnost odrzavanja po pozivu.

Brzi i ozbiljni komentari pozeljni uz cene/ponude/preporuke :)

Ujedno me interesuje i koliko bi moja masina mogla da kosta ako bih je prodavao.

Hvala unapred.

Exitsrb

uzmi 8gb rama i jos ovo http://www.geforce.com/Hardware/GPUs/geforce-gtx-590/shopping  uzmi i to je to i novo napajanje od 1200w

Srba

Mislis na postojecu konfig. uz 8 gb i novu graf + napajanje?

Srba

ako mislis na postojecu konfig - nisam siguran koje kombinacije memorije (slotovi) podrzava moja maticna. Mislim da je za ASUS P5E3 Deluxe ogranicenje 1gb po slotu (ima 4 slota), pri tom dva su razlicite boje (da li to bese znaci da su ta dva slota primarna). Moram da vidim na sajtu proizvodjaca - no u svakom slucaju ako mislis na postojecu konfig onda sam limitiran na 4 gb...

STEK

Srba

SpawnieEe

cista glupost i potrosnja para je kupovina 8gb rama i vise. Govorim iz iskustva razlika izmedju 6gb i 12, 16gb je minimalna jer ne postoji jos nesto (mislim na programe) kojima je potrebno toliko rama.

Srba

ok - primljeno k znanju

Srba

Ovo za memoriju se slazem - samo meni cesto treba nekih 7-8 veoma zahtevnih programa otvorenih istovremeno - zbog cega se memorija brzo napuni a sam Win7 64-bit guta dovoljno da je 8 gb minimum... Cak iako predjem na 32 bit, opet je 5-6 gb zauzeto, pa ako otvoris jos nesto - eto kolapsa u gusenja jer onda RAM postaje usko grlo iako procesor pegla bez problema...

Paddy

Ja bih na tvom mjestu išao na sasvim novi kompjuter, s tim što bih ostavio ovu extra periferiju, monitor, moоda HDD, Sound Card i kučište. E sad Srba brate sve zavisi koliki ti imaš budоet. Svakako gledaj da imas 8gb RAM-a (posto je RAM danas nikad jeftiniji) i gledaj da u taj budоet uklopiš kakav SSD. Ono što ti mogu preporučiti je da se svakako posavjetuješ sa našim dotičnim gospodinom Đurom alias Bitange mr. Hyde. POZDRAV

Srba

Paddy, prijatelju, hvala na savetima - samo brate sto nas onako sinoc brutalno pogaziste, hahahahahahahaha

Srba

Ajde Hyde - baci koju rec - nemoj da ti je tesko (kad nama nije bilo tesko da gledamo kako zastave protrcavaju pored nas). Iskupi se kao covek i komunista...

Srba

E, da, Paddy, ako uzmem SSD za podizanje sistema - da li da ga koristim i za instalaciju programa (onako kako po defaultu sve ide u C:) ili da   sve programe bacam na drugi hard. Ako je taj drugi hard obican a ne SSD, da li sam onda izgubio na brzini? Ili da idem na 2 SSD diska?

Srba

Takodje veoma vazno - radim na ovom kompu i hladjenje/buka su mi veoma vazni. Posle 10 sati pocinjem da ludim ako previse buke pravi. Pomnozi to sa godinama na tom kompu - moze covek da pozrikavi ako mnogo susti/zuji. Koristim chieftech za main napajanje a sve kulere na kucistu sam menjao zbog decibela. Ako neko ima preporuku i za to (a da nije tecno/eksterno hladjenje)....

Mr.Hyde

Moj x-fire je djuro131, pa mi se mozes  javiti  tokom popodneva posle 17 kada budem kuci.
U svakom slucaju nemerljivo  bolje je novo.
Sto se tice tvoje konf. CPU 30-40â,¬
                               MB 25-30â,¬
                               GPU 40-45â,¬ (320-bitna ako se ne varam...)
                               Mem 15 â,¬ nebitno da li je 2x1 ili u stapu
                               monitor 70-80â,¬(novi su 10-11k)
to je moja procena, poznavajuci trziste, tolko bih ti ja platio, sve sto dobijes preko toga, extra
Ovo ostalo ne bih nista menjao, prosto kuciste je odlicno, napajanje isto zadovoljilo bi gtx570 i ATI 6950, za koje je dosta i 650w.
Hdd-ove ne menjaj jer sad se ne isplati kupovati nove, cena za 500 Gb je sad oko 9-9,5k  sto je van svake pameti, jer su pre par meseci isti bili oko 3,5k, posledica poplava na Tajvanu, gde je WD izgubio 75%postrojenja, Toshiba izgubila jednu i Hitachi jednu fabriku, tako da u naredna dva kvartala cena nece ici dole. SSD definitivno kao sistemski disk, nebrojene prednosti na njegovoj strani, od brzine do tisine na kojoj insistiras, samo tu treba paziti koju seriju uzimas, imas ove nove koji rade oko 500mb upisa-iscitavanja, dok prethodne serije imaju duplo manju brzinu, ali ima tu jos pojedinosti vezanih za njih na koje moras obratiti paznju.
Monitor uzmi 24 full hd, gde imas moju preporuku za neki ViewSonic ili Philips mada ima i drugih proizvodjaca koji imaju dobre modele,  za ove znam da ne idu na servis, dosta bitangi ih je uzelo kao i ja. Ako je prevashodno za posao, a ne za igranje onda
imas Dell 23 sa IPS panelom koji ima i pivot i kosta oko 18-19k, mada je kod njega odziv 12ms ali to kod njega nije ni bitno.
Sto se tice periferija, to ne znam da li ti rade posao i da li bih ih menjao na tvom mestu u zavisnosti od toga u kakvom su stanju, a i time se generalno ne zamajavam.
Btw dobro si primetio u kupovoini ovih stvari moras da obratis paznju na to kakav servis imas sutra za tu robu.
Nadam se da sam ti bio iole od pomoci...

Srba

Cujemo se veceras - posle 19h... Hvala :)

Paddy

Quote from: Srba on December 12, 2011, 11:06:23 AM
Paddy, prijatelju, hvala na savetima - samo brate sto nas onako sinoc brutalno pogaziste, hahahahahahahaha

Ma ima vremena da se uigrate, mladi ste :D.

Mislim da će ti Đuro najbolje na TS objasnit šta i kako treba. Ono što ja znam je da svakako trebaš obratiti paоnju koji ćeš SSD kupiti, i koliko znam da isti trebaš prije svega korisiti za podizanje windowsa, a za ostalo ti ne bih znao reći jer nemam baš iskustva s tim diskovima. U svakom slučaju koji god SSD uzmeš bićeš na dobitku.

Š to se tiće buke tu ti ne bih mogao puno pomoći. Sve ti uglavnom zavisi od tih coolera po kučištu i napojnoj jedinici, a dosta buke ti proizvodi i grafulja, tako da ti je moj savjet da dobro provjeriš i proguglaš koja od tih jakih grafa proizvodi najmanju buku.

Srba

GuRuGeoRge

Promeniš ploču,procesor,RAM i grafičku - to prodaš, ostalo sve zadrоiš. Kupiš 2x4GB RAM DDR3 1600MHz Kingston/Exceleram, Intel i5-2500K, Asus P8Z68-V,a što se grafičke tiče Radeon Sapphire HD6950 1GB, ili iz suprotnog tabora GTX 560Ti/GTX 570  i to MSI TwinFrozr II OC(GTX 560Ti) ili Gainward GTX 570 GS 1280GB (najjeftinija,košta oko 270 evra).. Moоda monitor da prodaš stari i kupiš novi Dell sa IPS panelom, nabolji izbor je Dell Ultra Sharp U2312HM LED za oko 165 evra...

http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=ca&l=en&sku=320-2807

Moоeš kupiti i jedan SSD od 60-64GB za sistem + programe i igre,ali sve zavisi od tvog buоeta,koliko si love spreman dati..To je to.. :yes
Jedna od najpovoljnijih prodavnica je emmi.rs pa pogledaj tamo sve komponente i kombinuj..

Srba

Ovo je bruka od monitora :) Hvala za savet.

SSD je sada vec neophodnost - ali nesto slusam oko ogranicenja zivotnog veka SSD-a?

Da li da idu 2 dovljno velika SSD-a + 1 HDD (1 SSD za sistem + 1 SSD za programe + 1 high speed HDD za arhivu)? Koji je najbolji nacin za back-up?

Upravo sam na sajtu emmi.rs-a i gledam sta imaju. Kakva su tvoja iskustva sa servisom? Da li moze da se racuna da se neki eventualni kvar moze otkloniti tokom dana (posto je poslovni komp u pitanju koji me 'lebom rani)?

Srba

Quote from: Mr.Hyde on December 12, 2011, 12:31:44 PM
Moj x-fire je djuro131, pa mi se mozes  javiti  tokom popodneva posle 17 kada budem kuci.
U svakom slucaju nemerljivo  bolje je novo.
Sto se tice tvoje konf. CPU 30-40â,¬
                               MB 25-30â,¬
                               GPU 40-45â,¬ (320-bitna ako se ne varam...)
                               Mem 15 â,¬ nebitno da li je 2x1 ili u stapu
                               monitor 70-80â,¬(novi su 10-11k)
to je moja procena, poznavajuci trziste, tolko bih ti ja platio, sve sto dobijes preko toga, extra
Ovo ostalo ne bih nista menjao, prosto kuciste je odlicno, napajanje isto zadovoljilo bi gtx570 i ATI 6950, za koje je dosta i 650w.
Hdd-ove ne menjaj jer sad se ne isplati kupovati nove, cena za 500 Gb je sad oko 9-9,5k  sto je van svake pameti, jer su pre par meseci isti bili oko 3,5k, posledica poplava na Tajvanu, gde je WD izgubio 75%postrojenja, Toshiba izgubila jednu i Hitachi jednu fabriku, tako da u naredna dva kvartala cena nece ici dole. SSD definitivno kao sistemski disk, nebrojene prednosti na njegovoj strani, od brzine do tisine na kojoj insistiras, samo tu treba paziti koju seriju uzimas, imas ove nove koji rade oko 500mb upisa-iscitavanja, dok prethodne serije imaju duplo manju brzinu, ali ima tu jos pojedinosti vezanih za njih na koje moras obratiti paznju.
Monitor uzmi 24 full hd, gde imas moju preporuku za neki ViewSonic ili Philips mada ima i drugih proizvodjaca koji imaju dobre modele,  za ove znam da ne idu na servis, dosta bitangi ih je uzelo kao i ja. Ako je prevashodno za posao, a ne za igranje onda
imas Dell 23 sa IPS panelom koji ima i pivot i kosta oko 18-19k, mada je kod njega odziv 12ms ali to kod njega nije ni bitno.
Sto se tice periferija, to ne znam da li ti rade posao i da li bih ih menjao na tvom mestu u zavisnosti od toga u kakvom su stanju, a i time se generalno ne zamajavam.
Btw dobro si primetio u kupovoini ovih stvari moras da obratis paznju na to kakav servis imas sutra za tu robu.
Nadam se da sam ti bio iole od pomoci...

Izuzetno cenim napor koji si ulozio za ovu poruku. Much appreciated :)

Pomenuo si jos neke stvari kod SSD-a na koje moram da obratim paznju... please :)

Po ceo dan sam za kompom, pa monitor igra veliku ulogu. Naravno da ga koristim i za igru, shodno tome preporuci :) Sto kraci odziv, a vidim i da neki ledovi nude ogromne kontraste. Dakle preporuka ;)

Da li odabrati Kingston SSD?

Ako si iz Beograda - znas li prodavnicu sa obezbedjenim servisom 24/7/365 i rekacijom tokom dana?

Svako ko takodje ima neko iskustvo/preporuku sa podacima koji su provereni u praksi - slobodno mi napisite. Masina ne sme da se gusi ni na 10 aplikacija koje su istovremeno upaljene (+ da radi BF3 + MW3 istovremeno, hahahahah).

Hajde prijatelji zajedno da sklopimo killera od kompa - a pri tom je zaista najvazniji zahtev da masina bude tiha (napajanje + kuleri koji ne odbijaju usi posle desetak i vise sati rada). Od postojecih komponenti ne mora nista da se zadrzi, ali molim da se zadrzimo do 2-2.500 EUR sa sve monitorom... Koji evro vise nece biti problem posto ide preko moje firme pa skidam PDV.

Mr.Hyde

ne da mi se da pisem ovde... javi se na x-fire ili ts pa cemo da resimo sta te zanima.
Nisam iz Bg-a nego iz Ns-a, ali mogu i ovde i tamo da te uputim gde treba, direktora emmi-ja licno poznajem, mada vecina njih kao ni sam emmi nemaju trenutno na lageru to sto pise na site-u i to je jos jedna od stvari na koju treba obratiti paznju. Samo jos jedna napomena, ako raspolazes tolikim budzetom kao sto kazes onda treba nesto jace stvari uzeti.

Srba

Posto je, nakon iscrpnog savetovanja, konfiguracija blizu finalizacije, ovim putem bih hteo da se zahvalim Mr.Hyde-u na prijateljskom pristupu i profesionalnim savetima, kao i dragocenom doprinosu koji su dali Exitsrb, STEK, SpawnieEe, Paddy i GuRuGeoRge.

Hvala momci :)

Srba

Quote from: Mr.Hyde on December 12, 2011, 10:06:20 PM
ne da mi se da pisem ovde... javi se na x-fire ili ts pa cemo da resimo sta te zanima.
Nisam iz Bg-a nego iz Ns-a, ali mogu i ovde i tamo da te uputim gde treba, direktora emmi-ja licno poznajem, mada vecina njih kao ni sam emmi nemaju trenutno na lageru to sto pise na site-u i to je jos jedna od stvari na koju treba obratiti paznju. Samo jos jedna napomena, ako raspolazes tolikim budzetom kao sto kazes onda treba nesto jace stvari uzeti.

Hyde, imas pm.