budem ja započeo.
Drive (2011)
http://www.imdb.com/title/tt0780504/Film je moram priznati, jako dobar. Znao sam da je Gosling sposoban odraditi više-manje svaku ulogu, tako da je njegov performans u Drive rutinski odrađen. No osoba koja me iznenadila je Albert Brooks. Možda je čovjek i ranije imao ovakvih uloga, ali ja ga pamtim po drugačijim izborima i po tomu što mu je pravo prezime Einstein. Sjajna rola, potpuno neočekivano..
Što se tiče same radnje, nema tu ništa novog. Stara priča o distanciranom plaćeniku s jednom bitnom razlikom -- o njemu ne znamo apsolutno ništa. Osim toga da nosi "ekstravagantnu" jaknu sa škorpionom na leđima. Počinje se brinuti za susjede prebrzo, ali ako uzmemo u obzir koliko je usamljen, diskonektiran -- može proći, čovjeku ipak treba blizine.
Redateljeva rješenja su dobra. Vrsno gradi napetost, a nekada svjesno diže i spušta ritam. Film kreće spektakularno glatko, kasnije se sve usporava ne bi li upoznali Vozača. Izbor slow motiona meni zapravo nije smetao jer je odlično suprostavljanje trendu frenetičnih kamera u stalnom pokretu ( cloverfield

). Do vraga, želim vidjeti kako sačmarica djeluje na ljudsku glavu, a Refn to pokazuje u usporenom snimku.
Mmeni je ovo jedan od boljih filmova godine, istinski sam uživao i to je sve što je bitno.