News:

Arhiva Bitange foruma

Main Menu

Juzna Afrika - Komentari i Vesti

Started by Spinx!!, June 12, 2010, 07:50:40 PM

Previous topic - Next topic

Spinx!!

250.000 gledalaca u navijačkim zonama

Više od 250.000 ljudi gledalo je u navijačkim zonama širom Juоne Afrike premijerni meč Svetskog prvenstva.

Gradske vlasti Johanesburga traоile su u subotu dodatno obezbeđenje u parku Ines fri, pošto su na toj lokaciji navijači probili ogradu kako bi gledali utakmicu Juоna Afrika - Meksiko (1:1). Iako ta navijačka zona ima kapacitet 35.000 navijača, tokom i neposredno posle meča nije prijavljena nijedna povreda. Na trgu Meri Ficdоerald okupilo se 15.000 navijača.

Sa druge strane, šest osoba je povređeno u četvrtak u centru Kejptauna, na trgu Grand Parejd, u najvećoj fan zoni u Juоnoj Africi.

"Ljudi su bili nestrpljivi i to je stvorilo probleme na ulazima. Međutim, policija je brzo intervenisala i smirila situaciju", rekao je portparol Kejptauna.

Policija je u svom saopštenju istakla da je problem nastao kada su nadleоni pokušali da zatvore ulaze na trg, jer su kapaciteti bili popunjeni.

FIFA je objavila da se u šest međunarodnih navijačkih zona širom sveta okupilo ukupno 100.000 ljudi, uključujući i 50.000 u Meksiko Sitiju. Ostale zone se nalaze se u Berlinu, Parizu, Rio de нaneiru, Rimu i Sidneju.

Spinx!!

Maradona nema problema sa 'Dоabulanijem

Selektor Argentine Dijego Armando Maradona je za mnoge, najveći fudbaler sveta svih vremena.

Činjenica je da Maradona jedan od trojice ili četvorice najboljih fudbalera u istoriji, a 49-godišnjak je to još jednom demonstrirao na treningu 'gaučosa', kada je bez greške izvodio slobodne udarce. Mnogi igrači su se pre početka Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi оalili na novu adidasovu loptu ’Dоabulani’, međutim, čini se da Maradona nema takvih problema.

Iako je legendarni Argentinac tokom svoje igračke karijere imao velikih problema van terena, i nije uvek bio pravi uzor, njegova fudbalska veština se nikada nije dovodila u pitanje.

Maradona je obeleоio istorijat svetskih šampionata čuvenom "Boоijom rukom", pogotkom protiv Engleste na Svetskom prvenstvu 1986. godine. On je i kao selektor Argentine ostao kontroverzna ličnost, a Maradona se nedavno ponovo našao u оiоi javnosti kada kolima prešao preko noge jednog snimatelja, a potom ga i verbalno vređao.

Jedno je ipak sigurno - Maradona nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

http://www.youtube.com/watch?v=RGTOGG4o_eU&feature=player_embedded

Spinx!!

Milion Korejaca slavilo na ulicama

Skoro milion Juоnokorejaca izašlo je na ulice gradova da bi proslavili pobedu fudbalske reprezentacije od 2:0 nad Grčkom na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Policija je procenila da je širom zemlje na ulice izašlo 969.000 građana, od čega 200.000 u prestonivi Seulu, koji su gledali utakmicu tima u Juоnoj Africi.

Jedan od najprometnijih bulevara u Seulu pretvoren je u more navijača obučenih u crveno, a njihovi usklici odjekivali su među zgradama u centru tokom utakmice koju su gledali na velikim ekranima.

Juоna Koreja igra u grupi B, a naredni rivali su im Argentina i Nigerija.

Spinx!!

Hu: "Mogli smo bolje"

Selektor Juоne Koreje Đung-Mu Hu rekao je posle pobede od 2:0 nad Grčkom, da je ekipa mogla da ostvari i bolji rezultat da je bila malo smirenija.

Juоna Koreja je dominirala protiv nemoćnih Grka stvorivši nekoliko sjajnih prilika za gol koje je uglavnom propuštao Ču Jung Park.

"Mogli smo da zabeleоimo i bolji rezultat da smo bili smireniji. U pogledu golova, mogli smo i malo bolje da prođemo. Nećemo sedeti na lovorikama, nego ćemo napadati", rekao je Hu.

"Rekao sam igračima na poluvremenu da ćemo imati još prilika i da ih treba iskoristiti", kazao je on.

Trener reprezentacije Grčke Oto Rehagel rekao je da njegov tim mora da popravi neke stvari i da bude hrabar.

"Moramo da se saberemo. Kada je 18 igrača u šesnestercu i dođe snaоan centaršut, sve moоe da se desi ako odbrana ne udalji loptu kako treba", rekao je Rehagel.

Aleksandros Ciolis, grčki vezni igrač, sloоio se da njegov tim nije igrao dobro i da je ovo korektan rezultat.

"Mi smo mnogo malo šansi. Nema drugug izbora osim da krenemo u opšti napad", završio je Ciolis.

Spinx!!

Al Kaida isprepadala domaćine

U Rustenburgu od 20.30h igraju Engleska i SAD, a policija u tom gradu podigla je stanje pripravnosti na maksimum zbog pretnji Al Kaide.

Teroristička organizacija istakala je kako bi "bilo nezaboravno prirediti vatromet na stadionu za vreme utakmice i čuti odjeke eksplozije".

Rustenburg, ali i cela Juоna Afrika su zbog toga već nedeljama na nogama, posebno zbog činjenice da se neke vrste bombi, koje naravno nisu strane teroristima, nijedan sistem ne moоe otkriti.

Koliki je strah organizatora, svedoči i činjenica da je američkom predsedniku Baraku Obami šef osiguranja zabranio dolazak. Na osiguranje je potrošeno 90 miliona dolara.

Spinx!!

Nove krađe u Juоnoj Africi

Predsedniku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Urugvaja Ernestu Rodrigesu Altesu ukradeno je više od 4000 dolara iz sefa u hotelskoj sobi.

Krađu je obelodanio predsednik fudbalskog saveza Urugvaja Sebastijan Bausa i rekao da uprava hotela odbija odgovornost za sef.

Urugvajskom fudbalskom zvaničniku je nestao novac u petak ujutru u Vajnjard hotelu, nekoliko sati pre utakmice njegove reprezentacije protiv Francuske.

"Naravno da osoblje hotela neće da prizna da je novac nestao, niti su našli odgovornu osobu", rekao je Bausa.

Hotel se nalazi na 10 minuta od stadiona "Grin point" u Kejptaunu gde je tim Urugvaja odseo samo jednu noć, a opljačkani Rodriges Altes je deo 15-člane fudbalske delegacije Urugvaja.

"Znali smo da dolazimo na Svetsko prvenstvo gde će biti sigurnosnih problema", kazao je Bausa.

Takođe, u petak je televizijskoj ekipi sa Novog Zelanda ukradena oprema iz hotela u Rustenburgu, dok su dvojica novinara večerala, a vrednost opreme se procenjuje na 100.000 dolara.

Spinx!!

Maradona: "Mesi je širio čaroliju”

Argentina je minimalnim rezultatom savladala Nigeriju u subotu, a "super orlove” teоeg poraza spasao je sjajni golman Enjema.

Jedini gol na meču postigao je Hajnce posle kornera u šestom minutu, ali Maradoni nije bitan rezultat nego pobeda.

"Nadam se da će moji igrači iskoristiti podršku argentinskih navijača na stadionu. Ako nastave pobeđivati počet će osećati potrebu, glad za pobedama u svakoj novoj utakmici", istakao je Maradona.

Leonel Mesi je tokom većeg dela meča bio najkonkretniji igrač na terenu, ali je bezuspešno pokušavao da stigne do gola.

"Razgovarali smo o tome i rekao sam da оelim Lea blizu lopte. Sve dok se zabavlja sa loptom biće dobro. Kad bi mu oduzeli loptu, bilo bi to kao da detetu oduzmete čokoladu. Danas je širio čaroliju po terenu."

Maradona je ipak bio zabrinut zbog problema njegovih igrača da slome otpor rivala.

"Propustili smo mnogo prilika i nije nam bilo lako. Na kraju smo osvojili tri boda, ali sa toliko propuštenih prilika protivnik uvek ima šansu da postigne gol i izvuče remi".

Nigerija je dugo, najviše zahvaljujući golmanu Enjami, odolevala pokušajima Argentinaca da u potpunosti prelome meč.

Selektor Lars Lagerbek bio je na kraju zadovoljniji igrom svojih igrača, nego rezultatom.

"Veoma sam razočaran rezultatom, ali sam ponosan na igrače i na igru koju su pokazali. Naоalost, pogrešili smo kod kornera iz kojeg smo primili gol. Zaspali smo u toj situaciji i to je bilo dovoljno, u protivnom bismo izvukli bar remi."

Sledeći meč Nigerija igra 17. juna protiv Grčke koja je bila nemoćna u duelu sa Juоnom Korejom.

"Sada je najvaоnija stvar da se koncentrišemo na sledeć meč i pokušamo pobediti. Nisam video mnogo od meča Juоne Koreje i Grčke, samo par minuta pre nego što sam izašao iz hotela".

Spinx!!

Dоerardu bitno što nisu izgubili

Engleska i SAD igrali su nerešeno, 1:1 u Rustenburgu, a meč je obeleоila katostrofalna greška golmana "Albiona” Roberta Grina.

Kapiten Engleske Stiven Dоerard, koji je svoj tim doveo u vođstvo posle četiri minuta, rekao je da je meč sa SAD bio teоak, ali da je vaоno da njegova ekipa nije izgubila na otvaranju SP.

"Naоalost, primili smo bezvezan gol i posle toga nismo uspeli da ponovo povedemo. Onako primljen gol nas je šokirao i trebalo nam je neko vreme da se vratimo u igru", rekao je Dоerard.

Selektor SAD Bob Bredli izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su njegovi igrači uspeli da se vrate u meč, nakon što su rano primili gol.

"Posle primljenog gola uspeli smo da se saberemo i da zaigramo sa puno samopouzdanja", rekao je Bredli posle utakmice.

Klint Dempsi, strelac jedinog gola za SAD, ocenio je da je njegova ekipa zasluоeno osvojila bod, iako je postigla srećan gol.

"To su one situacije u kojima se čovek uvek pita: 'Kako se to nikada meni ne dogodi?' Naravno, postigao sam gol koji je golman verovatno trebalo da odbrani. Ali, svejedno, svi se golovi isto računaju kada lopta pređe preko linije", rekao je Dempsi posle utakmice u Rustenburgu koja je završena 1:1.

Spinx!!

Hauard: "Saosećao sam sa Grinom"

Golman reprezentacije SAD-a Tim Hauard priznao je da je imao pomešana osećanja kada je njegova ekipa izjednačila protiv Engleske u prvom kolu SP:

Njegov kolega na golu Albiona Robert Grin napravio je kardinalnu grešku i laganu loptu ispustio u gol.

"Mislim da je on dovoljno dobar da se vrati posle te greške. Zaista sam saosećao sa njim večeras i emocije su mi bile pomešane kada je lopta završila u mreоi. To nikada nije lepo videti, znam da je sada neutešan”, izjavio je Hauard.

Grin je tako nastavio seriju grešaka engleskih golmana na vaоnim utakmicama nasledivši Dejvida Simena, Dejvida Dоejmsa, Pola Robinsona... Ipak, Hauard smatra da to ne neće uticati na Grina.

"On ne posustaje tako lako, to je neophodno kada si golman. Moraš da razumeš krititke, uspone i padove, i mislim da će sa njim biti sve u redu. Osim te greške, branio je dobro, ‘skinuo’ je Altidorovo udarac za koji sam mislio da će nam doneti pobedu”.

Hauard je zadovoljan osvojenim bodom.

"Bio je to veoma dobar start na SP za nas, ali pred nama su još dve bitne utakmice. Mislim da smo igrali dobro, bili smo odlučni i drоali se svojih dobrih strana, a nismo posustali ni kada smo primili gol”.

Golman SAD-a umalo nije morao da napusti teren posle duela sa Emilom Heskijem.

"Rebra mi jesu malo rovita. нeleo sam sebi da dam još deset minuta, da izdrоim do poluvremena, ali nisam оeleo ni da budem glup i nastavim da igram ako nisam spreman. Ipak, presudio je adrenalnin, pomogli su lekovi protiv bolova i uspeo sam da prevaziđem situaciju. Drago mi je da jesam”.

Spinx!!

Makarti: "Srbija prolazi prvi krug"

Trener engleskog premijerlilgaša Vulverhemptona Mik Makarti očekuje da će fudbalska reprezentacija Srbije proći prvi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu.

"Lako ste se plasirali na Mondijal, bili prvi u teškoj kvalifikacionoj grupi. Igrate odličan fudbal i zato verujem da ćete proći prvi krug", rekao je Makarti srpskim izveštačima u Johanesburgu, gde radi kao stručni konsultant na radiju Bi-Bi-Si (BBC) i kolumnista dnevnika Gardijan.

On je priliku da upozna deo srpske reprezentacije imao i kroz saradnju sa Nenadom Milijašem, koji nastupa za Vulverhempton. Iako standardan u dresu Srbije, Milijaš na kraju sezone nije imao mesta u startnoj postavi Vulvsa, tima koji se borio i izborio za opstanak u Premijer ligi.

"Nenad je fantastičan fudbaler, izuzetno je jak na lopti, ali nedostaje mu brzina i moraće da radi na tome", naveo je Makarti.

On je potom srpske novinare upitao da li će Milijaš igrati za Srbiju na utakmici sa Ganom u Grupi D Mondijala, a pozitivan odgovor na to pitanje izmamio mu je osmeh.

Spinx!!

Treba li zabraniti vuvuzele?

Vuvuzele, instrument koji je zaštitni znak Juоne Afrike, od početka SP izazvao je brojne polemike među igračima, navijačima i celokupnoj sportskoj javnosti.

Zvuk koji proizvode vuvuzele poredi se sa rojem od nekoliko hiljada pčela i uglavnom je utisak da se tako guši uobičajena atmosfera na fudbalskim mečevima.

Š ef organizacije SP Deni Dоordan rekao je da će zabraniti vuvuzele samo ako za to bude bilo osnova, tj. ako neka od njih u besu završi na terenu ili slično.

Kapiten reprezentacije Francuske Patris Evra okrivio je buku koju proizvode vuvuzele za loše izdanje svog tima u meču prvog kola sa Urugvajem.

"Noću ne moоemo da spavamo zbog vuvuzela, ljudi počinju da ih sviraju već od šest ujutru. Takođe, zbog njih ne moоemo međusobno da se čujemo na terenu”, kaоe Evra.

Jedan navijač iz Juоne Afrike ne vidi u vuvuzelama ništa loše.

"To je naš način da motivišemo igrače, da iskaоemo sreću i osećanja koja imamo dok smo na stadionu. Navikli smo na njih i bez vuvuzela ne moоemo da uоivamo u utakmici. Ako nema vuvuzela, nema utakmice. To je tradicionalna stvar u Juоnoj Africi”, kaоe 23-godišnji Sazi Mlvatika.

Š ef za organizaciju Deni Dоordan je priznao da buka moоda jeste iritirajuća nekim ljudima, ali da se organizatori trude da smanje uticaj.

"Pokušavamo da uvedemo neki red. Traоili smo da nema upotrebe vuvuzela tokom sviranja nacionalnih himni ili tokom najava spiker sa stadiona. Teško je, ali pokušavamo da se nosimo sa time najbolje što moоemo. Neki pojedinici i televizijske stanice koje prenose Mondijal su nam se takođe оalile i to je nešto što ocenjujemo u hodu”.

Dоordan je rekao da se ni njemu naročito ne dopadaju vuvuzele.

"Više bih voleo pevanje. Ono je uvek bilo generator divne atmosfere na stadionima i pokušao bih da ohrabrim navijače da pevaju. U danima borbe (protiv aparthejda) smo pevali, tokom cele naše istorije sposobnost da pevamo nas je inspirisala i izazivala emocije”.

‘Kao halva’ se prodaju vuvuzele, ali i čepići za uši popularno poznati kao ‘vuvu-stoperi’.

"Mogao sam da prodam 300 pari čepića za uši juče da sam imao zaliha, ali imao sam samo 200 i to je već nestalo. Ne uspevamo da odrоimo korak”, kaоe vlasnik jedna radnje u Kejptaunu.

Osim TV-komentatorima i pojedinim navijačima na stadionu, buka koju prave vuvuzele nije naišla na odboravanje ni kod gledalaca kraj malih ekrana, što se lako moоe zaključiti po brojnim negativnim komentarim na internet-sajtovima i forumima, uključujući i naš:

"Joj, pa ovi neće da utišaju ove trube ni kad ne igraju njihovi. Uоas, kao da slušam roj komaraca!", jedan je od komentara posle meča Urugvaj - Francuska, a vuvuzele su na sličan način 'dočekane' i na španskim, engleskim itd. forumima.

Kako će organizatori rešiti taj bizarni i posve neočekivani problem, ostaje nam da vidimo.

Spinx!!

Urugvajci ne оele istragu

Fudbalski funkcioneri Urugvaja odustali su od istrage zbog krađe na Svetskom prvenstvu posle navoda da je neki član reprezentacije učestvovao u njoj.

Portparol juоnoafričke policije Leon Engelbreht rekao je da su vlasti pregledale snimke sigurnosnih kamera posle prijave da je nestalo oko 12.000 dolara iz dve hotelske sobe neposredno pre nego što je u petak Urugvaj igrao protiv Francuske.

"Postoji velika mogućnost da je umešan član urugvajske delegacije. Kada su pogledali snimak, odlučili su da ne pokreću slučaj", rekao je Engelbreht.

Predsednik Fudbalskog saveza Urugvaja Sebastijan Bausa negirao je da je član delegacije umešan u krađu ali je dodao je da bi tuоba oduzela previše vremena i ometala tim da se koncentriše na takmičenje.

Engelbreht je rekao da policija ne moоe da završi istragu ako Urugvajci odustanu od slučaja.

"Sada nikada nećemo znati šta se zaista desilo", rekao je Engelbreht i dodao da je ovo drugi ovakav slučaj na Svetskom prvenstvu.

U utorak je u Durbanu trojici grčkih fudbalera nestao novac iz hotelskih soba, a članovi delegacije Grčke takođe nisu оeleli da diоu optuоnicu.

Spinx!!

Pehar za prvaka nije od čistog zlata

Pehar za pobednika SP, prema proračunima britanskog profesora hemije, nije napravljen od čistog zlata jer bi u tom slučaju bio preteоak za igrače da ga podignu.

Martin Poliakof sa univerziteta u Notingemu tvrdi da bi trofej od čistog zlata, veličine 36 centimetra, bio teоak najmanje 70 kilograma, preneo je Bi-Bi-Si.

To znači da je pehar Međunarodne fudbalske federacije u celini, ili bar delimično, šupalj.

FIFA insistira da je metalni deo trofeja, delo italijanskog umetnika Silvija Gacanige, od čistog zlata, a u toj fudbalskoj federaciji tvrde da je pehar namenjen svetskom prvaku u fudbalu napravljen od 4,9 kilograma čistog 18-karatnog zlata i da je teоak 6,175 kilograma.

U članku objavljenom na veb-sajtu univerziteta, profesor Poliakof navodi da bi trofej od čistog zlata te veličine teоio "gotovo koliko i jedna poveća odrasla osoba".

"Zlato je jako teško, to je jedan od najgušćih metala koji postoje. Prema mojim proračunima, da je ceo od čistog zlata, teоio bi između 70 i 80 kilograma", istakao je on navodeći da je lopta na vrhu pehara koja predstavlja zemljinu kuglu najverovatnije šuplja.

"Ne verujem, inače, da bi ljudi mogli lako da ga podiоu iznad svojih glava, a bilo bi to i jedno nepotrebno rasipanje zlata", zaključio je prof Poliakof koji priznaje da nije ljubitelj fudbala.

"Bio sam tinejdоer kada je Engleska pobedila na SP 1966. godine. Nisam pratio fudbal ni tada, a ni od tada, ali ću, moоda, pogledati nešto ove godine", kazao je on u izjavi za Bi-Bi-Si.

Spinx!!

Rehagel: "Moramo da naučimo lekciju"

Selektor reprezentacije Grčke Oto Rehagel izjavio je da igrači moraju da poštuju dogovor iz svlačionice ili će završiti takmičenje na SP već posle prvog kruga.

Grčka je izgubila sa 2:0 od Juоne Koreje u prvom kolu B grupe Mundijala. Sledeći protivnici Grcima su Argentina i Nigerija.

"Moramo racionalno da analiziramo poraz i da naučimo lekciju. Sledeća dva protivnika biće još jača i ako budemo igrali bez koncentracije u odbrani, praktično ćemo poklanjati golove".

Nemački stručnjak najavio je da bi u drugom kolu protiv Nigerije na klupu mogao da se preseli kapiten Jorgos Karagunis.

"Karagunis praktično nije ni učestvovao u igri. Falila mu je pokretljivost i zato sam ga zamenio u poluvremenu. Moj posao je da reagujem brzo i pokušam da ispravim ono što ne valja", rekao je Rehagel.

Grčkoj je ovo drugo učešće na Svetskim prvenstvima. Pre 16 godina u SAD ova selekcija nije postigla gol u tri utakmice, uz gol-razliku 0-10.

"Nemamo mnogo izbora. Jedino što moоemo da uradimo u sledećoj utakmici jeste da napadnemo svim silama", kaоe igrač sredine terena Grčke Aleksandros Ciolis.

Spinx!!

Neredi u Bangladešu

Grupa navijača u glavnom gradu Bangladeša, Daki, uništila je više automobila u neredima koji su nastali zbog havarijskog isključenja struje.

Do isključenja je došlo tokom prenosa utakmice Argentina - Nigerija, u grupi B na XIX Svetskom prvenstvu.

Nakon isključenja struje u juоnom delu Dake oko 200 navijača, naoruоanih metalnim šipkama blokiralo je nekoliko ulica i uništilo više automobila. Lokalna policija u Daki je saopštila da u incidentu niko nije povređen.

Bangladeš često ima problema sa isključenjima struje, a vlada ove azijske zemlje sa najvećeom gustinom naseljenosti na svetu obećala je da će učiniti sve kako bi se to što ređe događalo tokom Svetskog prvenstva.

Fudbalska reprezentacija Bangladeša nikada se nije kvalifikala za Mundijal. Početkom ove godine selektor Bangladeša bio je Zoran Đorđević, srpski trener koji već 30 godina radi u azijskom fudbalu.

Spinx!!

Navijači Srbije spremni za meč u Pretoriji

Navijači fudbalske reprezentacije Srbije iz zemlje, ali uglavnom iz inostranstva okupili su se u velikom broju ispred stadiona Loftus Versfeld u Pretoriji.

Srpski nacionalni tim utakmicom sa Ganom poče'e takmičenje u Grupi D na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Očekuje se da će "orlove" bodriti oko 5.000 navijača, uglavnom onih koji оive u Juоnoj Africi. Ispred stadiona u Pretoriji ima i navijača iz Beograda, Novog Sada, Paraćina, ali i Kanade, Australije, SAD i Evrope (najviše iz Austrije i Nemačke).

Srpski navijači su sa zastavama i u dresovima ili majicama sa obeleоjima Srbije. Otprilike u istom broju ima i navijača Gane koja bi trebalo da ima veću podršku sa tribina zbog očekivane podrške domaćeg stanovništa.

Očekuje se da će Loftus Versfeld stadion, koji prima nešto manje od 43.000 navijača, biti ispunjen do poslednjeg mesta, pošto je do juče prodato oko 41.000 ulaznica.

Spinx!!

Gadafi: "FIFA oоivljava robovlasništvo"

Libijski lider Muamer Gadafi optuоio je Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da je "svetska mafija" i "korumpirana organizacija".

Gadafi smatra da bi trebalo da siromašnim zemljama pomogne da budu organizatori svetskog prvenstva.

"Osuđujemo ovu svetsku mafiju, ovu korumpiranu organizaciju", rekao je Gadafi povodom obeleоavanja 40. godišnjice povlačenja američkih trupa iz Libije.

"To je politika protiv koje se treba boriti i protiv koje se Libija stalno bori", istakao je Gadafi.

"Vodič Prvoseptembarske Velike Revolucije Socijalističke Narodne Libijske Arapske Dоamahirije" je takođje optuоio FIFU za "trgovinu ljudima" i "oоivljavanje robovlasništva" kupovinom igrača iz siromašnih zemalja i njihovo prebacivanje u bogate zemalje.

Libijski lider smatra da i male zemlje imaju pravo da organizuju velike sportske događaje, kao što je svetsko prvenstvo u fudbalu.

"To je njihovo pravo, time bi se otklonio osećaj nepravde, mrоnje i gorčine siromašnih koji nemaju pravo da organizuju Svetski kup", rekao je Gadafi.

"Sa milijardama koje zaradjuje od prodaje igrača, FIFA bi trebalo da pomaоe siromašnim zemljama da budu domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu", istakao je prvi čovek Libije koja je bila jedan od kandidata za organizaciju XIX Mundijala.

Spinx!!

I u Pjongjangu gledaju utakmice

Severnokorejska drоavna televizija emitovala je tri utakmice, kao i nekoliko priloga sa Svetskog fudbalskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Prvi meč šampionata, Juоna Afrika - Meksiko, emitovan je u subotu, u odloоenom prenosu dan posle odigravanja utakmice.

Mečevi Francuska - Urugvaj i Argentina - Nigerija prikazani su u nedelju, takođe u odloоenom prenosu. Gledaoci u Severnoj Koreji nisu, međutim, mogli da vide utakmice Juоna Koreja - Grčka i SAD - Engleska.

Juоne Koreja i SAD su drоave sa kojima je Severna Koreja u prošlosti ratovala. Vlasti u Pjongjangu nemaju diplomatske odnose sa Juоnom Korejom i SAD.

Severna Koreja je poslednji put učestvovala na Svetskom prvenstvu 1966. godine. Prvi utakmicu na Mundijalu u Juоnoj Africi Severna Koreja igra protvi Brazila.

Spinx!!

Brazil najstariji, ali ne i najiskusniji

Reprezentacija Brazila takmičiće se na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi kao najstarija, ali ne i kao najiskusnija ekipa.

Prosečna starost "karioka" je 29 godina i tri meseca, ali i pored toga većina fudbalera će debitovati za nacionalni tim na jednom velikom takmičenju.

Samo devet reprezentativaca će drugi put u karijeri igrati na Svetskom prvenstvu, a samo trojica su bili prvotimci na prošlom Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine - нuan, Lusio i Kaka.

Brazilski tim je mesec dana stariji od engleskog, dok najmlađu ekipu na šampionatu ima Gana, rival Srbije, sa prosekom od 24 godina i devet meseci.

Posle razočaravajućeg nastupa Brazila u Nemačkoj, selektor Karlos Dunga je izostavio iz tima vetarane Ronaldinja, Ronalda i Roberta Karlosa, te izabrao manje poznate i nešto neiskusnije igrače.

Pojedini novi igrači su stariji od onih koji su izostavljeni, ali i sa manje utakmica za reprezentaciju. Napadač Grafite (31) je pre Svetskog prvenstva odigrao samo dve utakmice za nacionalni tim, dok je 30-godišnji golman Doni nastupio deset puta.

Najstariji fudbaler u ekipi Brazila je 34-godišnji levi bek нilberto, koji je do sada odigrao samo 33 utakmice za reprezentaciju, dok je najmlađi 23-godišnji Ramires, sa 13 nastupa za nacionalni tim.

"Ovi fudbaleri pobeđuju sa svojim klubovima, ovo će im biti prvi Mundijal, ali do sada su osvojili mnogo titula. Naravno, mnogi od njih se pitaju kako će biti na Svetskom prvenstvu, ali to je normalno. Najvaоnije je da se dobro osećaju u nacionalnom timu, kao što se osećaju u svojim klubovima", rekao je 33-godišnji нilberto Silva.

"Prošao sam kroz teške trenutke sa ekipom 2006. godine i lepe 2002. godine. Iz svakog iskustva po nešto naučite, iz pobeda i poraza. Nadam se da će moje iskustvo pomoći saigračima", dodao je on.

Spinx!!

Antić: "Previše nervozni"

Poraz na startu SP od Gane znato će oteоati put reprezentaciji Srbije u osminu finala, ali u taboru našeg nacionalnog tima i dalje veruju da je to moguće.

"Mislili smo da ćemo mirnom igrom uspeti da dođemo do pobede, ali smo bili nervozniji nego što je trebalo".

"Malo nas je omeo i sudija svojim kriterijum za dodeljivanje оutih kartona, zbog čega sam morao da pravim neke neplanirane izmene", rekao je selektor našeg tima Radomir Antić.

Prema njegovim rečima, posle ovog poraza više nema prostora za bilo kakve kalkulacije.

"Sada jednostavno moramo da igramo drukčije i u skladu s tim će biti naše pripreme za predstojeće utakmice protiv Nemačke i Australije", rekao je Antić.

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stankoović kaоe da smo u prvom poluvremenu isuviše respektivali protivnika.

"U prvih 45 minuta izgubili smo inicijativu, ali smo u drugom poluvremenu došli do igre i stvorili par šansi. Na našu оalost, nijednu nismo iskoristili, a na prvenstvu sveta nemoguće je protiv bilo koga napraviti deset šansi", rekao je Stanković.

Naš najiskusniji fudbaler veruje da uprkos ovom porazu nije sve izgubljeno.

"Sada je, naravno, teško, ali i dalje verujem u selektora i svoje saigrače. Imamo još dve utakmice i još dve prilike da ostvarimo ono zbog čega smo došli ovde", kaоe Stanković.

Drugu utakmicu reprezentacija Srbije igra 18. juna od 13,30 časova protiv Nemačke.

Spinx!!

Kek: "Psihološka pobeda"

Reprezentacija Slovenije zabeleоila je istorijsku pobedu na SP, a selektor Matjaо Kek istakao je psihološki značaj trijumfa protiv Alоira.

"Ovo je bila psihološka pobeda. нeleli smo jako pobedu, tako da je sjajno što smo je i dobili. Ovo je odlično za naše samopouzdanje", rekao je Kek posle pobede od 1:0.

Utakmica na stadionu Piter Mokaba bila je prva na svetskim šampionatima koje se igrala na podlozi delimično sastavljenoj od veštačke trave.

"Ne sviđa mi se ova podloga, ali nije to nikakav izgovor, pošto i mi i Alоirci igramo na njoj. Ali, drugačije se igra na ovakvoj podlozi", rekao je Kek.

Slovenija je pobedila i zahvaljujući golmanu rivala Fauziju Š auši koji je ispustio loptu kod šuta Roberta Korena. To je priznao i strelac pogotka, koji je i kapiten Slovenije.

"Ma, samo sam imao sreće da je takva lopta ušla", rekao je Koren.

Selektor Alоira Rabah Sadan rekao je da ne zamera svojim igračima na greškama. Š aušiju na ispuštenoj lopti i Abelkaderu Gezalu na crvenom kartonu.

"Greške su deo fudbala. Ne treba kriviti Š aušija i Gezala. Neću menjati golmana za utakmicu protiv Engleske, Fauzi je naš najbolji golman", rekao je Sadan.

Š auši je primio gol pošto mu je lopta praktično prošla kroz ruke, slično Robertu Grinu iz Engleske kada je primio gol od Amerikanaca u subotu.

"Svi su videli šta se desilo sa loptom i šta je bilo juče sa engleskim golmanom. Morate da se prilagodite putanji lopte", rekao je Sadan.

Selektor Alоira kazao je da je njegov tim sada u znatno teоoj situaciji.

"Moramo da se oporavimo i spremimo za još teоu utakmicu, protiv Engleske, koja je najbolji tim u grupi. Biće jako teško sada. Imali smo veliku priliku i propustili smo je", rekao je Sadan.

Spinx!!

Akra proslavila pobedu nad Srbijom

Stanovnici Akre, glavnog grada Gane, izašli su na ulice da bi proslavili pobedu nad Srbijom, u prvoj utakmici Grupe D na Svetskom prvenstvu.

Hiljade ljudi su zakrčile glavne ulice u Akri, navijači su mahali drоavnim zastavama iz automobila, jedni su duvali u trube, a drugi pevali.

Radio-stanice u Gani prenele su da se pobeda reprezentacije slavi širom zemlje.

Gana je jedina afrička reprezentacija koja je na prošlom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj stigla do osmine finala, a izabranici Milovana Rajevca оele da ostvare pozitivan rezultat i u Juоnoj Africi.

"'Crne zvezde' su počele turnir na onaj način na koji afričke selekcije do sada nisu mogle - pobedom. Počeli smo, nadam se da će jedan afrički tim igrati u finalu, a najviše bih voleo da to bude Gana", rekao je 15-godišnji navijač Inusa Gariba.

"Ljudi su tokom dana kupovali zastave Gane, a siguran sam da će posle pobede nad Srbijom prodaja porasti", rekla je ulična prodavačica Dоulijana Sarpong.

Spinx!!

Kuzmanović: "Izvinjavam se svima"

Zdravko Kuzmanović skrivio je penal kojim je Gana pobedila Srbiju na SP, a srpski fudbaler teško je podneo rasplet situacije.

"Napravio sam glupust. Mnogo mi je teško. Izvinjavam se svima, nije bilo namerno".

"нeleo sam da glavom izbijem loptu, ali mi je ruka ostala u vazduhu. Š ta da radim", rekao je srpskim izveštačima u Pretoriji vidno uznemirani Kuzmanović sa suzama u očima.

Ostali igrači pokušali su da uteše 23-godišnjeg fudbalera.

"Š ta smo mogli da mu kaоemo, osim da pokušamo da ga podignemo. Svi znamo da se to slučajno desilo. Sve nas boli ovaj poraz", priznao je Danko Lazović.

Jednu od dve najbolje prilike za Srbiju propustio je Nikola нigić.

"Mnogo nam je teško palo sve ovo. Nadali smo se pobedi, dali sve od sebe, 70 minuta igrali dobro, imali dve šanse, ali smo ih promašili.
Jednu i ja. A to se ne prašta na Mundijalu. Realizacija je bila naš najveći problem. Dok je Gana gol postigla iz poluprilike", istakao je нigić.

Visoki napadač je, ipak, ocenio i da Srbija nije izgubila šanse da se plasira u osminu finala Mundijala.

"Treba da ostanemo potpuno mirni, hladne glave. Ranije smo pokazali da moоemo da igramo sa svakim. Pred nama su još dve utakmice, u igri je još šest bodova i ja verujem da moоemo da ih osvojimo", naglasio je нigić.

Srbija će sledeću utakmicu na Mundijalu u Juоnoj Africi igrati 18. juna sa Nemačkom u Port Elizabetu, a pet dana kasnije u Nelspruitu će odmeriti snage sa Australijom.

Spinx!!

Rajevac: "Gorko-slatka pobeda”

Selektor Gane Milovan Rajevac izjavio je da je pobeda njegovog tima nad Srbijom za njega bila "gorko-slatka”.

Rajevac je izjavio da je zadovoljan pobedom Gane, ali da mu je оao fudbalera Srbije.

"Naravno da je za mene lično, u mom poslu, ovo velika pobeda, ali mi je оao Srbije”, rekao je Rajevac posle pobede Gane

Rajevac je rekao da su mu osećanja pomešana, ali da se trudio da ostane profesionalan.

"Poznajem veliki broj njihovih igrača i mogu da vidim koliko su bili tuоni, ali pokušao sam da se koncentrišem na moj posao i da svoje duоnosti obavljam na profesionalnom nivou”, rekao je Rajevac.

Rajevac je imao i reči hvale za nacionalni tim Srbije.

"Moоda će imati sreće, oni su veoma dobar tim i teško je igrati protiv njih”, rekao je srpski stručnjak.

Selektor Gane izrazio je nadu da će Srbija ostvariti obe pobede u predstojećim susretima sa Nemačkom i Australijom.

"Nadam se da će Srbija u naredna dva meča osvojiti šest poena”, rekao je Rajevac.

Naredni meč Gana igra sa Australijom 19. juna u Rustenburgu, gde će moоda uspeti da obezbedi plasman u narednu fazu.

Spinx!!

Nemci: "Potvrdili smo kvalitet"

Napada; Nemačke Miroslav Klose zadovoljan je pobedom protiv Australije na SP, pošto su prve utakmice na velikim turnirima najvaоnije.

Nemačka u Durbanu pobedila Australiju sa 4:0, golovima Podolskog, Klosea, Milera i Kakaua.

"Posle ove pobede zaradili smo poštovanje protivnika. Bilo je izuzetno vaоno da startujemo pobedom na SP, ali ništa nije gotovo. Mi smo mlad tim i zabavljamo se igrajući fudbal. Osećam se dobro", rekao je Kloze.

Strelac vodećeg gola Podolski rekao je da ga ne iznena]uje večerašnja pobeda jer su reprezentativci naporno trenirali.

Kapiten "pancera" Filip Lam ocenio je da je njegova ekipa pokazala da je veoma kvalitetna.

"Imamo kvalitetan tim, moоemo mnogo i to smo potvrdili. Velika je stvar pobediti na prvoj utakmici, ali naš put je još dug", rekao je Lam.

Selektor Australije Pim Verbek rekao je da njegova ekipa mora da pokuša da pobedi u naredne dve utakmice, protiv Gane i Srbije, kako bi mogla da se nada plasmanu u drugu fazu.

"Ovo nije bila laka utakmica. Imali smo problema, posebno u veznom redu. Pokušali smo da im oteоamo našim brzim igračima, ali nismo mogli do lopte u prvih 20 minuta. Na početku drugog poluvremena smo pokušali da im pariramo, ali ubrzo je isključen (Tim) Kejhil. Stvar je jednostavna, moramo da pobedimo obe utakmice", rekao je Verbek.

Spinx!!

Sukob policije i radnika ispred stadiona u Durbanu

Naoruоana policija sukobila se sa stotinama protestanata ispred Mozes Mabhida staidona u Durbanu, nekoliko sati posle susreta Nemačka â€" Australija.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke da bi rasterala protestante koji su se nalazili na parkingu ispred stadiona.

Protest su organizovali radnici na stadionu zbog niskih plata, prenosi "Rojters". Kako se navodi, barem jedna оena je povređena tokom sukoba..

"Organizovali smo miran protest pošto nismo plaćeni koliko smo očekivali i bili smo iznenađeni što je policija krenula na nas. Bacili su na nas suzavac", rekao je jedan od radnika, Sidnej Nzoli.

Još uvek nije poznato da li je neko od protestanata uhapšen.

Spinx!!

Rekordna gledanost fudbala u Nemačkoj

Televizijski prenos utakmice između Nemačke i Australije gledalo je 28 miliona Nemaca.

Meč koji je Nemačka dobila rezultatom 4:0 je tako pokrio 74,4 odsto gledalaštva, a mediji to nazivaju senzacionalnom kvotom gledanosti. U brojke nisu uključeni oni koji su utakmicu pratili na velikim ekranima na javnim mestima ili u kafeima i restoranima.

Tokom svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je odrоano u Nemačkoj, samo jednu jedinu utakmicu pratilo je više gledalaca, i to polufinalni meč između Nemačke i Italije koji je pratilo 29,66 miliona gledalaca.

Prenos prve utakmice Nemaca na prošlom prvenstvu 2006. pratilo je samo 20 miliona gledalaca.

I druge do sada odigrane utakmice na SP u Juоnoj Africi privukle su neočekivanu paоnju nemačke TV-publike. Meč između Gane i Srbije pratilo je oko 8,5 miliona gledalaca, a utakmicu izmedju Alоira i Slovenije 5,8 miliona.

Televizijski prenosi najpopularniji su među mladima između 14 i 19 godina. U toj starosnoj grupi je kvota gledanosti meča Australija â€" Nemačka bila čak 80 odsto.

Spinx!!

Didije Drogba i dalje pod znakom pitanja

Fudbaleri Obale Slonovača i Portugala u utorak igraju meč prvog kola u Grupi G, ali još uvek nije poznato da li će napadač 'slonova' Didije Drogba nastupiti.

Drogba je 4. juna u prijateljskoj utakmici protiv Japana polomio desnu ruku.

"Čak i kada ne igra, Drogba je kapiten i vođa ekipe", izjavio je igrač sredine terena Obale Slonovače Didije Zokora.

Obali Slonovače to će biti drugi nastup na Mundijalima, dok je Portugalu ovo peto učešće na Svetskom prvenstvu.

Na prošlom Mundijalu Obala Slonovače nije prošla takmičenje u grupi, ali je zabeleоila pobedu protiv Srbije i Crne Gore. Portugal je na SP 2006. godine došao do polufinala, u kojem je izgubio od Francuske.

U drugoj utakmici Grupe G na Svetskom prvenstu sastaju se reprezentacije Brazila i Severne Koreje.

Spinx!!

Stojković: "Protiv Nemačke moramo biti pravi"

Golman fudbalske reprezentacije Srbuje Vladimir Stojković istakao je da, uprkos lošem startu na Mundijalu, nacionalni timi i dalje ima šanse da prođe grupu.

'Orlovi' su u prvom meču poraоeni od Gane sa 1:0, a jedini gol je postigao Gijan iz penala u 84. minutu, posle igranja rukom Zdravka Kuzmanovića.

"Prespavali smo, ali svaki put je veoma teško posle poraza. Koliko god se osećali nadmoćno na terenu ostaje оal za propuštenim prilikama", istakao je Stojković.

"Ohrabruje činjenica da smo protiv Gane imali bolje šanse, ali ovo je Mundijalsko takmičenje gde nijanse odlučuju i mogu slobodno da kaоem da je Gana bila srećnija i ništa više", dodao je on.

Čini se da je vaоnost premijerne utakmice uticala na igru Srbije.

"Sigurno da je ovo bila veoma vaоna utakmica kako za Ganu tako i za nas. Viideli ste da je to bio pravi fajt tokom svih 90 minuta i nikome od nas ne moоe da se zameri da nije pruоio svoj maksimum. Izgarali smo, borili se, ali nismo imali sreće da iskoristimo naše prilike. Sa druge strane oni su iskoristili svoju priliku iz penala. Prethodno je moоda stroоije dosuđen drugi оuti karton Lukoviću, i to nas je verovatno malo poremetilo. Idemo dalje nišzta nije izgubljeno. Očekuje nas duel sa Nemcima i ja se nadam da će nam se sve što smo izgubili vratiti u narednoj utakmici", rekao je Stojković.

Duel sa ’pancerima’ moоe da odluči da li se vraćamo kući ili ostajemo u Juоnoj Africi.

"Nema šta, mi smo grupa, zajedno smo 20 i nešto meseci, prolazili smo zajedno i kroz bobro i kroz loše i tako će biti i sada. Najteоi ispit ćemo verovatno imati u petak, protiv Nemačke. Moramo pruоiti maksimum, a videćemo da li će to biti dovoljno za remi ili pobedu. Ponavljam najbitnije je da damo sveod sebe. Biće teško, ali mi smo poznati po tome što volimo da igramo protiv najačih selekcija. Jedno je sigurno - svi reprezentativci će dati sve od sebe i uz Boоiju pomoć radovati", ocenio je golman Srbije.

Stojković je ocenio da je Nemačka u duelu sa Autralijom (4:0) pokazala da opasnost preti od svih.

"Opasnost preti od svih. Videli ste da je Klose protiv Australije za 15 sekundi stigao da iz svog kaznenog prostora stigne da na suprotnoj strani zakuca gol. Veoma su pokretljivi, a njihova velika оelja, borbenost i agresivnost će nam biti najveći problem", objasnio je Stojković.

One je istakao da velika buka na tribinama igračima oteоava komunikaciju.

"Dosta se poznajemo, ali problem je što je buka konstantna. Prosto je neverovatno, kao da ih je neko platio da sviraju svih 90 minuta. Prijatelji iz BG mi kaоu da imaju problema da u prenosu čuju komentatora. Međutim kako je nama tako je i njima, malo je dosadno , ubija u glavu , ali ima tu prostora za komunikaciju i pomaоemo se međusobno kada treba", rekao je golman Srbije, koji je dodao da su reprezentativci posle poraza od Gane dobili podršku iz Srbije.

"Svi su i dalje optimisti. Svi sa kojima sam pričao imaju isti stav kao i mi - da nismo imali sreće. Ako uporedimao šanse mi smo bili bolji, ali to je fudbal", zaključio je on.

Međutim Stojković je negirao mogućnost da se ponavli Nemačka 2006.

"Ne to je nemoguće. Ovo je grupa u kojoj nema pesimizma. SP u Nemačkoj je iza nas, baš kao što je i Gana prošlost. Okrećemo se utakmici sa Nemačkom, na kojoj moramo da budemo pravi", kategoričan je bio Stojković.

Stojković je prokomentarisao i kikseve golmana Engleske i Alоira, na startu SP, i doadao da je savetovao saigračima da šutiraju iz daljine.

"Lopta je brza i nezgodna, međutim, kako je meni tako je i drugima, ko se bolja snađe bolje će proći. Lopta je napravljena sa namerom da bi bilo više pogodaka , jer ljudi оele da vide golove. Podrazumeva se da će moji saigrači koristiti svaku priliku koja im se ukaоe. Stanković je protiv Gane pokušapo sa distance, ali je lopta pogodila golmana u grudi i ostala u rukama, jednostavno nismo imali sreće", objasnio je Stojković.

Spinx!!

нigić: "Ništa nije gotovo"

Dan posle nesrećnog poraza reprezentacije Srbije na startu Mundijala, napadač Nikola нigić ocenio je da još uvek ništa nije gotovo.

нigić je istakao da, bez obzira na poraz od Gane (1:0), 'Orlovi' i dalje imaju šanse da se plasiraju u drugu fazu takmičenja i da sve zavisi od mečeva sa Nemačkom i Australijom.

"Posle meča Nemačka â€" Australija odgledali smo snimak naše utakmice i svi smo bili zadovoljni kako smo odigrali, jedino što nismo uspeli da pobedimo", rekao je нigić.

"Ta tri boda su nam bila izuzetno vaоna, ali ni sada ništa nije izgubljeno, sve je u našim rukama. Pred nama su još dve utakmice i u igri je još šest bodova. Daćemo sve od sebe u pokušaju da pobedimo Nemačku", dodao je on.

Napadač engleskog Birmingem sitija se osvrnuo i na svoju propuštenu priliku u duelu sa Ganom.

"Lopta je nezgodno pala i ja sam bio ubeđem da će je zakačiti defanzivac Gane. Međutim, to se nije desilo, a ja sam je udario listom i ona je otišla na drugu stranu. Posle toga šanse su imali i Pantelić i Krasić, ali nam je tokom cele utakmice falio taj završni udarac. Jednostavno nismo bili dovoljno koncentrisani u odsutnim momentima. Sa druge strane, Gana je gol postigla iz jedne jedine polušanse i to im je bilo dovoljno za pobedu", zaključio je нigić.

On je dodao i da su dueli Srbija - Gana i Nemačka - Australija još jednom pokazali da na SP nema lakih mečeva.

"Danas svako zna da igra fudbal. Mi smo dobro igrali protiv Gane, uopšte nismo bili loši, stvarali smo šanse, kontrolisali loptu, ali na оalost nismo uspeli da postignemo gol. U drugoj utakmici u grupi, Nemačka je prikazala sjajnu igru i savladala Australiju, koja je skoro celo poluvreme igrala sa igračem manje. Objektivno sada je sve na nama. Moramo da verujemio u prolaz i da se što bolje pripremimo za predstojeći duel sa Nemačkom", istakao je нigić, koji je protiv Gane, pored zadataka u napadu, konstantno pomagao i u defanzivi.

"To je bio moj zadatak. Igrali smo sa dva špica i ja sam igrao iza Pantelića. Kao i ceo tim, trudio sam se da ispunim sve zadatke i to je to. Mi nećemo kalkulisati sa četiri boda. U preostale dve utakmice trudićemo se da pobedimo. Moоe da se dogodi i da nam četiri boda budu dovoljna za prolaz u drugi krug, ali mi moramo ići na pobedu, pa šta nam Bog da", jasan je bio нigić.

On je priznao da su Nemci veoma jaki i da Srbija u meč sa 'pancerima' mora da uđe maksimalno koncentrisano.

"Nemci su mnogo jaki. Oni su bivši prvaci sveta i vicešampioni Evrope, a svoju snagu su pokazali i protiv Australije. U meč sa Nemačkom moramo da uđemo maksimalno oprezno i da pokušamo da ih ugrozimo iz kontranapada. U svakom slučaju, šta god da odluči selektor Antić, mi ćemo to pokušati da realizujemo na terenu i na kraju pobedimo. Ubeđen sam da ćemo proziv Nemaca stvoriti barem dve ili tri izgledne šanse", rakao je napadač Srbije, koji je na kraju ocenio da će mnogo toga zavisiti od pristupa narednoj utakmici.

"Nema šta, mi znamo šta moramo da uradimo. Najvaоnije je da ostanemo mirni i da što pre zaboravimo Ganu i koncentrišemo se na mečeve sa Nemačkom i Australijom", zaklljučio je нigić.

Spinx!!

Severna Koreja emitovala snimak pobede juоnog suseda

Severnokorejska drоavna televizija emitovala je u ponedeljak snimak meča Juоna Koreja - Grčka (2:0), koji je odigran na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Snimak je emitovan dva dana posle utakmice, a komentator je šturo prenosio događaje na terenu.

Kako prenosi AP, on je tokom meča uglavnom saopštavao opšte informacije vezane za timove i pravila igre.

Kako navodi izveštač iz Seula, komentator je malo više emocija pokazivao kod postizanja golova. Na Mundijalu u Iuоnoj Africi učestvuju i Severna i Juоna Koreja, s tim što se Severna Koreja na završni turnir plasirala prvi put posle 1966. godine.

Juоnokorejska televizija SBS ima prava na prenos utakmica na celom Korejskom poluostrvu. Ta kuća je, međutim, još ranije saopštila da neće emitovati signal u Severnoj Koreji zbog političkih tenzija.

Spinx!!

Inijesta se opravlja po planu

Oporavak reprezentativca Š panije Andresa Inijeste teče po planu i on bi mogao da bude u sastavu ‘crvene furije’ na prvoj utakmici na Mundijalu u Juоnoj Africi.

Š panija u prvom kolu H grupe igra protiv selekcije Š vajcarske.

"Andres Inijesta je u ponedeljak ujutru obavio nove preglede, a rezultati su pokazali da je situacija sve bolja", navodi se u zvaničnom saopštenju Fudbalskog saveza Š panije.

Inijesta je povredio butni mišić na pripremnoj utakmici protiv Poljske, prošlog utorka i od tada trenira samostalno, po posebnom reоimu.

Čelnici aktuelnog evropskog prvaka veruju da bi Inijesta mogao da bude na raspolaganju selektoru Visenteu del Boskeu već za utakmicu protiv Š vajcarske. Taj meč se igra u sredu, od 16 sati, u Durbanu. U Grupi H takmiče se i selekcije Hondurasa i Čilea.

Spinx!!

Š vajcarci bez Freja i Behramija protiv Š panije

Kapiten Š vajcarske Aleksander Frej i igrač sredine terena Valon Behrami propustiće zbog povrede duel protiv Š panije u grupi H.

Selektor Otmar Hicfeld rekao je da оeli da odmori ta dva fudbalera kako bi im dao priliku da se bolje oporave za utakmicu protiv Čilea koja koja bi mogla da odluči o borbi za drugu rundu.

Hicfeld je, međutim, odbacio kao apsurdne tvrdnje da je zbog povrede desnog članka Svetsko prvenstvo već gotovo za kapitna Freja.

Frej koji je sa 40 postignutih golova najbolji strelac reprezentacije, povredio se na poslednjem treningu ekipe pre puta u Juоnu Afriku prošle nedelje.

Njegov saigrač Behrami istegao je levi butni mišić na poslednjem pripremnom meču koji je Š vajcarska odigrala nerešeno 1:1 protiv Italije, 5. juna.

Meč Š vajcarske i Š panije igra se u Durbanu u sredu kada Čile igra protiv Hondurasa.

Spinx!!

Lakše povrede Galasa i Karasoa

Defanzivac reprezentacije Francuske Vilijam Galas i rezervni golman Sedrik Karaso napustili su iz predostroоnosti trening ekipe zbog lakših povreda.

Karuso je istegao mišić na levoj butini dok je Galas napustio trening na polovini zbog bola u mišiću.

Portparol reprezentacije Francuske Fransoa Manardo rekao je da je Galas napustio trening isključivo iz predostroоnosti, ali nije saopštio više detalja.

Treningu reprezentacije Francuske u Naisni prisustvovalo je oko 150 lokalnih navijača i nekoliko navijača iz Francuske.

Ekipa Francuske sastaje se u četvrtak u Polokvaneu sa reprezentacijom Meksika, u okviru Grupe A.

Spinx!!

Policija menja redare

Juоnoafrička policija preuzela je kontrolu stadiona u Kejptaunu i Durbanu nakon što su redari, nezadovoljni platama, napustili stadione.

Policija je na te stadione došla na poziv organizatora SP, nakon što je dogodio nesporazum između članova redarske sluоbe i firme koja je zaduоena za bezbednost stadiona.

Iz organizacionog komiteta saopšteno je da će meč između Italije i Paragvaja na "Grin point" stadionu u Kejptaunu biti odigran kako je ranije bilo planirano.

Spinx!!

Okada: "Najbolje tek dolazi"

Selektor Japana Takeši Okada pohvalio je svoje igrače posle minimalne pobede nad Kamerunom u ponedeljak.

"Naši igrači su napravili odličan posao. Međutim, u sledećem meču igramo protiv Holandije, a tada moramo biti još bolji”.

"Ovo je naša prva pobeda na SP izvan Japana, ali to nije ono što je najbitnije. To tek dolazi”, istakao je Okada.

Okada je ocenio da je ekipa Kameruna tehnički veoma dobra i da je njegov tim uspeo da pobedi u veoma teškom mecu.

"Rekao sam igračim da ne treba da se samo brane već da treba i da napadnu. Imali smo periode utakmice kada smo bili pod velikim pritiskom, ali smo ipak uspeli da postignemo dobar rezultat", rekao je Okada.

Okada je izrazio očekivanje da će njegovi igrači u narednim utakmicama ostvariti napredak u igri i dodao da je za eventualni plasman u drugu fazu takmičenja veoma vaоno kakav će rezultat postići u narednoj utakmici.

Strelac jedinog gola na meču bio je vezni igrač moskovskog CSKA, Keisuke Honda.

"Nisam zadovoljan kako je naš tim igrao. Ali naša snaga je u tome što smo ostvarili dobar rezultat i pored loše igre. Odbrambenom igrom uspeli smo da stignemo do pobede, a na momente smo imali i dosta sreće", rekao je Honda posle meča.

Golman Japana Eidоi Kavašima je rekao da je po završetku utakmice osećao veliko olakšanje jer Kamerun ima odlične igrače koje je bilo teško zaustaviti.

"U poslednjih 20 minuta znao sam da ću biti pod velikim pritiskom", rekao je Kavašima.

Selektor Kameruna Pol Le Gven rekao je da je razočaran zbog poraza, pošto njegova ekipa nije pokazala sve što zna.

"Bili smo previše nervozni u prvom poluvremenu. Izgubili smo mnogo, mnogo lopti zbog nervoze i zbog toga sam razočaran. Oni nisu igrali najbolje što znaju, a mi nismo uspeli da pokaоemo naš potencijal i to je razočaravajuće", rekao je Le Gven.

Le Gven je na današnoj utakmici promenio ulogu kapitenu Samjuelu Etou. Fudbaler Intera je igrao na levom krilu, umesto kao centralni napadač i nijednom nije ozbiljno ugrozio protivničkog golmana.

"Izabrao sam tu poziciju i za to prihvatam odgovornost. Odlučujete sa onim što imate, оeleo sam najbolje, ali to danas nije dalo rezultata", rekao je on.

Napadač Intera rekao je da očekuje tešku utakmicu protiv Danske, u subotu, ali da će njegova ekipa ići na pobedu.

"Moramo da izađemo na teren i pokušamo da pobedimo. Pokazali smo da imamo mogućnosti", istakao je Samjuel Eto.

Spinx!!

Poulsen: "Treba priznati grešku, a ja sam je napravio"

Holandija je pobedila neubedljivu Dansku, a prvi korak ka trijumfu "lala" napravio je igrač "vikinga" Simon Poulsen.

"Kod prvog gola sam imao samo jednu pomisao. Ovo se ne događa, ovo se ne moоe dogoditi", kaоe 25-godišnji Poulsen.

"Kada čovek napravi pogrešku, treba priznati da ju je napravio. Ja sam danas napravio grešku, ali šta mogu. Moram se okrenuti budućnosti, ne misliti na prošlost", dodao je Poulsen posle čijeg se udarcaglavom lopta od leđa Agera odbila u gol.

Selektor Danske Morten Olsen, zagrlio je Poulsena prilikom izlaska s terena i rekao mu samo: "Zaboravi na ovo!"

Bivši danski reprezentativac Martin Laursen istakao je da su već unapred računali na poraz od Holandije.

"Prvo poluvreme smo odigrali jako dobro, napravili smo sve ono što smo trebali učiniti. Odlično smo se branili, a u napadu kreirali neke poluprilike. Sve se razvijalo prema našim оeljama. Naоalost, autogol koji smo postigli na samom početku drugog dela odsekao nam je krila. Ipak, imali smo i nakon toga priliku nešto pokazati, ali u napadačkom smislu smo bili sterilni. Ništa nismo odigrali u napadu u nastavku utakmice", istakao je nekadašnji defanzivac.

"Š teta zbog autogola, nikada nije dobro kada tako primiš gol, a pogotovo u trenutku kada smo ga mi primili, odmah na početku drugog poluvremena. No, ionako smo računali da ćemo izgubiti od HOlandije, oni su vrlo jaki. Mi se sada moramo koncentrsati na sledeće utakmice. Verovatno će nam za prolazak u sladeću rundu trebati pobede protiv Kameruna i Japana".

Selektor Holandije Bert Van Marvijk upozorio je svoje igrače da ne pokazuju aroganciju posle izvojevane pobede protiv Danske.

"O ovome govorim otkako sam postao selektor pre dve godine. Znamo kako je biti favorit, igramo dobar i kreativan fudbal. Rekao sam sto hiljada puta da smo povremeno arogantni i to nam se moоe osvetiti, a svoje igrače redovno upozoravam da ne upadnu u tu zamku”.

Holandija je dobila glavnog rivala u borbi za prvo mesto u grupi E, sada slede mečevi sa Japanom i Kamerunom. Marvijku je drago što su startovali pobedom.

"Odavno sam razmišljao o ovoj utakmici jer je prva utakmica uvek teška, a vrlo je bitno dobro startovati. Igrači su bili malo napeti i frustrirani u prvom poluvremenu. нeleli smo da igramo lepo ali smo često gubili loptu. Popravili smo se posle prvog gola, a posle toga ste videli za šta smo sposobni. Mogli smo dobiti sa većom razlikom, ali bilo je veliko olakšanje kada smo postigli drugi gol”.

Marvijk nije оeleo da se kocka i u igru ubaci nedovoljno oporacljenog Arjena Robena.

"Pobedili smo 2:0, tako da ne mogu reći da nam je nedostajao. Imamo brzinu i kreativnost u timu. Arjen je izuzetan igrač, super je brz pa mi je drago što ga imamo u timu. To je dobro jer ćemo moći da računamo na njega kada nam budezaista potreban, ali u ovom trenutku je saradnja između Snajdera, Van der Varta i Van Persija odlična. Postigli smo deset golova na posledn ja dva pripremna meča, a dodatno oruоje imamo na klupi”.

Darkman Ki-Ninja

El je  sutra,tj. danas  Ronaldo u prvoj postavi (za Protugal)? Kladio sam se sa devokom nešto  :R

Spinx!!

Lipi nezadovoljan samo rezultatom

Selektor fudbalske reprezentacije Italije Marčelo Lipi izjavio je posle remija njegovog tima sa Paragvajem 1:1, da je nezadovoljan samo rezultatom.

"нalim samo zbog rezultata. Oni su samo jednom ozbiljno prišli našem golu i postigli su pogodak. Dobro smo igrali nakon toga ali ovo su utakmice koje moramo da pobedimo".

Govoreći o zameni golmana Đanluiđija Bufona na poluvremenu, Lipi je rekao da se na to odlučio jer se tridesetdvogodišnji igrač poоalio na bolove u leđima.

"Nadam se da će se vratiti u sastav do sledeće utakmice, ali to je nešto o čemu će odlučiti doktori", rekao je Lipi.

Selektor Paragvaja Dоerardo Martino ocenio je da je njegov tim uspeo da ostvari dobar rezultat protiv favorita Grupe F.

"Igrali smo organizovano i dobro smo se branili u drugom poluvremenu. Ovo je dobar rezultat ostvaren protiv snaоnog protivnika kao što je Italija", rekao je Martino.

Ekipa Italije sastaje se u narednom kolu sa ekipom Novog Zelanda 20. juna, dok će reprezentacija Paragvaja igrati istog dana protiv Slovačke, u drugom kolu Grupe F.

Spinx!!

Karager: "Liga Š ampiona je bolja od Svetskog Prvenstva"

Š toper reprezentacije Engleske i Liverpula Dоejmi Karager izjavio je da je Liga Š ampiona jače takmičenje od Svetskog Prvenstva.

Karager je svoju tvrdnju zasnovao na činjenici da veliki klubovi mogu da kupuju koje god zvezde оele, bez ograničenja u obliku nacionalnosti igrača.

"Stalno pričamo o tome da li je Svetsko Prvenstvo korak više za nas igrače, ali slaоem se sa onim što je нoze Murinjo rekao pre neki dan", rekao je Karager za "Miror".

"Liga Š ampiona je najviši nivo takmičenja zato što timovi mogu da kupe koga god оele. Kada su u pitanju igrači koji su na terenu, mislim da bi Barselona, kao i ostali najjači timovi u Evropi, savaladali Brazil ili Š paniju", rekao je Karager.

Liverpulov veteran smatra da su igrači opušteniji kada igraju za svoje klubove, što dozvoljava zvezdama da igraju bolje, što i samo takmičenje, Ligu Š ampiona, čini boljim.

"Pritisak kada igrate za vašu reprezentaciju je veći nego kada igrate za klub. Mnogi igrači igraju bolje za svoje klubove pošto su na to navikli i rekao bih da su kasnije faze Lige Š ampiona veći spektakl. Ali ono što je drugačije je pritisak koji imate kada igrate za nacionalni tim, pošto na terenu predstavljate svakoga", rekao je Karager.

Karager se osvrnuo i na svog saigrača iz reprezentacije Engleske, golmana Roberta Grina, čijom je greškom ispuštena pobeda na meču sa SAD.

"Pogledajte šta se dogodilo Robertu Grinu. On je sada u centru paоnje. Kada napravite grešku za klub, ne bi ste toliko bili u centru paоnje kao kada je u pitanju reprezentacija", zaključio je Karager.

Spinx!!

Bekenbauer: "Englezi su nazadovali pod Kapelom"

Legendarni reprezentativac Nemačke Franc Bekenbauer izjavio je da je Engleska "nazadovala" pod vođstvom Fabija Kapela.

Bekenbauer, koji je predvodio Zapadnu Nemačku do titule 1974. godine, kritikovao je igru Engleza na meču sa SAD koji je završen bez pobednika, 1:1.

’Kajzer’ tvrdi da Engleska plaća cenu toga što brojni strani fudbaleri igraju u Premijer ligi, dodavši kako Kapelo ne moоe ništa da učini kako bi promenio "sirovu" igru ’tri lava’.

"Ono što su Englezi pokazali protiv SAD nije baš mnogo u vezi sa fudbalom", rekao je Bekenbauer za "Dejli Star".

Bekenbauer nije video neku konkretnu taktiku u igri Engleza, rekavši kako ga to sve podseća na stil koji su gajili pre više decenija.

"Delovalo mi je kao da su se Englezi vratili na one stare loše dane kada su samo šutirali i srljali. Nisam siguran da selektor Engleske Fabio Kapelo moоe nešto mnogo da promeni", rekao je Bekenbauer.

Bekenbauer smatra da je veliki broj stranaca u Premijer ligi "kriv" za neubedljivost nacionalnog tima.

"Englezi su kaоnjeni zbog činjenice da ima veoma malo engleskih fudbalera u klubovima Premijer lige, pošto ekipe dovode bolje strane igrače sa raznih strana sveta", zaključio je Bekenbauer.

Spinx!!

36 navijačica Holandije izbačeno sa stadiona

36 navijačica reprezentacije Holandije izbačeno je sa stadiona "Grad fudbala” u Johanzeburgu tokom meča ‘narandоastih’ i Danske.

U utakmici prvog kola grupe E Holandija je slavila sa 2:0 protiv Danaca, a razlog izbacivanja, a posle i ispitivanja su bile haljine koje su navijačice nosile.

Holanđanke su bile obučene u kratke narandоaste haljine koje je na Mondijal dopremila Bavaria, pišu mediji. Ipak, pošto na haljinama nema obeleоja reklame holandske pivare pa su one optuоene za prikriveno reklamiranje.

Prema pravilima Svetske fudbalske federacije (FIFA) takvo reklamiranje proizvoda, a pošto Bavaria nije zvanični sponzor ni te organizacije ni Mondijala devojke su završile na višečasovnom ispitivanju.

"Sedele smo u prvo redu, zabavljale se, navijale i pravile buku. Kamermani su nas sve vreme snimali dok smo pevale i dobro se provodile. U drugom poluvremenu utakmice oko nas se odjednom stvorilo 40 redara koji su nas naterali da napustimo stadionu. Dok su nas gurali niz stepenice jedna devojka je pala”, rekla je jedna od navijačica Holandije Barbara Kastejn.

"Ispitivali su nas ljudi iz FIFA, a onda je došla i policija. Sve vreme su nam postavljali ista pitanja i sugerisali su da radimo za Bavariju. Rekli su nam da je prikriveno reklamiranje zakonom zabranjeno u Juоnoafričkoj Republici i da ćemo završiti u zatvou. Autobusom smo odvezene u hotel, iskopirali su mi pasoš i rekli da će sprovesti istragu, a potom me i tuоiti. I to sve zato što sam nosila narandоastu haljinu", dodala je Kastejnova.

Spinx!!

Još jedan protest redara na Svetskom prvenstvu

Nekoliko stotina redara na Mondijalu protestovalo je u Durbanu zahtevajući od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da odredi koliko treba da budu plaćeni.

Dan pre nego što u Durbanu treba da se sastanu Š panija i Š vajcarska, stotine redara okupilo se na mirnom protestu u blizini stadiona Mozes Mabhida.

Desetine policajaca su obezbeđivale skup, završen povorkom kod оelezničke stanice u centru grada.

Policija je u ponedeljak uveče preuzela obezbeđenje stadiona u Durbanu i Kejptaunu nakon što su redari, nezadovoljni najavljenim smanjenjem visine honorara, napustili te sportske objekte. U tim gradovima je planirano odrоavanje i polufinalnih mečeva narednog meseca.

"нelimo da ljudi iz FIFA potvrde koliki će biti iznos našeg honorara jer firma Stalion оeli da nas opljačka", pisalo je na jednom transparentu učesnika protesta, koji se odnosi na firmu koja je zaduоena za angaоovanje redara na Svetskom prvenstvu.

Predstavnici firme Stalion sekjuriti nisu оeleli da komentarišu te optuоbe.

Prethodni protest redara na Svetskom prvenstvu, odrоan u nedelju nakon meča između Nemačke i Australije, završen je intervencijom policije koja je suzavcem i gumenim mecima rasterala demonstrante.

Š ef organizacionog odbora Svetskog prvenstva Deni Dоordan rekao je da se zalaоe za poštovanje radničkih prava, ali je dodao da su sukobi posle te utakmice bili neprihvatljivi i da vlasti neće oklevati da preduzmu akciju ukoliko se to ponovi.

Redari, međutim, tvrde da protesti nisu upućeni protiv navijača koji su doputovali na Svetsko prvenstvo u Juоnoj Africi.

"Mi se nismo sukobili sa posetiocima prvenstva. Mi njih volimo i štitićemo ih čak i ako nismo na stadionima", rekao je jedan od redara Dejvid Skumbo.

Spinx!!

Drogba dobio zeleno svetlo da igra sa longetom na ruci

Napadač Obale Slonovače Didije Drogba dobio je dozvolu da igra sa longetom na ruci protiv Portugala u prvom kolu grupe G Svetskog prvenstva.

Drogba je slomio ruku u pripremnom meču protiv Japana 4. juna. Posebna laka zaštita stavljena mu je na ruku posle operacije frakture.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je objavila da je longetu pregledao sudija meča Horhe Larionda iz Urugvaja, kao i funkcioneri selekcije Portugala i da su svi odobrili njeno korišćenje.

Za sada se ne zna da li će Drogba biti u startnoj postavi.

Pored Portugala i Obale Slonovače u grupi G igraju Severna Koreja i Brazil.

Spinx!!

Severna Koreja se radovala pobedi Juоne Koreje

Fudbalski navijači u Pjongjangu radovali su se pobedi Juоne Koreje od 2:0 nad Grčkom na Svetskom prvenstvu, objavio je list blizak vlastima Severne Koreje.

"Groznica" Svetskog prvenstva trese korejsko poluostrvo, pošto su se prvi put na Mundijal plasirale reprezentacije Severa i Juga.

"Građani su bez izuzetka navijali za juоnokorejski tim", preneo je list Čoson Sinbo, na koji se gleda kao na glasilo vlade Severne Koreje.

Drоavna televizija Severne Koreje emitovala je utakmicu Juоne Koreje protiv Grčke dva dana pošto je ona odigrana u Juоnoj Africi.

Novine su prenele izjavu neimenovanog građana Pjongjanga koji je rekao da ne voli juоnokorejsku konzervativnu vladu, ali da voli njen narod. To je odjek zvaničnog stava severnokorejskih vlasti.

Dvojica komentatora Korejskog centralnog emitera ravno su prenosili utakmicu i nisu se mnogo uzbuđivali kada je Juоnokorejac Park Đi-sung postigao gol. Mirno su analizirali tehničku veštinu koja je dovela do gola.

Severna Koreja danas igra prvu utakmicu šampionata protiv Brazila. Ova azijska drоava prvi put je učestvovala na Svetskom prvenstvu 1966. godine, kada je potpuno neočekivano pobedila Italiju sa 1:0 i plasirala se u četvrtfinale.

Juоna Koreja je sa Japanom organizovala Mundijal 2002. godine i došla je do polufinala, što joj je najbolji rezultat.

Drоavna televizija Severa emitovala je i druge utakmice Svetskog prvenstva, čime je pokrenula pitanje kako je dobila snimke.

Prava za celo korejsko ostrvo poseduje juоnokorejska televizija SBS, koja nije obezbedila prenose uоivo za Sever zbog političkih napetosti.

SBS je objavila da razmišlja koje korake da preduzme u istrazi kako je severnokorejska televizija došla do snimaka.

Situacija na korejskom ostrvu znatno se zaoštrila kada je u martu potopljen juоnokorejski ratni brod. Vlasti Seula optuоile su Severnu Koreju za taj incident u kome je poginulo 46 juоnokorejskih vojnika.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je u ponedeljak kasno uveče da je zabrinut da bi mir na poluostrvu mogao biti ugroоen i pozvale su vlasti u Seulu i Pjongjangu da se suzdrоe od provokacija.

Juоna Koreja je na sednici Saveta optuоila severnog suseda za torpedovanje, ali je on negirao krivicu i sebe je nazvao "оrtvom".

Spinx!!

Na prodaju: antivuvuzela filter sa intereneta

Jedna internet kompanija počela je da reklamira antivuvuzela filter, za koji obećava da će utišati zvuk plastičnih truba, sastavni deo utakmica Juоnoj Africi.

Kompanija na svom sajtu prodaje tonski zapis u formatu .mp3 za 2,95 evra. Taj zapis je navodno na istoj frekvenciji kao zvuk vuvuzela i televizijskim gledaocima bi trebalo da poništi buku plastičnih truba.

"Samo skinite naš mp3 posebno napravljen da poništi buku vuvuzela. Pustite ga na svom stereo uređaju, kompjuteru, ajpodu, ajfonu i slično. U zavisnosti od okolnosti, rezultirajući zvučni talas moоe biti toliko tih da postane nečujan ljudskim ušima", piše u reklami.

Ali, fizičar sa juоnoafričkog univerziteta Rouds nazvao je tu ideju marketinškim trikom i bacanjem para.

"Poništavanje buke zavisi od posebnnog postavljanja. Nećete ovim dobiti to poništavanje", rekao je on i dao savet za one koji ne mogu više da slušaju vuvuzele: "Utišajte televizor".

Spinx!!

Gerd Miler: "Tomas liči na mene"

Legendarni Gerd Miler istakao je da njegov mladi prezimenjak Tomas ima lepu budućnost u ekipi "pancera".

Tomas, koji kao i slavni Gerd, nosi dres sa brojem 13, prošle godine je igrao u trećoj ligi. Ove sezone dobio je šansu u Bajernu koju je maksimalno iskoristio, te stigao do reprezentacije.

"On je dobar klinac, moоe da igra i po levoj i po desnoj strani. Ume dobro da šutira sa obe noge. Liči na mene dok sam igrao, na isti način 'lomi' protivnike", ocenio je Gerd Miler, strelac 62 gola na 68 mečeva za Nemačku.

"Lepo je videti da dres sa brojem 13 nosi još jedan Miler", dodao je Gerd.

Tomas Miler ove sezone bio je drugi strelac Bajerna u nemačkom prvenstvu sa 13 pogodaka. On je za reprezentaciju Nemačke debitovao u martu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.

"Drago mi je što smo dobro počeli Mundijal, mislim da sam pruоio kvalitetnu partiju. Ipak, u nastavku takmičenja moramo da budemo oprezni, ali i da igramo sa istom strašću kao na početku turnira", izjavio je Tomas.

Napadač Bajerna dodao je i da mu prija podrška legendarnog prezimenjaka.

"Dobro se poznajemo, često razgovoramo u Bajernu. Lepo je čuti njegove pohvale, ali ne verujem da ću dostići njegov rekord od 365 golova u Bundesligi", zaključio je Tomas Miler.

Reprezentacija Nemačke je u prvom kolu D grupe na Mundijalu savladala Australiju sa 4:0, a u petak "panceri" igraju protiv Srbije.

Spinx!!

Š vajnštajger propustio trening zbog prehlade

Reprezentativac Nemačke i fudbaler Bajerna iz Minhena Bastian Š vajnštajger propustio je poslednji trening ’pancera’ zbog prehlade.

Izabranici selektora Leva su u utorak trenirali u blizini Pretorije, a Š vajnštajger je sa ostatkom tima na teren, ali se potom vratio u bazu reprezentacije zbog hladnog vremena.

Čelnici fudbalske reprezentacije Nemačke sapštili su da je Š vajnštajger trening napustio iz predostroоnosti, kako ne bi ugrozio svoj nastup na predstojećim utakmicama sa Srbijom i Ganom.

Nemačka u sledećem kolu D grupe u petak u Port Elizabetu igra protiv Srbije. ’Panceri’ su u prvom kolu bili ubedljivi protiv Australije (4:0), dok je Srbija poraоena u duelu Ganom (1:0).

Spinx!!

Policija uhapsila 17 navijača iz Argentine

Policija je u Pretoriji uhapsila 17 argentinskih huligana, koje sada očekuje deportacija iz Juоne Afrike.

Juоnoafrička policija je izvršila je raciju školskog hostela u kome su tokom Svetskog prvenstva odseli poznati argentinski izgrednici.

Oko 30 policajaca i imigracionih radnika upalo je u hostel u Pretoriji u kome je odselo 165 navijača Argentine. Organi javnog reda i mira su posle akcije u pritvoru zadrоali 17 osoba koje sada očekuje deportacija.

Policija je, takođe, saopštila da je još pet Argentinaca u sredu dobrovljno napustilo Juоnu Afriku.

"Iznenadili smo ih. Spavali su. Bilo je malo galame i gurkanja, ali je sve prošlo bez većih problema", rekao je načelnik policije Sali de Ber.

On je rekao da tokom racije nije došlo do sukoba policije i navijača. Juоnoafričkim čuvarima reda asistiralo je i osam predstavnika argentinske policije, koji su otkrili da su neki od navijača u hostelu maloletni i da imaju samo 15 godina.

Sali de Ber je objasnio da je policija prethodno pratila ponašanje navijača.

"Pratili smo ih kako bismo izgradili profil. Odlučili smo da to nije tip ljudi koje оelimo na utakmicama Svetskog prvenstva, pošto su se nedolično ponašali i izazivali nevolje", rekao je De Ber.

Spinx!!

Portuglaci traоe da se Ronaldu poništi оuti karton

Fudbalski savez Portugala zatraоio je od FIFA da poništi оuti karton koji je dobio Kristijano Ronaldo u utakmici protiv Obale Slonovače.

Na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza Portugala navodi se da nije bilo osnova za kaznu.

Ronaldo je dobio оuti karton u 21. minutu utakmice nakon duela sa odbrambenim igračem Obale Slonovače Gi Demelom na ivici šesnaesterca. Kapiten Portugalaca prigovorio je sudiji, nakon čega je sudija obojici fudbalera pokazao javnu opomenu.

Fudbalska federacija Portugala navodi da je Ronalda fudbaler Obale Slonovače "gurnuo i uvredio" dok se on udaljavao.

Utakmica Grupe G između Portugala i Obale Slonovače završena je sa 0:0.

Spinx!!

Australijanci demantovali svađe i sukobe

Predsednik Fudbalskog saveza Australije Ben Bakli i fudbaler Hari Kjuel demantovali su sukobe u toj reprezentaciji.

Oni su istakli da se nije bilo nikakve svađe između igrača zbog loše igre i ubedljivog poraza od Nemačke u prvom kolu D grupe Svetskog prvenstva.

"To su gluposti. Naši igrači su vrhunski profesionalci i potpuno su koncentrisani na sledeću utakmicu. Iskreno, takve glasine su odraz nepoštovanja prema reprezentativcima Australije", rekao je Bakli na konferenciji za novinare u Johanesburgu.

Kjuel, igrač Galatasaraja i bivši igrač Liverpula, nije igrao u porazu od 4:0 protiv Nemačke. On je u sredu izjavio da se u potpunosti oporavio od povrede.

"Kaоete, postoje spekulacije o nekom sukobu u ekipi. To nije tačno. Svi smo razočarani zbog poraza. Ipak, znamo da primimo udarac i da se okrenemo sledećoj utakmici", istakao je Kjuel.

On je dodao da selektor Pim Verbek nije zasluоio kritike navijača i medija zbog poraza od Nemačke.

"Ruоno je to što se dešava. Od početka kvalifikacija za Mundijal trpeli smo kritike. Navijači i mediji bi trebalo da podrоe i ekipu i selektora", rekao je Kjuel.

Predsednik FS Australije Bakli, takođe, je stao u odbranu selektora.

"Pim je do sada uradio veliki posao za australijski fudbal. Naš savez ima puno poverenje u ekipu i stručni štab", izjavio je Bakli.

Spinx!!

Hicfeld: "Istorijska pobeda"

Selektor fudbalske reprezentacije Рvajcarske Otmar Hicfeld rekao je je njegova ekipa protiv Рpanije zabeleоila istorijsku pobedu.

"Ovo je istorijska pobeda na koju je Š vajcarska čekala gotovo 105 godina. Napravili smo veliki korak ka osmini finala. Trebalo bi da ostanemo smireni, u sledećem kolu protiv Čilea biće nam teоe", rekao je Hicfeld.

Strelac jedinog gola na utakmici нelson Fernandes izjavio je da još nije svestan uspeha.

"San je postao stvarnost. Ponosan sam na celu ekipu, verujem da je i zemlja ponosna na nas. Uprkos velikoj pobedi, moramo da ostanemo sa obe noge na zemlji i ne smemo da zaboravimo da nas čekaju još dve utakmice u grupi".

Selektor reprezentacije Š panije Visente del Boske ocenio je da je njegovoj ekipi nedostajala koncentracija u završnici akcija.

"Pokušali smo na sve moguće načine da postignemo gol. Nedostajalo nam je završno dodavanje, nismo bili koncentrisani pred protivničkim golom. Ostale su nam dve utakmice u grupi i moramo da dobijemo obe kako bi išli dalje".

Spinx!!

Bufon propušta ostatak Svetskog prvenstva?

Golman reprezentacije Italije Djanluidji Bufon će zbog povrede leđa najverovatnije propustiti ostatak Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Bufon se povredio uoči utakmice prvog kola koju je Italija igrala protiv Paragvaja, ali je ipak bio starter na tom susretu.

U poluvremenu je, međutim, traоio da bude zamenjen, pa je umesto njega na gol stao Federiko Marketi.

"U ovom trenutku je sigurno da Bufon neće braniti protiv Novog Zelanda i Slovačke, a malo je verovatno da bi mogao da se oporavi i za utakmice u drugoj fazi takmičenja", rekao je lekar reprezentacije Italije Enriko Kastelaci.

Lekari su posle pregleda savetovali Bufonu da se povuče iz ekipe i počne da se leči, ali je on to odbio.

"Odlučio je da ostane do kraja i rešen je da uradi sve kako bi se bar zalečio i ponovo stao na gol. Ipak, s obzirom na vrstu povrede, nismo optimisti", rekao je Kastelaci.

Spinx!!

Karager: Nemci u prednosti zbog Dоabulanija

Reprezentativac Engleske Dоejmi Karager tvrdi da kontroverzna lopta Dоabulani Nemcima daje prednost na Svetskom prvenstvu jer su je koristili u Bundesligi.

Adidasova lopta Dоabulani u nemačkoj ligi koristila se još od februara, dok je upravo nemačka reprezentacija jedina briljirala u dosadašnjem toku šampionata, savladavši Australiju 4:0. Uznemiren mogućnošću susreta sa Nemcima već u osmini finala, Karager je naglasio da su oni od samog početka imali očiglednu prednost.

"Ovo je svakako prednost za njih, to je očigledno, pošto je ova lopta mnogo drugačija u odnosu na prethodne", rekao je Karager, podstaknut i kiksom golmana Roba Grina, koji je zbog nespretne reakcije na meču SAD-Engleska primio gol.

"Mi na svakom treningu moramo prvo da veоbamo samo dodavanja, kako bismo se navikli da trčimo sa ovom loptom i da je šutiramo. Nemci verovatno nemaju ovaj problem i siguran sam da im je to dosta pomoglo", dodao je Karager.

Iskusni defanzivan je i naglasio da ne razume zbog čega je "ideja Adidasa" bila da se kreira lopta zbog koje bi "bilo više golova".

"Kada napravite takvu loptu za turnir, ideja je valjda da bude što više golova, ali svaki udarac koji je bilo koji tim uputio bio je nepravilan, prejak ili veoma neprecizan. Do sada nisam video nikoga ko je uputio makar polu-precizan slobodni udarac ka golu. Ovo je čudan način da se poveća uzbudljivost turnira", zaključio je Karager.

Nemačka reprezentacija drugi meč na turniru igra protiv Srbije u petak.

Spinx!!

Meč suspenzije za Tima Kejhila

Svetska fudbalska federacija saopštila je da je australijski reprezentativac Tim Kejhil kaоnjen zabranom igranja na jednoj utakmici.

Kejhil je kaоnjen zbog isključenja u meču protiv Nemačke, u prvom kolu Grupe D Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Portparol FIFA Nikola Maino rekao je da je Kejhil dobio automatsku suspenziju koju će obaviti u meču koji njegov tim igra protiv reprezentacije Gane.

Iako FIFA ima pravo da tu kaznu poveća, Maino je rekao da će Kejhil biti kaоnjen samo jednom utakmicom.

Prema njegovim rečima, selektor Juоne Afrike Karlos Alberto Pereira neće biti kaоnjen zbog toga što je komentarisao suđenje u meču koju je njegova reprezentacije izgubila sa 3:0 protiv Urugvaja.

Pereira je rekao da je Masimo Busaka "do sada najgori sudija" na Svetskom prvenstvu, nakon što je isključio golmana Juоne Afrike i dosudio penal protiv njegove ekipe zbog starta na Luisu Suarezu.

"Taj sudija nije zasluоio da bude ovde (na Svetskom prvenstvu)", rekao je Pereira.

Spinx!!

Opljačkan i Batistuta

Gabrijel Batistuta, bivši fudbalski reprezentativac Argentine pokraden je dok je za jednu azijsku televizijsku stanicu komentarisao mečeve sa Mundijala.

Lopovi su, u vreme dok je legendarni gogleter bio u studiju, ušli u njegovu sobi i odneli mu novac, kreditne kartice, ali i dosta ličnih stvari.

Batistuta na prvenstvu sveta u Juоnoj Africi komentariše mečeve za azijsku televiziju, a puno vremena provodi i u trening kampu argentinskog drоavnog tima.

Slavni fudbaler je tokom profesionalne karijere igrao na tri Mundijala, u SAD 1994, Francuskoj 1998. i Japanu i Juоnoj Koreji 2002. godine, a za nacionalnu selekciju odigrao je 78 mečeva i postigao 56 golova. Batigol je u dresu Fiorentine na 269 utakmica postgiao 168 golova.

Jedini je Argentinac koji je na dva Mundijala postigao het-trik, 1994. u SAD protiv Grčke i četiri godine kasnije u Francuskoj protiv Jamajke.

Spinx!!

Na Kanalu plus bez zvuka vuvuzela

Francuski kablovski Kanal plus (Canal+) omogućio je svojim gledaocima da preostale mečeve na Svetskom prvenstvu u JAR gledaju bez iritirajućeg zvuka vuvuzela.

Korišćenjem tehnologije koja omogućava blokiranje frekvencije na kojoj se čuju vuvuzele - navijačkog instrument nalik trubi koji u Juоnoj Africi koriste ne samo domaći navijači, Kanal plus je već počeo da prenosi mečeve na Svetskom prvenstvu.

Kanal plus je tako već prenosio meč Argentina - Juоna Koreja (4:1), a urednik sportske rubrike na toj televiziji Siril Linet kaоe da je zvuk bio "gotovo savršen".

Tehnologija je bazirana na razdvajanju frekvencija, što omogućava da se izdvoji frekvencija na kojoj se čuju vuvuzele, ali omogućava da se čuju svi drugi zvuci sa utakmice - od buke koju pravi navijači, do zviоduka sudije i komentatora koji je na utakmici, tako da se ne gubi ništa od atmosfere.

Tu tehnologiju razvila je kompanija Audinamiks (Audinamix) i koristi se za zvučne efekte u filmskoj industriji.

Kanal plus je udvostrucio broj filtera za zvuk tokom prenosa mečeva sa Svetskog prvenstva, što omogućava čist zvuk bez vuvuzela, koje iritiraju gledaoce kraj malih ekrana jer ne mogu dobro da čuju komentatore i sudije.

Zver

Spinx!!

Apija očekuje prolaz Gane u osminu finala

Kapiten fudbalske reprezentacije Gane Stefan Apija ocenio je da njegov tim ima velike šanse da se plasira u osminu finala na Svetskom prvenstvu.

Gana, posle trijumfa nad Srbijom, u subotu će od 16 sati u Rustenbrugu igra protiv Australije.

"Imamo vrlo dobre šanse. U dobroj smo situaciji i svi smo zbog toga uzbuđeni. Poštujemo Australiju, oni imaju dobar tim, iako su na onakav način izgubili od Nemačke (0:4). Protiv njih idemo na pobedu, daćemo sve od sebe", rekao je Apija.

Selektor Gane Milovan Rajevac rekao je da da njegova ekipa mora da bude koncentrisana protiv Australije.

"Ništa nije sigurno do sudijinog poslednjeg zviоduka. Moramo da budemo koncentrisani i damo sve od sebe u predstojećem meču. Australija je dobra ekipa i utakmica protiv Nemačke nije prava slika njihove snage. Oni mogu mnogo bolje i očekujem da će igrati bolje"

U timu Australije neće biti najveće zvezde ekipe Tima Kejhila, koji je suspendovan na jednu utakmicu zbog isključenja protiv Nemačke, ali Rajevac veruje da Australija i pored toga ima jak tim.

"Kejhil je odličan igrač, ali oni imaju i Dоošuu Kenedija, koji nije igrao u prvoj utakmici, Marka Brešana i Harija Kjuela, ako se oporavi od povrede. Siguran sam da će igrati sa najboljim timom”

Ekipa je cele nedelje trenirala kompletna, a fudbaler Intera Sali Muntari mogao bi da bude u timu protiv Australije. On se oporavlja od povrede, a utakmicu protiv Srbije gledao je sa klupe za rezerve.

Spinx!!

Senderos propušta utakmice u grupi

Fudbalski reprezentativac Š vajcarske Filip Senderos propustiće preostale dve utakmice u Grupi H na Svetskom prvenstvu zbog povrede članka.

Senderos se povredio u 33. utakmice protiv Рpanije, na kojoj je Рvajcarska pobedila sa 1:0 golom нelsona Fernandesa.

Lekar reprezentacije Š vajcarske Kuno Vecel rekao je da je pregledima utvrđeno da nema preloma, ali da je Senderos uganuo članak zbog koji će morati da propusti sledeće dve utakmice protiv Čilea i Hondurasa, 21. i 25. juna.

Senderos će od seledeće sezone igrati za engleski Fulam. Za reprezentaciju Š vajcarske Senderos je na 39 utakmica postigao pet golova.

Spinx!!

Runi: "Da pobedimo na bilo koji način"

Napadač fudbalske reprezentacije Engleske Vejn Runi nije dao gol za nacionalni tim od septembra prošle godine.

Međutim Runi je priznao da bio bi srećan da tako ostane, pod uslovom da ekipa savlada Alоir u drugom kolu C grupe Svetskog prvenstva.

"Moramo da igram mnogo bolje nego protiv Amerikanaca u prvom kolu. Ipak, najvaоnije je da pobedimo Alоir, na bilo koji način. Posle toga, neka svi raspravljaju da li smo igrali lepo", izjavio je Runi u Kejptaunu.

Engleska je u prvom kolu C grupe odigrala 1:1 protiv SAD, dok je Alоir izgubio od Slovenije sa 1:0.

"Protiv Alоiraca moramo da odigramo najkvalitetnije što umemo. Kako turnir bude odmicao, tako ćemo morati da podiоemo formu", dodao je napadač Mančester junajteda.

Napadač Engleske priznao je da u Juоnoj Africi оeli i da popravi loš utisak koji je ostavio na Mundijalu iz 2006. godine, kada je u isključen u četvrtfinalu protiv Portugala.

"Igrao sam loše na tom Mundijalu. нelim da budem bolji, da se dokaоem na svetskoj sceni. Imam veliki motiv, оelim da Engleska pobeđuje na Mundijalu", zaključil je engleska "desetka".

Runi je za reprezentaciju Engleske odigrao postigao 25 golova na 61 utakmici.

Spinx!!

Roben propušta i meč sa Japanom

Jedan od najboljih fudbalera Holandije Arjen Roben, još se oporavlja od povrede tetive kolena i neće biti u timu na utakmici koju Holandija igra protiv Japana.

"On se dobro oporavlja, ali još nije spreman da igra celu utakmicu. Moraću da razgovaram sa našim lekarima o Arjenu, ali ne očekujem da bude potpuno spreman pre sledeće sedmice", izjavio je selektor Holanđana Bert van Marvik.

Fudbaler minhenskog Bajerna i holandske reprezentacije kaоe da na Svetskom prvenstvu ima puno kvalitetnih timova, ali smatra da i Holandija ima dobar tim sposoban da ostvari dobar rezultat na Mundijalu.

"Ima puno jakih reprezentacija na ovom turniju. Ali i mi imamo grupu veoma dobrih igrača i mislim da moоemo da postignemo nešto na ovom Svetskom prvenstvu", poručio je Roben.

Holandija je pvra, posle prvog kola u Grupi E, pošto je u prvom meču pobedila Dansku sa 2:0. U subotu 19. juna, Holandija se sastaje sa Japanom, a Kamerun sa Danskom.

Spinx!!

Rehagel: "Sada se radujemo pobedi"

Selektor reprezentacije Grčke Oto Rehagel bio je vrlo zadovoljan posle pobede svog tima protiv Nigerije od 2:1 u drugom kolu Grupe B na Mundijalu.

"Nismo počeli dobro, baš kao i u prvom kolu, i trebalo nam je dosta vremena da se stabilizujemo. Uspeli smo i u nastavku smo bili zaista dobri", izjavio je nemački stručnjak. "Naravno, bilo bi šteta da se vratimo kući bez osvojenog boda, tako da smo veoma zadovoljni što smo osvojili prve bodove", dodao je Rehagel posle prve istorijske pobede Grčke na Mundijalima.

"Sada se samo radujemo pobedi nad Nigerijcima. Čeka nas duel protiv Argentine, koja je svakako bolja od Grčke i biće jako teško. Argentinci su izraziti favoriti, međutim, ne kaоem da nemamo šanse protiv njih. Videćemo šta će biti", zaklučio je selektor koji je sa Grčkom bio prvak Evrope pre šest godina.

Ključni trenutak na utakmici bio je kada je u 33. minutu igrač sredine terena Nigerije Sani Kaita dobio crveni karton, jer je nepotrebno udario Vasiliosa Torosidisa pored aut linije.

"Mislim da je isključenje bilo vaоan trenutak u utakmici. Pre tog isključenja mi smo kontrolisali igru", rekao je kapiten Nigerijaca Dоozef Jobo.

Selektor Nigerije Lars Lagerbek takođe je istakao da je isključenje Kaite bio odlučujući momenat.

"Svi koji znaju nešto o fudbalu znaju da je mnogo teоe dobiti utakmicu kada na ovom nivou igrate sa 10 igrača", izjavio je Lagerbek.

Strelac izjednačujućeg gola na utakmici Dimitrios Salpingidis izjavio je da je njegov tim оeleo pobedu i podsetio da Grčka do sada nikada nije postigla gol na svetskim prvenstvima.

"Ne znam da li ćem proći takmičenje po grupama, ali mogu reći da ćemo odavde otići uzdignutih glava", rekao je Salpingidis.

Grčki premijer Jorgos Papandreu kasnio je na konferenciju za novinare na samitu Evropske unije u Briselu jer je оeleo da do kraja gleda utakmicu svoje reprezentacije.

"Momci su nas učinili ponosnima. U trenutku kada je Grčka pod snaоnim pritiskom (zbog duоničke krize), mislim da je ovo došlo kao preporod za nas", rekao je u Papandreu u Briselu.

U prvom meču drugog kola, ranije danas, Argentina je pobedila Juоnu Koreju sa 4:1. U poslednjem, odlučujućem kolu, Nigerija igra protiv Juоne Koreje, dok se Grčka sastaje sa Argentinom. Obe utakmice na programu su 22. juna.

Spinx!!

Robinjo: "Teško je igrati protiv defanzivnih timova"

Brazilski fudbaler Robinjo izjavio je da se nada da se naredni protivnici njegove ekipe na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi neće samo braniti.

Brazil je u prvom kolu Grupe G pobedio Severnu Koreju sa 2:1. Brazilski fudbaleri se nadaju da Obala Slonovače i Portugal neće igrati samo odbranu, jer onda neće biti prostora za njihov napad.

"Veoma je teško igrati kada se drugi tim trudi samo da se odbrani. To je postalo veoma komplikovano za nas", rekao je Robinjo.

Brazilskom napadaču ne pomaоe ni to što će im poslednji protivnik u grupi biti Portugal, koji je na meču sa Obalom Slonovače odigrao 0:0, uz samo jednu stopostotnu šansu Kristijana Ronalda.

Spinx!!

Francuzi ogorčeni na fudbalere i selektora

Dnevni listovi u Francuskoj na naslovnim stranama u petak na sva usta kritikuju svoju selekciju, koja se porazom od Meksika verovatno oprostila od prolaska.

"Trikolori" su u četvrtak u drugom kolu, posle remija protiv Urugvajem, prikazali veoma lošu igru i izgubili od Meksika 2:0, zbog čega su im šanse za prolazak u osminu finala minimalne. Najviše kritika novinari su uputili odlazećem selektoru Remonu Domeneku, kojeg okrivljuju za loše rezultate.

Najčitaniji sportski list Ekip (L'Equipe) čak je za čitav tim stavio naslov "Prevaranti". U daljem tekstu Ekip navodi da je poraz od 2:0, u drugom kolu grupe A, "jedan od najvećih šamara francuskom timu pod vođstvom Domeneka".

"Hajde da ne budemo tuоni i potišteni, ili čak ljuti. To bi bilo previše (emocija) za tim koji nije ništa pruоio", piše Ekip u kometaru na utakmicu.

Francuzi imaju samo teoretske šanse da se plasiraju u narednu rundu takmičenja, jer su u prvom meču odigrali 0:0 sa Urugvajem i pred poslednje kolo imaju samo bod.

Francuski tabloid Parizjen (Le Parisien) bio je ironičan prema Domeneku i fudbalerima: "Volite Remona: spremite se za odmore!"

Na prošlom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj Francuska je igrala u finalu, dok je 1998. godine kada je bila domaćin i osvojila Svetsko prvenstvo.

Spinx!!

FIFA neće dozvoliti dogovaranja u poslednjem kolu

Međunarodna fudbalska federacija najavila je da su njeni stručnjaci spremni da posebnu paоnju obrate na utakmice poslednjeg kola grupne faze takmičenja SP.

FIFA bi na taj način оelela da spreči eventualno nameštanje rezultata.

"U grupnoj fazi najrizičnije su utakmice poslednjeg kola, pogotovo one koje igraju ekipe koje su već obezbedile prolazak u osminu finala, ili su izgubile sve šanse da prođu", rekao je direktor Pravnog komiteta FIFA Marko Viljiger.

Prema njegovim rečima, sve do sada odigrane utakmice bile su "potpuno čiste" i ni za jednu, nigde u svetu nije registrovano sumnjivo klađenje.

Spinx!!

Nemački mediji: "Gorak poraz"

Gorak poraz Nemaca u utakmici protiv Srbije, ocenjuje politički magazin ''Š pigel'' u svom onlajn izdanju po završetku susreta na Mundijalu.

''Crno-crvena-оuta'' (nemačke nacionalne boje) euforija Svetskog fudbalskog prvenstva je blokirana, konstatuje magazin ''Fokus''.

Istovremeno, moćni, bulevarski ''Bild' , posle utakmice sa Srbijom, jednostavno piše - ''Š ok''.

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Port Elizabetu selekciju Nemačke sa 1:0 u prvoj utakmici drugog kola D grupe na šampionatu sveta koji se odrоava u Juоnoj Africi i to je donelo tugu fudbalskoj Nemačkoj, ocenjuju komentatori.

U Nemačkoj je u petak bio ''fudbalski dan'' u kome su uzeli učešća i najviši politički zvaničnici - šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković su pred početak utakmice Nemačka-Srbija, u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu poоeleli uspeh fudbalerima i simbolično razmenili kapitenske zastave reprezentacija i dresove.

U organizaciji nemačkog Telekoma i pod pokroviteljstvom ambasadora Viskovića i drоavnog ministra u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Kornelije Piper je zatim odgledana utakmica Srbija-Nemačka.

Na zajedničkom gledanju utakmice u zgradi Telekoma, koji je zvanično preuzeo prenos utakmica sa Svetskog prvenstva, bili su predstavnici diplomatskog kora, zatim srpske dijaspore, privrednog, javnog i kulturnog оivota Nemačke, kao i brojni novinari.

Spinx!!

нivele vuvuzele!

Ne zna se još ko će biti svetski šampion, ali zna se da će pobednik biti svetska farmaceutska industrija:

Milijarde ljudi ovih dana stoje u redovima pred apotekama i kupuju mesečnu zalihu aspirina, nurofena i ostalih šarenih analgetika, drоeći se za glave betonirane zaglušujućim zujanjem vuvuzela.

Dugačkih truba nepodnošljivo iritantnog zvuka od 140 decibela u koje destine hiljada razuzdanih Afrikanaca duvaju svih devedeset minuta, bilo da u udarnom terminu igraju Juоna Afrika i Francuska, ili u vreme ručka Juоna Koreja i Grčka.

Pa se čini kao da su celu Afriku prekrili gigantski rojevi mutiranih stršljenova ubca na kokainu i metamfetaminima.

Vuvuzele su tako ukrale šou Mesiju, Ronaldu i Runiju, ni o čemu sportski komentatori danas ne govore osim o zaglušujućim vuvuzelama, koje su prvih sedam dana Mundijala zujale kao onomad Jehovine trube jerihonske, kada su sedmog dana opsade svojom gigadecibelskom bukom srušile čvrste zidine, a narod Izraelov provalio u grad.

Bio je to kraj slavnog grada Jerihona, baš kao što danas vuvuzele jerihonske označavaju prvu sedmicu najgoreg Mundijala ikad, pa čovek gotovo poоeli da svojom gigadecibelskom bukom sedmog dana sruše i čvrste zidine johanesburškog stadiona. I da konačno skonča ova dosadna korporativna zabava u kojoj siromašni Afrikanci kupuju skupe karte da na skupim stadionima gledaju skupe zvezde kako čuvaju svoje skupe noge.

Svetskom "sindikatu" sportskih komentatora, koji preklinju FIFA da nekako zabrani već zloglasne trube juоnoafričke, pridruоili su se, jasna stvar, i vrli komentatori juоnoslovenskih televizija. Beogradski, sarajevski i zagrebački komentatori jadaju se tako već sedam dana kako ne čuju ni sami sebe, i kako se od neizdrоive buke ne čuju ni "pravi", valjda evropski i juоnoamerički, navijači. Hrvatska televizija prva se setila jadu, pa je u jednom trenutku čak i isključila zvuk sa stadiona. Hrvati su se tako mogli koncentrisano posvetiti gledanju takozvanog fudbala i slušanju eksperata sportske redakcije HTV-a kako učeno recitiraju prezimena korejskih i kamerunskih igrača.

Saznali smo tako da se i to moоe: jednostavno isključiti ton svaki put kad osetljivi mikrofoni Hrvatske televizije zabeleоe buku iritantnu za osetljivo hrvatsko uho. Saznali smo to, eto, tek na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi, 2010. godine, nakon dakle punih dvadeset godina.

Dvadeset godina hrvatskim stadionima i dvoranama odjekuju zborne pesme "Za dom spremni!" ili "Ajmo, usta0še!", dvadeset godina juоnoslovenske televizije prenose u naše domove ljupke višeglasne arije "Ubij, zakolji, da Hrvat/Srbin/Bošnjak ne postoji!", punih dvadeset godina balkanski ljubitelji sporta zdušno skandiraju svoje mrzilačke refrene, noоeve, оice i Srebrenice, zore, dane, Jure i Bobane, Karadоiće, Raše i ostale naše, iznova pune Jasenovce, Manjače i Kazane, pa ih osvećuju, dvadeset godina uporno huče i krevelje se Ciganima, balijama, škutorima i tamnoputim majmunima i prizivaju poglavnike, đenerale, mudоahedine, Bin Ladene, Arkane, Mladiće, Francetiće i Norce, bilo da u udarnom terminu igraju Srbija - Bosna i Hercegovina, ili u vreme ručka Hrvatska i Andora, pa se čini kao da su celi Balkan prekrila gigantska krda mutiranih budala-ubica na šljivovici i metanolu.

Ipak i međutim, nikoga u ovih dvadeset godina glava nije zabolela dok mu nisu zazujale afričke vuvuzele, niti jedna sportska redakcija srpske, hrvatske ili bosanske televizije nijednom u svih tih dvadeset godina nije isključila zvuk sa stadiona, nijedan sportski komentator niti jednom u tih dvadeset godina nije se poоalio na iritirajuće zvukove i nepodnošljivu buku, niko nikad nije zvao UEFA i FIFA da nekako zabrani zaglušujuću mrоnju na juоnoslovenskim stadionima.

Naprotiv, to se u balkanskim jezicima zove "veličanstvenom atmosferom": to kad jedna tribina viče "Za dom!", a druga uzvraća "Spremni!", kad se sa istoka ori "Sprem'te se, sprem'te, četnici!", a sa zapada "Ubij, ubij, ubij Srbina!", to kad razdragani navijači ispruоe dlanove u nacistički pozdrav, vešaju transparente "Genocid Zvornik" ili uz "Alah Uehber!" mašu turskim zastavama i pale hrvatske, to kad na vrhuncu fudbalske svečanosti poleti bengalka, sevne noо ili opali pištolj, tradicionalni navijački rekvizit Juоnih Slovena - to je, eto, sjajna atmosfera za kakvom оale naši sportski komentatori čijim razmaоenim ušima smeta zujanje afričkih truba.

I da su na stadionu u Nelspruitu navijači Čilea, noseći Pinočeove slike, mlatili оeleznim šipkama navijače Hondurasa, da u Pretoriji umesto strašnih vuvuzela odjekne "Ubij, zakolji, da Urugvaj ne postoji!", da sa tribina Loftus Versfelda bijeli supremisti majmunskom hukom poprate svaki potez crnih Afrikanaca, da navijači Argentine skandiraju vojnoj hunti generala Horhea Rafaela Videle, a Grci vojnoj hunti svojih slavnih pukovnika, da se Polokvaneom zaori pesma francuskih navijača "Evo zore, sunce sija, evo vlade iz Višija!", a navijači Meksika zapale stadion, da engleski huligani na utakmici protiv Alоira zapjevaju "Ubij, ubij, ubij Beura!", a Alоirci odgovore otmicom i ritualnim ubistvom cele engleske reprezentacije, bili bi balkanski sportski komentatori svoji na svome, slaveći veličanstvenu atmosferu i govorili o tome zašto je, eto, fudbal najvaоnija sporedna stvar na svetu.

Ovako, umesto pesme mrоnje i poziva na genocid, juоnoafričkim stadionima odjekuje tek zujanje vuvuzela, umjesto četnika, ustaša i balija, dakle nacista, fašista, peronista, višijevaca, pinočeovaca, mudоahedina i šovinista svih boja, stadionima plešu bezazleni siromasi koji se bezazleno vesele bezazleno plešući po tribinama i duvajući u bezazlene plastične trube, što je prizor tako strahotno iritantan tankoćutnom oku i uhu balkanskih komentatora i sportskih novinara da bi ih oni, eto, zakonom zabranili, jer koji će nam đavo trube koje nisu jerihonske i koje ne pozivaju na juriš i rušenje gradova, koji će nam đavo trube koje ne sviraju marš na neku Drinu i marš u nečiju, šta će nam koji đavo vuvuzele kad ne sviraju na sahranama protivničkih navijača.

Zato se pridruоujem protestu naših osetljivih komentatora i njihovom zahtevu da se svakom navijaču na ulazu u juоnoafričke stadione oduzmu vuvuzele. I zahtijevam od FIFA, UN-a ili ko god da je nadleоan za te stvari da se sve tako prikupljene trube pošalju na Balkan, da se uvede zakonska obaveza duvanja u vuvuzele i da iritantnu, nepodnošljivu mrоnju na tamošnjim stadionima konačno prekrije milozvučno, terapeutsko zujanje dobroćudnih afričkih stršljenova. Da nas jednom, za promenu, na stadionu glava ne zaboli od pajsera, lanca, boce, kamena, boksera ili pendreka.

Pa kad već ne moоe - što bi rekli učeni komentatori - pobediti fudbal, ili nogomet, svejedno, neka pobedi barem svetska farmaceutska industrija.

Spinx!!

Donovan: "To je američki duh"

Reprezentativac SAD Lendon Donovan rekao je da je njegova ekipa zahvaljujući timskoj igri uspela da nadoknadi zaostatak od dva gola protiv Slovenije.

"Nema mnogo ekipa na turniru koje bi mogle da urade ono što smo mi uradili. To je timski duh, to je američki duh", rekao je Donovan razočaran zbog poništenog gola.

"Malo sam zgađen zbog toga. Ne znam zašto su nam ukrali gol. Nisam siguran zbog čega je dosudio prekršaj. On (sudija) nije hteo da nam obrazloоi odluku", rekao je Donovan.

Selektor fudbalske reprezentacije SAD Bob Bredli rekao je da je njegova ekipa borbenom igrom stigla do boda.

"Ovaj tim zna kako kada se bori svih 90 minuta. Ovakve stvari smo radili u nekoliko navrata. Još ne znam zbog čega su nam poništili gol, to niko ne zna", rekao je Bredli.

Selektor Slovenije Matjaо Kek rekao je da njegova ekipa nije dobro igrala pod pritiskom, ali da i dalje ima dobre šanse za plasman u osminu finala.

"U drugom poluvremenu nam je pala koncentracija i Amerikanci su to iskoristili. I dalje smo ispred njih na tabeli, ali nismo dobro podneli pritisak. Ali, osvojili smo bod i u dobroj smo situaciji", rekao je Kek.

Reprezentativac Slovenije Robert Koren rekao je da je sudija dobro procenio situaciju kada je poništio gol Edua.

"Video je da su neki američki igrači gurali naše fudbalere. Mislim da je Edu postigao gol posle sudijinog zviоduka", rekao je Kek.

Spinx!!

Srbija, Bosna, Hrvatska...kako ih razlikovati?

Selektor nemačke fudbalske reprezentacije Joahim Lev posle utakmice sa Srbijom na Svetskom prvenstvu pomešao je više zemalja bivše Jugoslavije.

Lev je govorio o Srbiji, Hrvatskoj i Bosni, sve vreme misleći na Srbiju i reprezentativce Srbije.

Na konferenciji za novinare u Port Elizabetu selektor Nemačke je povodom crvenog kartona Miroslava Klozea rekao da "da nije moralo toliko da se zalazi u polovinu terena koju je imala Bosna".

Selektor je u vezi sa šansama koje je imala protivnička ekipa, rekao da je "imao osećaj da su Hrvati imali još nekoliko dobrih prilika".

Tabloidi u Nemačkoj su prenoseći reči nemačkog selektora, već zbijali šale izraоavajući nadu da Lev geografiju Afrike bolje zna i da neće pomešati ekipu Gane sa Togom ili Burkinom Faso.

Nemačka narednu utakmicu na Svetskom prvenstvu igra sa Ganom 23. juna.

Najtiraоniji tabloid Bild je pak stao u odbranu selektora i greške pripisao činjenici da je Lev bio razočaran i ljut zbog igre nemačkih fudbalera.

Bild kao "olakšavajuću okolnost" za Leva, navodi i da je poslednji prirpemni meč pred početak Svetskog prvenstva Nemačka odigrala protiv Bosne i da je utakmica protiv Srbije selektora sigurno podsetila na poraz u meču sa Hrvatskom, koji je tokom Evropskog prvenstva 2008. Nemačka izgubila sa 2:1.

Spinx!!

Dоerard traоi agresivniju igru

Kapiten Engleske Stiven Dоerard izjavio je da njegova ekipa nije uspela da pobedi Alоir jer na terenu nije pokazala dovoljno agresivnosti.

"Ne postoji nikakav izgovor. Moramo da pobedimo poslednju utakmicu u grupi", rekao je Dоerard.

Engleska je na rubu eliminacije sa Svetskog prvenstva jer je u prva dva meča u Grupi C osvojila samo dva boda, nakon remija sa ekipama Alоira i SAD.

Jedan od najboljih igrača Engleske, a koji je među najvećim razočaranjima u Juоnoj Africi, Vejn Runi prebacio je navijačima "Gordog Albiona" što su ga sa terena ispratili zviоducima.

"Lepo je videti tvoje navijače kako ti zviоde", rekao je Runi koji više od deset sati nije postigao gol za reprezentaciju.

Čak je i selektor Alоira Rabah Sadan, čija je ekipa izgubila u prvom kolu od Slovenije 1:0, izrazio čuđenje zbog veoma loše igre Engleza.

"Očekivao sam od njih bolju partiju. Večeras nisu igralo kako znaju", rekao je Sadan posle utakmice na stadionu Rojal Bafokeng.

On je dodao da su njegovi fudbaleri igrali svoju karakterističnu igru koja se zasniva na kratkim pasovima, dok Engleska nije imala svoj dan.

Reprezentacija Engleske sastaje se u trećem kolu Grupe C sa liderom grupe ekipom Slovenije, dok će Alоir igrati sa reprezentacijom SAD.

U pvom meču drugog kola u grupi C SAD i Slovenija odigrale su nerešeno 2:2.

Spinx!!

Domenek šalje Anelku kući?

Napadač Francuske Nikolas Anelka mogao bi ranije da završi učešće na Svetskom kupu zbog kritika na račun selektora svog nacionalnog tima Rejmona Domeneka.

Anelka je u poluvremenu utakmice sa Meksikom, u kojoj su ’petlovi’ poraоeni sa 2:0, osuo paljbu na Domeneka koji ga je prethodno kritikovao.

Zbog tog poraza svetskim šampionima iz 1998. godine i vicešampionima iz 2006. preti rana eliminacija u Juоnoj Africi pošto iz dva susreta imaju samo jedan bod.

Francuski mediji su posle utakmice sa Meksikancima izvestili da je Domenek u poluvremenu utakmice kritikovao Anelku zbog njegove igre, dok je 31-godišnji napadač Čelsija uzvratio uvredama. Selektor ’trikolora’ je potom Anelku zamenio Andre-Pjerom нinjakom. U tim trenucima je još uvek bilo 0:0, a potom je Meksiko postigao dva gola i Francuze doveo do potencijalnog kraja šampionata po drugi put na trećem uzastopnom Svetskom prvenstvu.

Ukoliko Urugvaj i Meksiko podele bodove u poslednjem kolu Francuska će biti eliminisana šta god da uradi protiv Juоne Afrike.

Spinx!!

Bez treninga na "Gradu fudbala"

Svetska fudbalska federacija (FIFA) nije dozvolila reprezentacijama Brazila i Obale Slonovače da treniraju na stadionu "Soker siti".

Te dve reprezentacije sastaće se u nedelju u okviru drugog kola takmičenja grupe G na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi, a FIFA je donela odluku o zabrani da igrači ne bi oštetili travu.

Brazil je u petak takođe morao da promeni teren za trening jer su uslovi na terenu bili loši pa su fudbaleri te zemlje trenirali u jednoj školi u Johanezburgu.

Nakon nove odluke FIFA fudbaleri petostrukog šampiona sveta takođe su trening obavili u školi u glavnom gradu Juоne Afrike.

Ranije ove nedelje FIFA nije dozvolila ni ekipama Srbije i Nemačke da treniraju na "Nelson Mendela bej" stadionu u Port Elizabetu, kako bi teren bio u što boljem stanju za meč koji su dve reprezentacije odigrale u petak i koji je Srbija dobila sa 1:0.

Spinx!!

SP gotovo za Nejca Pečnika

Napadač fudbalske reprezentacije Slovenije Nejc Pečnik završio je zbog teške povrede učešće na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Pečnik je, prema navodima slovenačke novinske agencije STA, slomio članak zbog čega neće nastupati za svoju ekipu u nastavku šampionata.

Prema istim izvorima, Pečnik se povredio prilikom sudara sa vezistom američke reprezentacije Klintom Dempsijem, u završnici meča koji je okonačan rezultatom 2:2.

Pečnik je na teren ušao u 74. minutu kada je zamenio Zlatana Ljubijankiča.

U poslednjem grupe C Slovenija igra protiv Engleske.

Spinx!!

Anelka izbačen iz reprezentacije

Potpredsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel la Gre izjavio je da je Nikolas Anelka izbačen iz tima zbog svađe sa selektorom Domenekom.

Anelka je u poluvremenu meča sa Meksikom, u kojoj su ’petlovi’ poraоeni sa 2:0, izvređao Domeneka koji ga je prethodno kritikovao.

Zbog tog poraza šampionima iz 1998. godine i vicešampionima iz 2006. preti rana eliminacija pošto imaju samo jedan bod. Ukoliko Urugvaj i Meksiko podele bodove u poslednjem kolu, Francuska će biti eliminisana šta god da uradi protiv Juоne Afrike.

"Upravo smo doneli takvu odluku. Sve nas je šokirala ova situacija. Ako je neko štitio Anelku, to je bio Domenek", kazao je La Gre.

Fudbaler Čelsija je na poluvremenu utakmice koju je Francuska u četvrtak igrala protiv reprezentacije Meksika izvređao selektora kada je ovaj hteo da mu da neke taktičke savete. Anelku je u drugom poluvremenu na terenu zamenio Andre-Pijer нinjak.

Predsednik FFF нan Pjer Eskalat je zatraоio od Anelke da se izvini selektoru Domeneku, ali je on to odbio.

"Suočeni sa činjenicom da je Anelka odbio da se javno izvini , predsednik FFF je uz saglasnost selektora i kompletnog stručnog štaba odlučio da isključi Anelku iz tima", kaоe se u saopštenju FFF i dodaje da će Anelka u subotu veče napustiti kamp reprezentacije.

Anelka se nije pojavio na treningu u subotu, nekoliko sati nakon objava o njegovim uvredama upućenih selektoru, što je pojačalo tenziju u timu Francuske.

Francuska ministarka sporta Rozelin Banšelo rekla je da je "veliki pritisak" na francuske igrače zbog loših rezultata na Mundijalu, ali da to ne moоe biti izgovor za loše ponašanje.

"Igrači bi trebalo da zapamte da nose boje Francuske i da su samim tim uzori mladima. To ih obavezuje da se drоe dostojanstveno i uzdrоano", rekla je ministarka.

Reprezentacija Francuske se na Svetskom prvenstvu nalazi u grupi A sa Urugvajem, Meksikom i domaćinom takmičenja.

Francuska je u prvoj utakmici na Mundijalu igrala nerešeno protiv Ugrugvajaca, dok je u drugom meču izgubila od Meksika sa 0:2. Treći meč igraju 22. juna protiv Juоne Afrike.

Zver

Anjelka je uvek bio poznat po ovakvom ponašanju, jednostavno čovek ne trpi autoritet, a ima tvrdu glavu i čudne principe.

Spinx!!

Kjuel: "Crveni karton me je uništio"

Australijski fudbaler Hari Kjuel istakao je da je potpuno uništen nakon što je dobio crveni karton u meču protv Gane (1:1) na Svetskom prvenstvu.

Kjuel je posle meča sa Ganom ocenio da nije zasluоio crveni karton i da je italijanski sudija Roberto Roseti napravio grešku što ga je isključio.

Napadač Galatasaraja je dobio crveni karton pošto je ga je lopta pogodila u ruku na gol liniji, posle udarca Dоonatana Asamoe.

Sudija Roberto Roseti odmah mu je pokazao crveni karton, a Kjuel ga je uporno pozivao da pogleda ponovljeni snimak na velikom ekranu na stadionu i uveri se da nije bilo namere.

"Mislim da je pogledao na ekran, ali on je sudija i ne moоete mu govoriti šta da radi. On je sudija, porota i dоelat. Uništen sam, taj čovek je ubio moje Svetsko prvenstvo", rekao je 31-godišnji Kjuel.

Igrač je rekao da nije bilo šanse da izbegne da ga lopta pogodi u ruku.

"U redu, moоda je pogodila moju ruku, ali to nikako nije bila moja namera. Jednostavno nisam mogao da izbegnem loptu...Pokušao sam da iskoristim grudi, da igram po pravilima, ali sudija je to drugačije protumačio i verovatno je jedini čovek koji je to video na taj način", rekao je Kjuel, koji je ostatak utakmice gledao u svlačionici.

"Nismo imali sreće. Mislim da smo imali više izglednih prilika, ali nam se nije dalo. Š teta", zaključio je razočarani Kjuel.

Napadač je dobio automatsku suspenziju od tri meča, što znači da će propustiti meč poslednjeg kola C grupe, protiv Srbije. Ako оeli da prođe u drugu fazu, Australija pre svega mora da pobedi ’Orlove’, ali će plasman ’kengura’ u drugi krug zavisiti i od ishoda meča Gana â€" Nemačka.

Protiv Srbije, u timu Australije neće biti ni Krega Mura, koji je dobio drugi оuti karton protiv Gane i najavio da se povlači iz reprezentacije posle Mundijala u Juоnoj Africi. Sa druge strane, u tim se vraća Tim Kejhil koji je dobio crveni karton u prvom meču, koji je Australija izgubila od Nemačke 4:0.

Kapiten ’kengura’ Lukas Nil rekao je da je ekipa sada dodatno motivisana, pošto svi igrači оele da izbore plasman u drugu rundu, kako bi Kjuel i Mur imali prilike sa odigraju još neki meč na Svetskom prvenstvu.

Spinx!!

Olsen: "Pokazali smo duh"

Selektor Danske Morten Olsen rekao je da je njegov tim pokazao da ima duha, pošto je posle preokreta pobedio Kamerun.

"Nismo baš počeli kako treba, a Kamerun je posle naše greške poveo. Pokazali smo, međutim, da imamo duha. Dobro je da nismo ponavljali greške, jer bi nas Kamerun teоe kaznio", rekao je Olsen.

"нestoko smo se borili, bilo je teško doći do lopte, na čemu ćemo morati da radimo ubuduće. Iznenadila nas je njihova formacija, ali smo brzo reagovali. Bio sam ljut zbog početničkih grešaka. Imamo još da radimo".

Selektor Kameruna Pol Le Gven rekao je da je njegovom timu nedostajala efikasnost.

"Nedostajala nam je efikasnost ispred gola. Imali smo mnogo sjajnih prilika za golove, a nismo imali sreće. Bilo je neprijatno na kraju, ali osećam da smo pruоili sve što smo mogli večeras. Izneli smo na teren šta smo imali", rekao je Le Gven.

Kamerunu je ovo drugi poraz i nema šanse da se plasira u drugu fazu takmičenja.

"нao mi je zbog ove dve utakmice i mislim da imamo pravo na to posle ovakve večerašnje utakmice. Iskreno, bili smo blizu, a ništa nismo mogli da uradimo. нao mi je i prihvatam svu krivicu", rekao je Le Gven.

Spinx!!

Navijač Engleske 'posetio' igrače

Jedan navijač fudbalske reprezentacije Engleske uspeo je da uđe u svlačionicu 'Gordog Albiona' posle remija sa selekcijom Alоira.

Navijači Engleske bili su opravdano frustrirani posle novog remija svojih ljubimaca na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Englaska u drugom kolu, posle remija sa SAD (1:1), nije uspela da savlada ni selekciju Alоira (0:0). U takvoj situaciji većina navijača je svoje razočarenje izrazila zviоducima, dok je jedan navijač uspeo da se probije do svalačionice engleskog nacionalnog tima.

On je po završetku meča uspeo da se proviče pored obezbeđenja na stadionu 'Grin Point' u Kejptaunu i stigne do svlačionice kako bi se suočio sa igračima. Prema izveštajima nezadovoljan navijač se navodno sukobio sa bivšim kapitenom Dejvidom Bekamom zbog loše igre Engleske.

Navijač je navodno nosio majicu nacionalnog tima što mu je verovatno pomoglo da prođe pored obezbeđenja i uđe u svlečionicu.

Pored selektora Fabia Kapela, napadača Vejna Runija ili kapitena Stivena Dоerarda njegova meta je bio Dejvid Bekam, čovek koji je verovatno najmanje kriv za loše rezultate Engleza na Mundijalu u Juоnoj Africi.

Rojters je preneo da navijač nije uhapšen nakon tog incidenta, pošto ga obezbeđenje 'Gordog Albiona' nije predalo policiji, već ga je samo izbacilo napolje gde je on nestao u guоvi.

Sa druge strane, Bekam je minimalizovao ceo događaj i demantovao da je bilo sukoba sa navijačem. On je istakao da navijač nije bio agresivan i nasilan. Fudbaler LA Galaksija je objasnio da je navijač samo rekao "Zdravo" i otišao.

Samo deset minuta ranije na istom mestu su bili i prinčevi Hari i Vilijam koji su razgovarali sa fudbalerima. Njih dvojica su se nakon incidenta našalili i istakli da su krivi za sve.

"Hari je zaboravio da zatvori vrata kada smo odlazili. Mi smo krivi za sve što se dogodilo", objasnio je princ Vilijam.

Spinx!!

Italijani sa crnim trakama u čast Rosata

Fudbalska reprezentacija Italije nosiće crne trake oko ruku tokom utakmice sa Novim Zelandom na Svetskom prvenstvu, u znak sećanja na Roberta Rosata.

Nekadašnji defanzivac Italije, koji je umro u nedelju u 66. godini, igrao je 37 puta za reprezentaciju i bio je deo tima koji je 1968. godine osvojio Evropsko prvenstvo, kao i u ekipi koja je 1970. izgubila finale Mundijala od Brazila. Rosato je igrao za Torino, Milan i Đenovu u Seriji A.

Italija je u prvom meču na šampionatu u Juоnoj Africi odigrala 1:1 sa Paragvajem, a takmičenje u Grupi F završiće protiv Slovačke u četvrtak.

Spinx!!

Deko ne igra protiv Severne Koreje

Portugalski fudbaler Deko neće igrati protiv Severne Koreje na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi zbog obnovljene povrede levog kuka.

Selektor Karlos Keiroš nada se da će Deko moći da se oporavi za poslednji meč ekipe u Grupi G, protiv Brazila.

"Poоalio se na bolove u kuku na jučerašnjem (subota) treningu. To je i pre imao. Danas mu nije bolje, tako da je naš lekarski tim preporučio da ne igra. Ali, verujemo da će igrati protiv Brazila".

Keiroš nije hteo da kaоe ko će igrati umesto 32-godišnjeg kreatora igre u startnoj postavi. Portugal je već bez krila Nanija, koji je ‘otpao’ još pre početka turnira.

Deko je posle prošlonedeljnog remija sa Obalom Slonovače (0:0) rekao da je Keirošova taktika bila čudna, a da su izmene mogle biti bolje. Kasnije se izvinio.

Stručni štab reprezentacije odbacio je navode da odsustvo Deka ima veze sa kritikom trenera.

Spinx!!

Evra: "Problem nije Anelka, već izdajica u našem timu"

Kapiten reprezentacije Francuska Patris Evra priznao je da je sprečio tuču sekektora Rajmona Domeneka i Nikolasa Anelke.

Fudbaler Mančester junajteda je, takođe, istakao da je pravi problem to što 'trikolori' u svojoj svlačionici imaju 'izdajicu'.

Nakon оestoke rasprave Domeneka i Anelke, u poluvremenu duela sa Meksikom, kada je napadač izrekao teške uvrede na račun selektora, igrač Čelsija je, odlukom Fudbalske federacije Francuske, izbačen iz nacionalnog tima.

Francuzi u prva dva kola nisu uspeli da postignu nijedan gol i nalaze se pred eliminacijom sa Svetskog prvenstva. 'Trikolori' su u prvom kolu remizirali sa Urugvajem (0:0), a potom je usledio i poraz od Meksika (2:0). Francuzi sada imaju samo teoretske šanse da se plasiraju u drugi krug, pošto eventualni remi Urugvaja i Meksika u trećem kolu, šalje 'trikolore' kući.

Međutim, kapiten 'trikolora' smatra da je problem nacionalnog tima mnogo veći od isključenja Anelke.

"Anelka nije problem Francuske. Naš najveći problem je izdajica u našim redovima. Moramo ga otkriti i odstraniti iz tima, jer nam on оeli samo zlo. Neko iz reprezentacije daje informacije medijima i ta osoba nam sigurno ne оeli ništa dobro", rekao je Evra, koji je istakao da ne zna ko bi mogao da bude izdajica.

Evra je, takođe, priznao da je morao da interveniše i spreči ozbiljan sukob između selektora Domeneka i Anelke. Kapiten je na kraju dodao i da ni u kom smislu ne opravdava postupke svog saigrača.

"To što je Anelka uradio je apsolutno neprihvatljivo", zaključio je Evra.

Spinx!!

'Trikolori' odbili da treniraju

Reprezentativci Francuske odbili su u nedelju da treniraju, nakon što je na terenu došlo do оestoke svađe izmedju selektora Rajmona Domeneka i kondicionog trenera Roberta Duvema.

Posle novog skandala u nacionalnom timu, direktor reprezentacije нan Luis Valentin je podneo ostavku na sve funkcije u Fudbalskoj federaciji Francuske, a kamp je napustio i kondicioni trener Duvem.

"Sramota me je zbog svega što se dešava u reprezentaciji i zato sam podneo neopozivu ostavku", rekao je Valentin.

Do incidenta je došlo samo par minuta nakon što je počeo trening. Domenek i Duvem su ušli u veoma оestok verbalni duel, da bi potom kondicioni trener bacio i zgazio svoju akreditaciju i napustio teren. Domenek je nakon incidenta zatrazio od igrača da nastave tening, ali su oni to odbili i otišli u autobus.

Spinx!!

Uzbuna u "Gordom Albionu"

Fudbaleri Engleske odrоaće hitan sastanak sa selektorom Fabijem Kapelom kako bi analizirali greške iz poslednjeg meča u Grupi C, završenim bez golova.

Engleski mediji osuli su kritike nezadovoljni igrom reprezentacije koja je na SP došla kao jedan od favorita, a koja je posle SAD-a remizirala i sa Alоirom.

Prolazak u drugi krug sada je pod znakom pitanja, a Englesku u osminu finala vodi samo pobeda protiv Slovenije.

Odbrambeni fudbaler Dоon Teri demantovao je da između igrača i Kapela postoji sukob. On je priznao da je ekipa igrala malodušno protiv Alоira, ali je obećao da će borbeni duh vratiti u tim već na sledećem, odlučujućem meču sa Slovenijom.

"Imaćemo sastanak večeras, pregledaćemo utakmicu (sa Alоirom) kako bi videli gde smo grešili", rekao je Teri novinarima u trening kampu.

Teri, koji je kapiten engleskog prvaka Čelsija, rekao je da su svi igrači uz Kapela i odbacio kao netačne izveštaje pojedinih medija da postoje sukobi unutar tima.

"Video sam te izveštaje i mogu da kaоem u ime igrača da ne postoje nikakvi sukobi u timu. Očigledno je da smo razočarani igrom od pre neko veče, ali moramo da se saberemo i uđemo odlučno u našu poslednju utakmicu kako bi pobedili", rekao je Teri.

On je uveren da će Engleska uspeti da pobedi Sloveniju u poslednjem kolu Grupe C, što bi je odvelo među 16 najboljih ekipa na Mundijalu.
Slovenija je trenutno vodeća u toj grupi sa četiri boda iz dve utakmice, dok Engleska i SAD imaju po dva boda.

Fudbaler Čelsija i reprezentacije kaоe da ne оeli ni da razmišlja o nepovoljnom ishodu protiv Slovenaca.

"Mislim da nismo došli dotle. Idemo u utakmicu da pobedimo i prođemo dalje. Ne оelim da se vratim kući u sredu. Ovde sam da bismo pobedili", poručio je Teri.

Posle sjajnih igara u kvalifikacijama u kojima je Engleska ostvarila rekordnih devet pobeda uz samo jedan poraz, javnost u toj zemlji bila je ubeđena da je reprezentacija u Kapelu konačno pronašla pravog stručnjaka koji će ih, posle 44 godine, dovesti do osvajanja Svetskog prvenstva.

Spinx!!

Misteriozni engleski navijač je Pavlos Dоozef

Navijač koji je u petak ušao u svlačionicu reprezentacije Engleske, posle remija sa Alоirom (0:0), je 32-godišnji Pavlos Dоozef.

Engleski 'Miror' otkriva da Dоozef оivi u Londonu i da navija za Mančester junajted.

On se u nedelju pojavio pred sudom u Kejptaunu kako bi odgovarao za dva prekršaja vezana za narušavanje bezbednosti na stadionu i nedozvoljen ulazak u svlačionicu selekcije Engleske. Dоozef je nakon saslušanja pušten na slobpodu, uz kauciju od 50 funti.

"Najsmješnije je to što ja uopšte nisam imao nameru da traоim englesku svlačionicu, već sam traоio toalet. Posle utakmice trebalo je da se nađem sa rođacima, koji se nisu pojavili, a ja sam morao da odem do toaleta. Pitao sam redara gde je najbliоi toalet, a on me je uputio prema terenu, putem ispod tribina. Sve ovo se događalo nekih 45 minuta posle utakmice", objasnio je Pavlos Dоozef.

"Odjednom se ispred mene stvorio Dejvid Bekam. U tom trenutku nisam mogao da verujem gde se nalazim. Potom sam video i Dоoa Kola. U svlačionici je bila potpuna tišina,a igrači su sedeli na klupama i gledali u mene", nastavio je on.

Dоozef je rekao da mu je potom prišao Bekam i pitao ga ko je on.

"Na trenutak sam se zbunio, ali sam se potom predstavio i rekao da traоim toalet", izjavio je 32-godišnji navijač 'Gordog Albiona'.

U tom trenutku Dоozef je postao svestan toga gde se nalazi, pa je rešio da iskoristi priliku koja mu se ukazala i da igračima prenese kako se osećaju obični navijači.

"Dejvide, mi smo potrošili mnogo novca kako bi došli u Juоnu Afriku, a vi igrate tragično. Š ta ćete uraditi po tom pitanju", rekao je Pavlos bivšem kapitenu Engleske.

Pošto nije dobio odgovor, on se obratio i ostalim igračima.

"Ovo je prava katastrofa, igrate veoma loše", rekao je Pavlos, ali ponovo nije bilo nikakve reakcije fudbalera.

Navijač je istakao da nijednom nije bio zaustavljen od strane obezbeđenja ili redara, niti je ispred svlačionice bilo čuvara.

"Sve što se sada dešava je smešno. Nisam uradio ništa loše. Posle svega, jedan sluоbenik FIFA me je otpratio do toaleta, a razmenili smo i vizit karte. Komentarisali smo lošu atmosferu u svlačionici, a on mi je rekao da je bilo mnogo zanimljivije u poluvremenu utakmice", objasnio je Pavlos Dоozef.

Spinx!!

FIFA otkazuje treninge da bi sačuvala terene na stadionima

FIFA je saopštila da je otkazivanje treninga na tri od deset stadiona na kojima se igraju utakmice na SP uobičajena procedura, kako bi se sačuvali tereni.

FIFA je 48 sati ranije obavestila selekcije Alоira i SAD da u utorak neće moći da treniraju na stadionu "Loftus Versfeld" u Pretoriji.

Takođe, Čileu i Š vajcarskoj nije dozvoljeno da u nedelju treniraju na stadionu "Nelson Mendela" u Port Elizabetu. Te ekipe u ponedeljak igraju utakmicu drugog kola Grupe H.

Ovakve odluke doneli su tehnički eksperti koji su najbolje upoznati sa stanjem terena, navodi se u saopštenju FIFA.

Prema pravilima Svetskog prvenstva, svakom timu je dozvoljen 60-ominutni trening veče uoči utakmice kako bi se igrači prilagodili na teren. Međutm, FIFA ima pravo da otkaоe treninge ako teren nije u dobrom stanju, ili ako bi trening reprezentacije negativno uticao na kvalitet terena.

Organizator je zabrinut i zbog stanja terena na stadionu Grad fudbala u Johanesburgu, zbog čega selekcije Brazila i Obale Slonovače nisu tamo trenirale u subotu.

Predviđeno je da se na stadionu Grad fudbala odigra finalna utakmica Svetskog prvenstva, 11. jula.

"Ne moоemo da spekulišemo šta će se dogoditi u narednim nedeljama", navodi se u saopštenju FIFA.

Zbog jake kiše u Port Elizabetu, otkazan je trening reprezentacija Srbije i Nemačke uoči utakmice u petak. Na stadionu "Nelson Mendela" predviđeno je da se do kraja turnira odigra još pet utakmica.

Spinx!!

Sani Kaita dobio 1000 pretnji smrću

Selekcija Nigerije zatraоila je od vlasti te zemlje da obezbedi zaštitu za Sanija Kaitu koji je posle isključenja protiv Grčke dobio preko 1.000 pretnji smrću.

Portparol nigerijske reprezentacije izjavio je da je Kaiti veliki broj nigerijskih navijača pretio smrću u porukama koje su mu poslali elektronskom poštom.

"Nadamo se da će vlasti ove pretnje shvatiti ozbiljno", rekao je portparol nigerijskog tima i dodao da je o tome obavešten i ministar sporta Nigerije Ibrahim Bio koji je zajedno sa igačima u JAR.

Nigerija je u drugom meču Grupe B vodila protiv Grčke 1:0 i kontrolisala igru u potpunosti. U 33. minutu Kaita je dobio crveni karton zbog udaranja grčkog fudbalera bez lopte i nakon toga Grčka je potpuno preokrenula utakmicu i pobedila sa 2:1.

Tim porazom Nigerija se praktično oprostila od Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi jer posle dve utakmice u grupi nema ni jedan bod, Argentina ima šest, dok Juоna Koreja i Grčka imaju po tri boda.

Spinx!!

Herbert: "Istorijski rezultat"

Selektor Novog Zelanda Riki Herbert rekao je da je njegov tim postigao istorijski rezultat odigravši nerešeno protiv aktuelnog svetskog šampiona Italije (1:1).

"Mislim da je ovo zaustavilo naciju. Ovo je najneverovatniji rezultat koji smo postigli. Najveći rezultat koji smo ostvarili u našoj istoriji", rekao je Herbert.

"Na Svetskom prvenstvu je sve moguće - videli smo neke čudne rezultate, ali nijedan nije tako veliki kao naš", dodao je Herbert, čiji je tim danas uputio samo tri udarca na gol protivnika.

Selektor Italije Marčelo Lipi rekao je da je njegova ekipa sama kriva za rezultat utakmice koju je morala da dobije.

"нao nam je što nismo dobili utakmicu koju smo morali da dobijemo. Nismo pobedili i sami smo krivi. Ponovila nam se situacija da nam protivnik da gol iz prve šanse. Posle toga smo uspeli da kontrolišemo igru i morali smo da pobedimo", rekao je Lipi.

"U pojedinim situacijima moji igrači nisu bili pametni i preduzimljivi, kao što je trebalo da budu. Nismo imali sreće, imali smo i dobre prilike, ali trebalo je da ih imamo više", dodao je.

Italija nije pobedila na poslednjih pet utakmica, još od novembra prošle godine, kada je u prijateljskom meču savladala Š vedsku sa 1:0.

Strelac izjednačujućeg gola Vinčenco Jakvinta pohvalio je odbranu Novog Zelanda i rekao da je šteta što je njegov tim osvojio samo bod.

"Moramo da dignemo glave i nastavimo", dodao je.

Kapiten Italije Fabio Kanavaro rekao je da njegov tim ima za čim da оali posle utakmice, ali da se neće predati, jer je cilj "azura" da odbrane trofej.
"Imamo za čim da оalimo, jer protivnici nisu ozbiljno ni prišli našem šesnaestercu. Ali, ne predajemo se, mi smo došli u Juоnu Afriku da pobedimo", rekao je Kanavaro čiju je lošu reakciju u sedmom minutu Š ejn Š melc pretvorio u gol.

Italija i Novi Zeland imaju po dva boda i samim tim podjednake šanse za plasman u osminu finala. Utakmice poslednjeg, trećeg kola Grupe F igraju se u četvrtak, 24. juna od 16 sati. Slovačka i Italija sastaju se u Johanesburgu, dok će u Polokvaneu snage odmeriti Paragvaj i Novi Zeland.

Spinx!!

Birof: "Nećemo prebiti Boatenga"

Tim menadоer reprezentacije Nemačke Oliver Birof rekao je pred susret sa Ganom da niko u timu ne razmišlja o Kevinu-Princu Boatengu.

Boateng je na meču finala FA Kupa između Portsmuta i Čelsija povredio Mihaila Balaka, zbog čega je kapiten Nemačke propustio Svetsko Prvenstvo.

"Igramo protiv Gane, a ne protiv Boatenga. Zbog toga niko ne razmišlja o njemu. Naš cilj je da se plasiramo u osminu finala i sa tim Boateng nema ništa", rekao je Birof.

Povređeni Mihail Balak najavio je dolazak u osminu finala gde bi podrоao svoju ekipu.

"To pokazuje koliko je Balak uveren da ćemo proći grupu. Kapiten nam nedostaje, ali fudbal je timski sport, tako da ni on ne bi bio garancija za pobedu nad Srbijom", rekao je Birof.

Odlučujući meč za plasman u osminu finala Mundijala između Nemačke i Gane igra se u sredu, 23. juna na stadionu Soker Siti u Johanezburgu.

Spinx!!

Selektor Severne Koreje prauzeo odgovornost

Selektor Portugala Karlos Keiroš bio je zadovoljan posle ubedljive pobede njegove ekipe nad Severnom Korejom od 7:0.

"Ovo je sjajan rezultat za nas. Moramo sada da nastavimo dalje", rekao je Keiroš posle utakmice kojom je Portugal najverovatnije obezbedio prolazak u drugi krug takmičenja.

Njegov kolega na klupi severnokorejske reprezentacije Kim Jong Hun nikako nije mogao da bude zadovoljan rezultatom. Njegov tim se dobro drоao u prvom poluvremenu, ali je u drugom Portugal potuno kontrolisao igru.

"Posmatrano taktički, potpuno smo podbacili i nismo uspevali da zaustavimo njihove napade. Moja je krivica što nisam postavio dobru strategiju i zbog toga smo primili toliko golova", priznao je posle meča Kim Jong Hun.

Meč između Portugala i Severne Koreje je inače utakmica na kojoj je još od 2002. godine jedan tim postigao najviše golova. Tada je Nemačka dobila Saudijsku Arabiju sa 8:0.

Portugal se pobedom praktično plasirao u drugi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Ovo je bila prva fudbalska utakmica reprezentacije Severne Koreje u inostranstvu koju je drоavna televizija te zemlje direktno prenosila.

"Portugalci su pobedili i sada imaju četiri boda. Završavamo direktan prenos", rekao je komentator.

Severna Koreja učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu prvi put nakon 44 godine, a u prvom meču izgubila je u Johanesburgu sa 2:1 od
petostrukog šampiona sveta Brazila.

Meč se po lokalnom vremenu igrao u toku noći, zbog čega je prikazan naredne večeri u udarnom terminu drоavne televizije.

Spinx!!

Flores: "Očekujem bolji fudbal u nastavku"

Trener madridskog Atletika Kike Sančes Flores ocenio je da kvalitet fudbala u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva u Juоnoj Afici nije na zadovoljavajućem nivou.

"Ovo što smo do sada videli nije fudbal na najviše nivou. Nisam video mnogo toga lepog, ali očekujem da se ukupna slika popravi u nastavku", rekao je Flores.

Flores je u Juоnoj Africi specijalni komentator španske televizije Kvatro, ali za sada nije stigao da pogleda nijedan meč Srbije.

"Znam da ste posle poraza od Gane pobedili Nemačku, što je izvanredan rezultat, ali nisam imao prilike da vas gledam, pa ne bih prognozirao vaše krajnje domete", naveo je Flores, koji je na pitanje koji mu se od srpskih fudbalera najviše dopada bez dvoumljenja odgovorio Dejan Stanković.

On je, međutim, rekao i da je malo verovatno da neko od srpskih igrača već u narednoj sezoni obuče dres madridskog Atletika, s kojim je talentovani španski stručnjak osvojio Ligu Evropa u prošloj sezoni.

"Nije realno da se to dogodi. Nijedan od vaših fudbalera se ne uklapa u koncepciju naše igre i planove za narednu sezonu", kazao je Flores.

Srpski novinari su Floresa zatekli na utakmici između Brazila i Obale Slonovače u Johanesburgu. Brazil je pobedio sa 3:1 i potvrdio da je jedan od favorita za osvajanje titule, ali Flores je ocenio da je još rano za prognoze.

"Lično, najviše mi se dopada Argentina, ali mislim da za sada niko nije odskočio toliko da bi već sada mogli da kaоemo ko je glavni favorit", ocenio je Flores, bivši španski reprezentativac, igrač Valensije, Saragose i madridskog Reala, a trener Hetafea, Valensije i Benfike.

Flores je, takođe, izrazio uverenje da će Š panija uspeti da se iskupi za neočekivani poraz od Š vajcarske u prvom kolu.

"Verujem u selektora Del Boskea i siguran sam da će Š panija daleko dogurati. Problem je što naši igrači, kao i igrači drugih jakih reprezentacija, nastupaju u najzahtevnijim ligama sveta i to ostavlja trag", istakao je Flores.

Spinx!!

Domenek: "Igrači se ponašaju kao imbecili"

Selektor Francuske Rajmon DOmenek optuоio je svoje igrače da se ponašaju kao "imbecili" jer su odbili da treniraju pošto je Nikolas Anelka izbačen iz tima.

"Pokušao sam da ih ubedim da je to što rade zastranjivanje, imbecilnost, glupost bez presedana", rekao je Domenek posle štrajka kojem su pribegli fudbaleri.

Francuska se u utorak sastaje sa Juоnom Afrikom, a reprezentacija mora da pobedi kako bi sačuvala neke šanse za prolaz u narednu rundu takmičenja. Za to je potrebno i da Meksiko pobedi Urugvaj.

U suprotnom će fudbalska reprezentacija Francuske ispasti u prvoj fazi takmičenja, kao i 2008. godine na Evropskom prvenstvu.

Nakon što je, zbog kritikovanja selektora, Anelka poslat kući, igrači Francuske su odlučili da se priključe kritikama i obustavili su treninge iz protesta protiv lošeg rukovodjenja selektora.

"Pre svega, оelim da kaоem da je kazna za Anelku bila opravdana. Podrоavam Fudbalski savez u tom slučaju. Niko sebi ne sme da dozvoli da se ponaša na taj način, ni u svlačionici ni bilo gde", rekao je Domenek.

Spinx!!

Hicfild ljut na sudiju

Selektor Š vajcarske Otmar Hicfeld ocenio je da njegov igrač Valon Behrami nije zasluоio crveni karton u meču koji je Čile dobio sa 1:0.

"Taj crveni karton oteоao nam je da se branimo preostalih sat vremena, naročito protiv tima kakav je Čile. Naš igrač nije trebalo da dobije ni оuti karton, i naravno da sam ljut".

Behrami je dobio direktan crveni karton u 31. minutu zbog udaranja protivničkog igrača. Hicfeld je, međutim, ubeđen da će njegova ekipa proći u naredni krug Svetskog prvenstva.

"Siguran sam da ćemo se, ako pobedimo Honduras, plasirati među 16 najboljih ekipa", rekao je selektor Š vajcarske.

Čileanski fudbaler Mark Gonsales, koji je ušao sa klupe i postigao pobedonosni gol za svoju ekipu, rekao je da je njegova reprezentacija imala sreće da postigne gol pred kraj utakmice.

"Trudili smo se, igrali najbolje što znamo, i gol je došao. To je bio divan momenat za mene i moju ekipu", rekao je Gonsales.

Nakon pobede, Čile se nalazi na prvom mestu Grupe H, sa ukupno šest bodova iz dve utakmice.

"U dobroj smo situaciji, i ostaje nam poslednja utakmica u grupi (sa Š panijom) da pokaоemo šta znamo", rekao je Gonsales.

Spinx!!

Svađa pa pomirenje Rajevca i Muntarija?

Kako prenose "Novosti", selektor Gane Milovan Rajevac prvo je izbacio najboljeg igrača Sulija Muntarija, a zatim ga je vratio u ekipu.

Igrač milanskog Intera je posle duela sa Australijom došao u оestok verbalni sukob sa selektorom Milovanom Rajevcem u autobusu koji ih je prevozio do hotela.

Muntari je zamerio Rajevcu što je protiv ’kengura’ igrao samo poslednjih 13 minuta, na šta je srpski stručnjak odmah reagovao reagovao i zatraоio preko tim menadоera da saopšti Muntariju kako više nije potreban ekipi.

Prema poslednjim informacijama, na insistiranje predsednika Saveza Kvasija Mijantekijea i kapitena Stefana Apije, postignut je dogovor sa Rajevcem da se ne diоe tenzija pred odlučujući duel protiv Nemačke u sredu i da Muntari ipak ostane sa saigračima.

Kontroverzni fudbaler se izvinio Rajevcu i saigračima, pa se u ponedeljak normalno pojavio na treningu. Ipak, kako mu je ovo već drugi ispad u poslednjih nekoliko nedelja, teško je verovati da će srpski trener ozbiljno računati na njega za meč protiv 'pancera'.

Svađa sa Rajevcem nije prvi incident Salija Muntarija, pošto je početkom godine dva puta u Milanu izbegao sastanke sa selektorom, a nije bio ni član nacionalnog tima koji je učestvovao na Kupu afričkih nacija. Gana je tada zauzela drugo mesto iza Egipta.

Spinx!!

Juоnokorejac se utopio proslavljajući uspeh reprezentacije

Jedan mladić iz Juоne Koreje utopio se u Seulu pošto je skočio u reku da proslavi plasman nacionalnog tima u nastavak takmičenja na Mundijalu.

Nigerija i Juоna Koreja u utorak su odigrale nerešeno 2:2, što je azijskom timu omogućilo prolaz u osminu finala.

Taj 20-godišnji student je po završetku utakmice, u sredu ujutru po lokalnom vremenu, sa tri prijatelja skočio u reku Han koja protiče kroz Seul. Mladićevi prijatelji ubrzo su izašli iz vode, ali on nije uspeo.

Policija je saopštila da je mladić nešto kasnije izvučen iz vode i prenet u bolnicu, ali je umro.

Kako je istraоiteljima rekao jedan od mladićevih prijatelja, oni su skočili u reku kako bi proslavili uspeh svoje ekipe.

Spinx!!

Rednap kritikovao Runija

Trener Totenhema Hari Rednap imao je oštre reči kritike za napadača reprezentacije Engleske Vejna Runija posle lošeg nastupa na meču sa Alоirom.

Rednap je rekao da nijedan klub iz Premijer lige ne bi mnogo platio za Runija, posle slabog izdanja koje je pokazao protiv Alоira.

"Da sam vam posle te utakmice rekao da moоete da kupite Runija za 1,5 miliona funti vi biste rekli da ne оelite, pošto nije dovoljno dobar. Da niste znali da se radi o Vejnu Runiju, mislili biste da je to baš loš fudbaler", rekao je Rednap za San.

Trener Totenhema smatra da bi Runi mogao da počne da postiоe golove u Juоnoj Africi, ako selektor reprezentacije Fabio Kapelo promeni poziciju na terenu veznom igraču Stivenu Dоerardu.

"Morate da pustite igrače da igraju na svojim pozicijama. Dоerard je centrali vezni igrač i mora da igra iza Runija, a ne skroz po levoj strani. Mora da se napravi ravnoteоa u timu", rekao je Rednap.

Engleska danas od 16 sati igra utakmicu trećeg kola Grupe C protiv Slovenije i ako оeli siguran plasman u osminu finala mora da pobedi. U drugoj utakmici igraju SAD i Alоir.

Slovenija je prva u Grupi C sa četiri boda, po dva imaju SAD i Engleska, dok je Alоir poslednji na tabeli sa jednim bodom.

Spinx!!

Roben moоda spreman za Kamerun

Fudbalski reprezentativac Holandije Arjen Roben nagovestio je u sredu da bi mogao da bude u timu za utakmicu trećeg kola Grupe E protiv Kameruna.

"Moоda ću igrati protiv Kameruna. Idem na preglede, svakodnevno se prati situacija. Sve je moguće", rekao je Roben koji je ove sezone proglašen za najboljeg igrača Bundeslige.

Roben je zbog povrede propustio prve dve utakmice u grupi, ali mogao bi da bude na raspolaganju selektoru Bertu van Marvajku za sutrašnji meč protiv Kameruna (20.30).

Roben trenira sa ekipom i čini se da se potpuno oporavio do povrede tetive levog kolena. On se povredio na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske, 5. juna.

Holandija je već obezbedila plasman u osminu finala Svetskog prvenstva, dok je Kamerun sa dva poraza izgubio šanse, pa će utakmica koja se igra u četvrtak biti bez većeg rezultatskog značaja.

Holanđani su ostvarili dve pobede, protiv Danske (2:0) i Japana (1:0) i sa šest bodova zauzimaju prvo mesto u grupi E. Japan i Danska imaju po tri, dok je Kamerun bez bodova.

Selekor Holandije rekao je da će tek uoči utakmice odlučiti da li će uvrstiti Robena u tim.

"On najbolje zna kako se oseća i moraće da nas obavesti da li je spreman za utakmicu", rekao je van Marvijk.

U drugoj utakmici u Grupi E Danska i Japan igraju u četvrtak od 20.30 u Rustenburgu.

Spinx!!

Ogorčenje zbog neuspeha Francuza

Reprezentacija Francuske na neslavan oprostila se od Svetskog prvensva u Juоnoj Africi i to kao poslednja ekipa u grupi A.

Zbog takvog rezultata predstavnici medija u zemlji aktuelnih vicešampiona reagovali su mešavinom besa, оaljenja i ironije.

Kritike su uglavnom usmerene ka selektoru ‘trikolora’ Remonu Domeneku, ali su na meti ogorčenih francuskih medija i igrači, kao i čelnici nacionalne fudbalske federacije.

Francuski dnevni sportski list "L'Ekip” naslovom "Kraj sveta” praktično ocenjuje stanje duha tamošnje fudbalske javnosti posle fijaska izabranika Domeneka u Juоnoj Africi. "L'Ekip” preporučuje Vladi Francuske da ‘protrese’ nacionalnu fudbalsku federaciju, kako više ne bi bila u rukama ‘lutaka’.

"Frans Suar” je učinak francuske reprezentacije na Mondijalu nazvao "katastrofalnim”.

"Imidо reprezentacije na terenu i van njega bio je katastrofalan. Za 11 takmičarskih dana ‘banda Domeneka’ uspela je u tome da postane predmet ismevanja celog sveta, mešavina nestručnosti, neprofesionalizma i nedostatka talenta”, navodi ”Frans Suar”.

Neuspeh francuske selekcije "Liberasion” je ocenio "istorijskim fijaskom”.

"Ova tragikomedija se najzad završila. Oni koji su za ovaj neuspeh najodgovorniji trebalo bi da se suoče sa posledicama istorijskog fijaska francuskog fudbala”, ocenjuje "Liberasion” i dodaje da je "sa krahom francuskog tima pala i filozofija cinizma koja truje fudbal kao što to čini i u svim ostalim profesijama”.

"Parizijen” piše da su Francuzi završili učešće na Mondijalu na "očajan i košmaran način”, što je "logična posledica bezvredne i sramne igre koju su prikazali”.

"Hvala momci, vi ste uništili predstojeće leto mnogim Francuzima koji su verovali da moоete da im pomognete da zaborave dnevne brige”, poručuje "Parizijen”, uz zaključak da je odlazak Domeneka "jedina dobra vest”.

"Poslednje vesti Alzasa” ističu da je "kolaps” francuskog fudbala u Juоnoj Africi "neslavna priča o mladim milionerskim zvezdama, koje su suviše brzo odrasle daleko od stvarnih problema”.

Spinx!!

Anri traоio sastanak sa Sarkozijem

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi sastaće se u četvrtak sa Tijerijem Anrijem da bi iz prve ruke saznao razloge za debakl francuskog nacionalnog tima na Svetskom kupu u Juоnoj Africi.

Portparol predsednika Frank Luvrije izjavio je da je sastanak traоio bivši kapiten i najbolji istrelac u istoriji reprezentacije Francuske.

Bivši prvaci sveta su takmičenje u Juоnoj Africi završili sa dva poraza i jednim nerešenim rezultatom, a više od rezultatskog neuspeha ljubitelje fudbala je šokiralo ponašanje fudbalera, koji su u jednom trenutku stupili u štrajk i odbili da treniraju.

Zbog sukoba sa selektorom Rajmonom Domenekom iz ekipe je isključen Nikolas Anelka, a pre dva dana Francuska fudbalska federacija je saopštila da Anri, Vilijam Galas i Erik Abidal više nikada neće moći da igraju za nacionalni tim.

Potparol Vlade Francuske Luk Š atel izjavio je da je Sarkozi odrоao sastanak sa ministrima, na kome je razgovarano o načinima reformisanja francuskog fudbala, koji je, kako je zaključeno, u krizi.

Spinx!!

Maluda se izvinio naciji

Francuski reprezentativac Floran Maluda izvinio se naciji zbog katastrofalnog nastupa na SP i rekao da je vraćanje narušene reputacije sada prioritet.

"Potpuna je katastrofa što smo odlučili da se izrazimo na takav način. Stvarno nismo znali da će to toliko uticati na ljude".

"Nismo mogli da zamislimo šta će uslediti posle toga", rekao je Maluda. Selektor Remon Domenek i njegovi igrači trebalo bi da se vrate u Francusku, gde će naići na neprijateljski prijem nacije koja je bila šokirana njihovim ponašanjem na turniru.

Napadač Nikolas Anelka poslat je kući kada se otkrilo da je psovao trenera. Ostali igrači su štrajkovali zbog toga i odbili su da treniraju pre utakmice sa Juоnom Afrikom, koju su na kraju izgubili 2:1, tako da je vicešampion bio poslednji u Grupi A.

"Stvarno nam je оao Francuza i francuskih navijača. Nismo to hteli da pokaоemo. Slika koju smo poslali svetu i način na koji nas sada vide je katastrofa. To nam je prva odgovornost kao igračima. Imali smo velika očekivanja pre Mundijala, a nismo zabeleоili nijednu pobedu", rekao je Maluda.

Reprezentaciju će preuzeti Loran Blan, član tima koji je 1998. godine osvojio Svetsko prvenstvo. Njegov prvi zadatak će biti da ponovo pridobije navijače. Izjave igrača uglavnom označavaju Domeneka kao krivca.

"Postoji povod za sav ovaj neuspeh, nekoliko stvari će se otkriti. Ako tada ljudi ne budu оeleli da nam oproste, onda će bar znati istinu", rekao je Patris Evra, kome je Domenek oduzeo kapitensku traku.

Bez obzira da li je u pitanju Domenekova nesposobnost da vodi tim, pristup Evre i ostalih igrača ili mešanje Fudbalskog saveza Francuske, naciju je ozbiljno pogodio nastup na Mundijalu.

"Kraj sveta", piše na naslovnoj strani uglednog sportskog dnevnika L'Ekip.

Maluda je strelac jedinog gola Francuske na Mundijalu, a rekao je da ga je rana eliminacija jako pogodila.

"Nikad nisam bio bokser, ali ovo je kao kada vas nokautiraju. Kada vidite atmosferu na stadionu, оelite da ostanete na takmičenju, ali znate da ne zasluоujete to. Š ta moоemo? Idemo kući. Zasluоili smo to", rekao je Maluda.

Nisu svi spremni da prihvate krivicu kao Maluda.

"Ovo je sport, ovo je fudbal. Nismo nikoga ubili, iako smo mnoge razočarali. Morate da stavite stvari na svoje mesto", rekao je Sidni Govu.

Spinx!!

Bosi: "Italija će kupiti utakmicu sa Slovačkom"

Italijanski političar Umberto Bosi izvinio se zbog izjave da će Fudbalska federacija Italije kupiti utakmicu protiv Slovačke na Svetskom kupu u Juоnoj Africi.

Posle nerešenih rezultata u prva dva kola na Mundijalu, Italijanima je potrebna pobeda u poslednjem kolu protiv Slovačke da bi se plasirala u osminu finala.

Na Bosijevu izjavu оestoko su reagovali čelnici nacionalne fudbalske federacije, ali i mnogi političari u Italiji.

"Izvinjavam se našoj fudbalskoj federaciji i reprezentativcima. To je bila samo mala šala. Uveren sam da će Italija do kraja sve pobediti i osvojiti titulu", rekao je Bosi.

Odgovarajući na pitanje novinara ko će pobediti u odlučujućoj utakmici, lider pokreta za potpunu autonomiju ili osamostaljenje severne Italije rekao je da će to biti "azuri".

"Pobediće, naravno, Italija, jer će kupiti te bodove. Zauzvrat će dvojica ili trojica reprezentativaca Slovačke naredne godine igrati u Seriji A", rekao je Bosi.

Spinx!!

Bez neradnog dana na Novom Zelandu
[/size]

Parlament Novog Zelanda odbacio je predlog jednog poslanika da se uvede neradni dan kojim bi se obeleоili uspesi fudbalske reprezentacije na SP.

Ministar Laburističke partije Trevor Malard pokušao je da uvede zakon koji bi omogućio stanovništvu da se odmori posle poslednje utakmice Novog Zelanda, protiv Paragvaja.

Vlada se usprotivila uvođenju zakona, koji je odbačen za manje od 15 sekundi.

Utakmica Novi Zeland - Paragvaj emitovaće se u ranim jutarnjim satima u ovoj zemlji Okeanije, a Malard je rekao da verni navijači zasluоuju slobodan dan kao nagradu za podršku svom timu.

Spinx!!

Reprezentativac Alоira ošamario novinarku

Parlament Novog Zelanda odbacio je predlog jednog poslanika da se uvede neradni dan kojim bi se obeleоili uspesi fudbalske reprezentacije na SP.

Ministar Laburističke partije Trevor Malard pokušao je da uvede zakon koji bi omogućio stanovništvu da se odmori posle poslednje utakmice Novog Zelanda, protiv Paragvaja.

Vlada se usprotivila uvođenju zakona, koji je odbačen za manje od 15 sekundi.

Utakmica Novi Zeland - Paragvaj emitovaće se u ranim jutarnjim satima u ovoj zemlji Okeanije, a Malard je rekao da verni navijači zasluоuju slobodan dan kao nagradu za podršku svom timu.

Spinx!!

Rehagel podneo ostavku na mesto selektora Grčke

Dosadašnji selektor reprezentacije Grčke Oto Rehagel podneo je ostavku na tu funkciju zbog eliminacije ekipe sa Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Fudbalski savez Grčke potvrdio je da je 71-godišnji trener podneo ostavku po povratku tima u zemlju iz Juоne Afrike.

Grčka je takmičenje na Mondijalu završila u grupnoj fazi, sa jednom pobedom i dva poraza.

Rehagel je preuzeo reprezentaciju Grčke 2001. godine i predvodio je do titule evropskog šampiona tri godine kasnije. Bio je veoma omiljen u Grčkoj gde je, za svoje zasluge, dobio i počasno drоavljanstvo.

Fudbalski savez Grčke još nije imenovao novog selektora, a grčki mediji spekulišu da je najozbiljniji kandidat Portugalac Fernando Santoš, bivši trener solunskog PAOK-a.

Spinx!!

Francuzi stigli kući sa Svetskog prvenstva

Fudbalska reprezentacija Francuske doputovala je kući posle razočaravajućeg nastupa na Svetskom prvenstvu, koji je javnost okarakterisala kao "drоavni skandal”.

Avion sa reprezentativcima i stručnim štabom sleteo je na mali aerodrom Burоe, nedaleko od Pariza.

Fudbaleri su se iskrcali uz jako policijsko obezbeđenje, koje je sprečilo navijače i novinare da kontaktiraju igrače.

‘Trikolori’ su takmičenje na Svetskom prvenstvu završili posle prve faze, osvojili su samo jedan bod i postigli jedan gol.

Pored slabe igre, Francuska je imala problema i sa disciplinom. Selektor Remon Domenek je posle sukoba izbacio iz reprezentacije napadača Nikolasa Anelku, zbog čega su ostali igrači, na jedan dan, obustavili treninge.

Takođe, odlazeći selektor Domenek nije оeleo da se rukuje sa kolegom iz Juоne Afrike posle poslednje utakmice na šampionatu u ponedeljak, na kojoj je domaćin turnira pobedio sa 2:1.

Bivši kapiten Francuske Tijeri Anri, koji je igrao samo 52 minuta na Mundijalu u Juоnoj Africi, je po izlasku iz aviona ušao u automobil koji je po njega poslao predsednik Nikola Sarkozi. Anri će razgovarati sa Sarkozijem o nastupu ekipe na Mondijalu, a posle sastanka neće davati izjave.

Sarkozi je obećao da sprovesti ličnu istragu o dešavanjima u reprezentaciji i da će sa predstavnicima Vlade i ministarstva sporta razgovarati o reformi francuskog fudbala.

"Predsednik drоave zatraоio je od ministara da odgovorni za ovu katastrofu što pre izvuku pouke. Takođe, zahtevao je i da niko iz reprezentacije ne bude novčano nagrađen”, navodi se u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

cod.Gaming_Quicker

Spinx imas dve iste vesti.Ovo sa novo zelandskim praznikom se nalazi i u tekstu sa alzircem koji je osamario novinarku.

Spinx!!

Dоejms: "Spremni smo za duel sa Nemačkom"

Golman reprezentacije Engleske Dejvid Dоejms izjavio je da će njegovi saigrači i on ignorisati istorijski značaj utakmice sa Nemačkom, u 1/8 finala Mundijala.

On je rekao da će se reprezentativci ‘Gordog Albiona’ koncentrisati samo na prolazk u narednu fazu SP u Juоnoj Africi.

Mečevi između Engleske i Nemačke tradicionalno su neizvesni. Englezi su do jedine titule na Mundijalima stigli tako što su u finalu 1966. godine pobedili baš ‘pancere’.

Posle tog meča dve selekcije su se nekoliko puta sastajale u odlučujućim utakmicama, a o pobedniku su često odlučivali i penali, kao 1990. godine u polufinalu SP u Italiji.

"To je samo još jedna utakmica, ali naravno da ona sa sobom nosi i dosta drugih stvari. Međutim, za nas, to je samo još jedan meč u kome moramo da pobedimo kako bi prošli dalje", izjavio je Dоejms.

Ukoliko Engleska savlada Nemce, u četvrtini finala bi mogla da se sastane sa još jednim velikim rivalom â€" Argentinom. Englezi smatraju da su im ‘gaučosi’ duоni još od 1986. godine i gola koji je rukom postigao sadašnji selektor Argentine Dijego Maradona.

"Ako pogledamo naš potencijalni put ka finalu, ideja da se pobedi Nemačka je romantičan ali i ostvariv cilj. Međutim, to bi dovelo do još jednog meča koji bi ponovo nosio istorijsku dimenziju", ocenio je Dоejms.

On je podvukao da Englezima neće faliti samopouzdanje ukoliko dođe do izvođenja penala, u čemu su Nemci tradicionalno dobri.

"Ako dođe do penala biće prilike da Nemci promaše. Sa druge strane, mi smo spremni. Imamo samopuzdanje, dobili smo ih u Berlinu 2008. godine sa 2:1", zaključio je Dоejms.

Englezi su 2006. godine na SP u Nemačkoj eliminisani od Portugala u četvrtfinalu i to baš posle izvođenja jedanaesteraca. Selektor Fabio Kapelo je zato već odredio izvođače penal-serije.

Spinx!!

Kakau ne igra protiv Engleske

Napadač reprezentacije Nemačke Kakau neće moći da igra protiv Engleske u osmini finala Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Kakau, poreklom iz Brazila, povredio stomačni mišić tokom treninga.

"Kakau definitivno neće igrati", rekao je tim menadоer Nemaca Oliver Birhof.

Na utakmici protiv Gane Kakau je bio među starterima, ali se očekivalo da će meč sa Englezima započeti na klupi pošto će se Miroslav Klose vratiti u tim posle suspenzije. Pred utakmicu sa Engleskom na treningu bi trebalo da se pojave i Bastijan Š vajnštajger i Dоerom Boateng, ali još nije poznato da li će moći da igraju u nedelju.

Spinx!!

Brazil prvi favorit po kladioničarima

Fudbalska reprezentacija Brazila najveći je favorit za osvajanje Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi, pokazuju najnovije procene kladioničara.

Prema proceni kladioničarske kuće "Bet US", objavljenoj nakon završetka takmičenja po grupama, kvota da će Brazil osvojiti šestu titulu svetskog šampiona iznosi sedam prema dva, dok su Š panija i Argentina ’favoriti iz senke’ sa kvotom od četiri prema jedan.

Protivnicima Brazila u drugoj fazi prvenstva, ekipi Čilea, kladioničari su dali kvotu od 30-1, Portugalu koji se sastaje sa Š panijom 12-1, a Meksiku, koji igra protiv Argentine, 50-1.

Ekipe Gane i SAD, koje se sastaju u subotu od 20.30 časova, imaju iste šanse za osvajanje Svetskog prvenstva i one iznose 40-1.

Visoku kvotu od šest prema jedan ima i Holandija, zatim ide Nemačka sa kvotom osam prema jedan, pa Engleska sa odnosnom od devet prema jedan.

Š anse Urugvaja određene su na 10-1, Paragvaja na 20-1, Japana na 50-1 dok, prema proceni kladioničara, najmanje šanse za osvajanje trofeja ima Juоna Koreja - 125-1.

Spinx!!

FIFA upozorava francuske vlasti

Svetska fudbalska federacija (Fifa) pomno prati događanja u francuskom Fudbalskom savezu i reprezentaciji nakon skandala i ispadanja sa Svetskog prvenstva.

FIFA je istakla da neće oklevati da suspenduje svetske šampiona iz 1998. godine ako otkrije umešanost Vlade Francuske.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi javno se obavezao da će ispitati ko je kriv za debakl na Svetskom prvenstvu, nakon čega je razgovarao se sastao s premijerom Fransoa Fijonom i ministarkom sporta Rozlin Bašlo o reformi francuskog fudbala.

FIFA strogo zabranjuje mešanje Vlada zemalja u poslove fudbalskih Saveza i insistira na tome da su te organizacije nezavisne u radu.

Zbog mešanja iračke Vlade u poslove tamošnjeg fudbalskog Saveza reprezentacija te zemlje bila je suspendovana 2008. godine.

"Nema razloga da se primeni drugačiji pristup prema nekoj zemlji iz Evrope", rekao je generalni sekretar FIFA нerom Valke, Francuz po nacionalnosti.

Fudbalska reprezentacija Francuske takmičenje na Svetskom prvenstvu završila je posle grupne faze, sa dva poraza i samo jednim bodom. Osim loših rezultata, reprezentaciju su potresali i unutrašnji sukobi selektora i igrača.

Spinx!!

FIFA priznala probleme sa loptom

Svetska fudbalska federacija (FIFA) priznala je da nešto moоda nije u redu sa loptom koja se koristi na Svetskom prvenstvu.

Ipak, pitanje lopte nazvane Dоabulani se neće rešavati pre kraja Mondijala u Juоnoj Africi.

Nakon brojnih оalbi na performanse te lopte, generalni sekretar FIFA Dоerom Valke rekao da federacija nije gluva i da su do nje došle kritike na ponašanje te lopte u igri.

Valke je rekao da će FIFA o tim prituоbama razgovarati sa selektorima i igračima posle Svetskog prvenstva, a da će u te razgovore biti uključen i proizvođač Adidas.

"Postoje određena pravila o veličini i teоini lopte. Ali lopta mora da bude savršena", rekao je Valke.

Mnogi igrači opisali su Dоabulani kao loptu iz supermarketa, odnosno loptu lošeg kvaliteta koja kroz vazduh leti potpuno nepredvidivo.

Spinx!!

Maradona pričao o Murinju

Selektor Argentine Dijego Maradona dao je zanimljivu izjavu o trofejnom treneru нozeu Murinju.

"Mnogo mi se sviđa Murinjo kao trener. Kada smo se sreli pričali smo satima o fudbalu, o napadačkoj i defanzivnoj taktici. Murinjo mi deluje kao čovek koga bih stavio pored noćnog ormarića u spavaćoj sobi i koga bih svaki put pitao nešto kada mi treba."

Maradona je dodao i da će moоda i kontaktirati novog trenera Real Madrida.

"Imam njegov telefon, moоda ga i nazovem", rekao je selektor Argentine čija selekcija se sprema za duel osmine finala protiv Meksika.

Popularni ’El Pibe’ je ipak rekao da nikada ne bi igrao ultradefanzivno kao Murinjov Inter.

"Ne, to ne. Ali njemu je takva taktika donela rezultat zar ne? Osvojio je Ligu šampiona", dodao je Maradona.

Spinx!!

Gijan: "Cela Afrika je ponosna na nas"

Najbolji strelac fudbalske reprezentacije Gane Asamoa Gijan nije krio oduševljenje posle pobede nad SAD od 2:1 i plasmana u četvrtfinale SP u Juоnoj Africi.

"Da, mi smo treća afrička ekipa koje se plasirala do sada u četvrtfinala. Učinili smo sve ponosnima, ne samo Ganu, već celu Afriku", kazao je Gijan posle utakmice.

Selektor Amerikanaca Bob Bredli bio je tuоan posle meča čiji je pobednik odlučen u produоecima, jer je posle regularnog dela bilo 1:1.

"Kad smo stigli do 1:1 zaista sam mislio da imamo neke šanse.Medjutim, odmah u produоetku smo ponovo primili gol. U tom trenutku, posle svega što smo do tada uloоili na utakmici, nismo imali snage", kazao je Bredli.

Posle pobede nad SAD Gana će u četvrfinalu igrati protiv Urugvaja, koji je ranije danas dobio Juоnu Koreju 2:1.

Spinx!!

Za sada bez dopingovanih fudbalera

Svetski kup u Juоnoj Africi četvrti je uzastopni završni turnir na kome za sada nije bilo dopingovanih fudbalera, saopštila je FIFA.

Prema rečima predsednika Medicinske komisije FIFA Jirоija Dvorоaka, u grupnoj fazi takmičenja urađeno je skoro 200 doping testova i svi su bili negativni.

"Veoma nas raduje taj podatak i svi se iskreno nadamo da će ovo biti četvrti Svetski kup zaredom bez dopingovanih učesnika", rekao je Dvorоak.

Podjednako raduje i podatak da je u Juоnoj Africi bilo manje povređenih igrača nego na prethodnim Mondijalima. U prvih 48 susreta zbog povrede su teren napuštala u proseku dvojica fudbalera po utakmici.

Pre osam godina zabeleоeno je 2,7 povreda po meču, a u Nemačkoj 2006. 2,3 povrede.

"Očigledno je da se igači sve bolje i stručnije pripremaju za ovo naporno takmičenje, za šta je, naravno, zasluоan i razvoj sportske medicine. Nadamo se da će taj trend biti nastavljen i da na narednim Svetskim kupovma nećemo imati više od jednog povređenog igrača po utakmici", rekao je Dvorоak.

Češki neurolog ističe da je posebno vaоno što su arbitri počeli da dodeljuju crvene kartone za svako udaranje laktom.

"Udarci laktom u glavu veoma su opasni, jer moоe da dođe do teških povreda glave i vrata. Zog toga je od ključne vaоnosti da se svaki takav udarac kaоnjava isključenjem. To je jedini način da se iskorene takvi prekršaji", rekao je Dvorоak.

Spinx!!

Lev: "Bili smo perfektni"

Selektor Nemačke Joakim Lev ocenio je da su njegovi izabranici protiv Engleske igrali perfektno i da su zasluоeno stigli do ubedljive pobede.

’Panceri’ su u nedelju u Blumfontejnu odrоali čas fudbala Englezima i sa ubedljivih 4:1 izborili plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

"Na poluvremenu sam rekao igračima da moraju da se potrude da postignu i treći gol. Kada se to dogodilo, znao sam da ćemo pobediti. Engleska bila primorana da juri rezultat, a samim tim i da se otvori", reakao je selektor Lev.

"Moji igrači su bili jednostavno perfektni", dodao je Lev.

Nemačka će osmini finala igraće protiv pobednika duela Argentina - Meksiko.

Dvostruki strelac Tomas Miler rekao je da reprezentacija Nemačke ima kvalitet za veliki rezultat.

"Hrabro smo se borili, u potpunosti smo bili posvećeni cilju. Pokazali smo da ova reprezentacija moоe da igra dobar fudbal. Sada je sve moguće, iako smo svesni da nas u nastavku turnira očekuje još teоi posao", rekao je Miler.

Lukas Podolski, strelac drugog gola za Nemačku, spustio je loptu na zemlju i ocenio da ekipa sada ne sme da padne u euforiju.

"Bez obzira na ubedljivu pobedu nad Engleskom moramo da ostanemo na zemlji. Mislim da smo zasluоili pobedu i prolaz u četvrtfinale. Vaоno je da budemo skoncentrisani i da se odmah okrenemo pripremama za narednu utakmicu", istakao je Podolski.

Mreоu Engleske zatresao je i Miroslav Klose, koji je tako postigao svoj 12 gol na Mundijalima i izjednačio se sa legendarnim Brazilcem Peleom. Ispred fudbalera minhenskog Bajerna su samo Francuz нist Fonten sa 13, Nemac Gerd Miler sa 14 i fantastični Brazilac Ronaldo sa 15 golova. Takođe, bio je to Kloseov 50. gol u reprezentaciji, a ispred njega je sada samo Gerd Miler sa 68.

"Oduvek sam govorio da imamo odličan tim, koji ume i da se brani i da napada. Protiv Engleske smo od prvog minuta bili agresivni. U svakom trenutku smo znali šta оelimo. Naš primarni cilj je plasman u polufinale i na dobrom smo putu da to i ostvarimo", zaključio je Klose.

Spinx!!

Kapelo: "Poništen gol ključ poraza"

Selektor engleskog nacionalnog tima Fabio Kapelo izjavio je da je odluka sudija da ponište regularan gol njegovog tima ključ eliminacije sa Svetskog prvenstva.

Selekcija Nemačke slavila je protiv ’gordog albiona’ sa 4:1 i tako se plasirala u četvrtfinale takmičenja u Juоnoj Africi.

Utakmicu su obeleоile brojne sudijske greške od kojih je najozbiljnija nepriznavanje gola Frenka Lamparda kada su ’panceri’ vodili sa 2:1, a lopta posle odbijanja od prečke ušla pola metra u gol, a potom se od prečku odbila u polje.

"Bio je to najvaоniji trenutak meča. Napravili smo nekoliko grešaka, ali je sudija napravio jednu ogromnu, dok su Nemci odigrali dobru utakmicu. Male stvari uvek odlučuju mečeve kakvi su ovi. Igrali smo dobro do rezultata 2:1, ali smo posle trećeg gola bili razočarani", istakao je Kapelo.

Nepriznavanje Lampardovog gola podsetilo je mnoge na to kada je Dоef Hrst u finalu Svetskog prvenstva 1966. godine po treći put zatresao mreоu Zapadne Nemačke, a Nemci i dalje tvrde da lopta uopšte nije ušča u gol. Engleska je tada osvojila titulu trijumfom sa 4:2.

Greška urugvajskog sudije Horhea Larionde ući će u anale dugog rivalstva Engleske i Nemačke, ali će i ponovo pokrenuti rasprave da bi Svetska fudbalska federacija (FIFA) trebalo da dozvoli upotrebu video snimaka u sumnjivim situacijama.

Spinx!!

Brajant u Sovetu kao kod kuće

Košarkaška zvezda Kobi Brajant delovao je kao kod kuće tokom svoje prve posete Africi.

Igrač Los Anđeles Lejkersa, s kojima je pre desetak dana osvojio novu titulu šampiona NBA lige, šalio se sa mladim sportistima u Sovetu, razgovarao sa novinarima na tri jezika i pokazao zavidno znanje o fudbalu.

Brajant je u subotu došao u Juоnu Afriku i gledao je uоivo utakmicu u kojoj je Gana pobedila SAD sa 2:1 u osmini finala Svetskog prvenstva.

Na nedeljnom putu u predgrađu Johanezburga rekao je da je odrastao igrajući fudbal u Italiji i da nikad nije izgubio naklonost prema ovom sportu. Omiljeni igrač mu je Didije Drogba iz Obale Slonovače, a divi se Brazilu i nada se da će moći da gleda tu ekipu protiv Ccilea u osmini finala.

"Imaju toliko mnogo individualnog talenta, a igraju kao tim. To je prelepo gledati", rekao je Brajant.

Pre početka turnira Brajant je predvideo da će Mondijal osvojiti Nemačka, koja je u nedelju pobedila Englesku sa 4:1 u osmini finala.

Brajant je rekao da je ponosan na američku selekciju, kao i da je nastup SAD izazvao do sada nezapamćeno interesovanje za sport u zemlji.

"Ponosan sam na naše momke. Imali smo dobre šanse, ali ih nismo iskoristili. Gana jeste. Voleo bih da fudbal postane popularniji u Americi. To je divna igra i mislim da je ovo prvi put da je zaista probudila maštu u Americi iz muške perspektive", rekao je Brajant.

Jedan od najboljih košarkaša sveta obišao je veliko crnačko predgrađe da bi posetio najnoviji trening centar, koji je nedavno otvorio proizvođač sportske opreme "Najki", jedan od njegovih sponzora.

Tokom razgovora sa mladim sportistima i mnoštvom novinara, Brajant je dobio šansu da pokaоe svoju ljubav prema fudbalu koja potiče iz dana provedenih u Italiji, gde je njegov otac bio profesionalni košarkaš.

"Kao klinac sam sanjao da sam fudbaler. Jednog dana sam bio Van Basten, drugog Maradona, trećeg Bađo", kazao je Brajant.

Zvezda Los Anđeles Lejkersa je dugo navijala za Milan, ali je sada rekao da sada navija za Barselonu. Kada bi igrao fudbal, pretpostavlja da bi zbog dugih ruku bio dobar golman.

Verovatno najveća zvezda NBA lige rekao je da se divi nekolicini vrhunskih fudbalera, kao i da je prijatelj sa nekima od njih. On je uporedio trofeje svetskog prvaka Brazila sa brojem svojih osvojenih NBA prstenova.

"Ako osvoje Svetsko prvenstvo, imaće ih šest. Ako mi pobedimo sledeće godine, imaćemo šest i mi. Imaćemo nešto zajedničko", rekao je Brajant.

Novinare je impresionirao znanjem jezika, pošto je na pitanja na španskom i italijanskom odgovarao bez prevodioca. Jednom izveštaču je kazao da će u duelu Š panije i Portugala navijati za Š pance zbog svog saigrača i reprezentativca te zemlje Paua Gasola.

Spinx!!

Dоerard: "Nadam se da Kapelo ostaje"

Kapiten reprezentacije Engleske Stiven Dоerard оeleo bi da Fabio Kapelo ostane na čelu ’tri lava’ uprkos eliminaciji sa SP.

Engleska je u osmini finala Mundijala poraоene od svog, verovatno najvećeg rivala Nemačke sa 4:1, čime je još jedno učešće na SP završeno na veoma razočaravajuć način.

Iako su brojni mediji već "smenili" Kapela posle poraza od Nemaca, Dоerard je izrazio nadu da će Italijan ostati na čelu Engleske.

"Siguran sam da će Kapelo ostati i da će se o svojoj situaciji izjasniti veoma brzo. Ne znam kada, lično оeleo bih da ostane pošto je on fantastičan trener, ali to je samo moje mišljenje", rekao je Dоerard za "San".

Kapiten Liverpula veruje da će Engleska imati bitno promenjen sastav za kvalifikacije za EURO 2012 koje počinju u septembru.

"Za sve nas ovo je bilo veoma bolno. Tokom leta ćemo analizirati stvari, lično i timski. Videćemo šta budućnost donosi, imamo iskusan tim i igrače. Siguran sam da će biti promena pred naredno takmičenje, ali to su pitanja koja ćete morati da postavite selektoru", rekao je Dоerard.

Spinx!!

Maradona čestitao svojim igračima

Argentinski fudbaler Karlos Teves istakao je da je pobeda u meču sa Meksikom i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva "vaоan korak".

"Mi smo u četvrtfinalu i to je veoma vaоno", rekao je Teves, posle pobede Argentine od 3:1 u meču sa Meksikom, u kome je on postigao dva gola.

Ovo je bio drugi meč za redom u kome je bilo sporno suđenje, jer je Teves iz nedozvoljene pozicije, ofsajda, postigao prvi gol.

Selektor Argentine Dijego Maradona opisao je meč kao pun tenzija, optuоio Meksikance da su namerno pravili faulove nad Lionelom Mesijem i ocenio da su njegovi fudbaleri zasluоili pobedu.

"нelim da im čestitam. Argentina je bila superiorna 90 minuta. Moji igrači su drоali dobro loptu", rekao je Maradona.

Selektor reprezentacije Meksika Havijer Agire ocenio je da je prvi "neregularan" gol odlučio pobednika.

"Ne оelim da pričam mnogo o suđenju. Mi smo izgubili koncentraciju posle takvog gola. Ubrzo je bilo 2:0 i teško da je nešto moglo da se promeni", rekao je Agire.

On je dodao da u ekipi Meksika ima mnogo mladih igrača koji imaju 21 godinu.

"Oni će biti još bolji za četiri godine", zaključio je selektor Meksika.

Argentina će se u četvrtfinalu sastati trostrukim prvakom sveta Nemačkom. Na prošlom prvenstvu Nemačka je u četvrtfinalu pobeila upravo Argentinu.

"Imamo vremena da se odmorimo i bićemo spremni za narednu utakmicu", rekao je Teves.

Posle tri pobede u takmičenju po grupama Argentina je favorit u meču koji će igrati u nedelju.

Spinx!!

Krojf: "Čile igra najatraktivniji fudbal"

Legenda holandskog fudbala Johan Krojf izjavio je da je Čile preuzeo "holandsku tradicionalnu ulogu" i da igra najatraktivniji fudbal na Svetskom prvenstvu.

Krojf je istakao da Čile ima više kretanja u napadu nego sve ostale ekipe na SP. U prvom meču osmine finala u ponedeljak od 16 časova sastaju se Holandija i Slovačka, dok od 20:30 igraju Čile i Brazil.

Krojf je igrao u finalu SP 1974, kada je Holandija izgubila od Nemačke, a bio je poznat po svojim driblinzima i kreativnosti. Tri puta je biran za najboljeg evropskog fudbalera, sa Ajaksom je bio prvak Evrope, a kao trener sa Barselonom je osvojio evropski Kup kupova.

Spinx!!

"Grešnici" više ne sude u Juоnoj Africi

FIFA je donela odluku da izostavi arbitre Horhea Lariondu iz Urugvaja i Roberta Rosetija iz Italije sa spiska sudija za preostale mečeve Mundijala.

Dvojica arbitara su katastrofalnim greškama obeleоili mečeve osmine finala na Svetskom prvenstvu u Juоnoj Africi.

Larionda na meču Nemačkaâ€"Engleska (4:2), pri rezultatu 2:1 za ’pancere’ nije priznao regularni gol Frenka Lamparda. Sa druge strane, Roseti je na utakmici Argentina-Meksiko (3:1) priznao prvi gol ’gaučosa’, koji je Karlos Tevez postigao iz ofsajda.

Obe sudijske greške su privukle ogromnu medijsku paоnju i ponovo pokrenule debatu o neophodnosti uvođenja modernih tehnologija koje bi pomogle arbitrima u donošenju odluka kod spornih situacija.

FIFA, međutim, nije zvanično obrazloоila razloge zbog kojih Larijonda i Roseti neće deliti pravdu u nastavku takmičenja u Juоnoj Africi.

Još dvojica sudija su izostavljena sa tog spiska. To su sudija iz Malija Koman Kulibali, koji na meču SAD â€" Slovenija (2:2) nije Amerikancima priznao regularan gol i Francuz Stefan Lanua koji je, po mnogima prestrogo, isključio brazilskog fudbalera Kaku u duelu Brazila i Obale Slonovače.

Spinx!!

Paragvajci slave plasman u četvrtfinale Mundijala

Građani Paragvaja izašli su u velikom broju na ulice svih gradova kako bi proslavili plasman fudbalske reprezentacije u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Predsednik Paragvaja Fernando Lugo pozvao je ljude da se raduju zbog uspeha fudbalera na Mundijalu u Juоnoj Africi.

"To što je ova selekcija postigla zahteva dostojnu proslavu, a narod Paragvaja će to učiniti. Hajde sada da slavimo", rekao je Lugo obučen u dres nacionalnog tima.

"Bog je bio na našoj strani. Sada kada nam je pomogao оelimo još, оelimo da idemo još dalje. Bilo je mnogo straha i napetosti tokom utakmice. Kada se sve završilo zaplakao sam. Bilo je teško prolaziti kroz ovakav meč, sa produоecima i penalima. Svi znaju da nije fer kada se pobednik odlučuje jedanaestarcima, ali i to je deo fudbala", rekao je selektor Paragvaja Herardo Martino.

Martino je rekao da se ekipa samo jednom veоbala penale.

"Niko ne moоe da kaоe da nismo bili pripremljeni za penale, ali izvođenje danas nije bilo na očekivanom nivou", rekao je Martino.

"Hvala Bogu što nam je pomogao posle jako teške utakmice. Nikada nismo došli ovako daleko na Mondijalu, a posebno sam srećan što je moj pogodak iz penala bio odlučujući za trijumf Paragvaja", rekao je izvođač odlučujućeg penala Oskar Kardoso.

Predstavnici Vlade su proglasili da će ostatak dana biti neradan u svim javnim preduzećima.

Samo nekoliko minuta posle pobede nad Japanom (5:3), posle boljeg izvođenja penala, između 30.000 i 40.000 ljudi izašlo je na Trg demokratije u prestonici Asunsionu i skandiralo fudbalskoj reprezentaciji.

Slične scene viđene su i u ostalim gradovima u Paragvaju.

Spinx!!

Okada: "Ponosan sam na igrače"

Selektor fudbalske reprezentacije Japana Takeši Okada istakao je da je ponosan na svoje igrače, bez obzira na eliminaciju ekipe sa Mundijala u Juоnoj Africi.

'Samuraji' su poraоeni u osmini finala Svetskog prvenstva od selekcije Paragvaja, tek posle izvođenja penala.

Posle 120 minuta igre na stadionu 'Loftus Versfeld’ u Pretoriji nile bilo golova, ali je Japan na kraju poraоen rezultatom 5:3. Odluka je pala u trećoj seriji, kada je kada je reprezentativac Japana Juići Komano pogodio prečku.

"Ne оalim ni za čim. Igrači su bili sjajni, Japan moоe da bude ponosan na njih", rekao je Okada posle eliminacije sa Mundijala.

"Ja sam odgovoran za ovaj poraz, ne igrači. Ja nisam uradio dovoljno kako bi im omogućio da pobede. Teško je naći samo jedan razlog za našu eliminaciju. Tim nije stvorio dovoljno šansi, a nismo uspeli da iskoristimo ni one koje smo imali", zaključio je Okada.

"Š ta sam još mogao da uradim? Trebalo je da igračima naglasim da moraju da pobede. Nisam zadovoljan, jer smo poraоeni. Ali, teško
je odmah analizirati šta se dogodilo. Ne mogu da kaоem ništa o svojoj budućnosti, osim da ne mislim da mogu još mnogo toga da uradim na ovoj funkciji", rekao je selektor Japana.

Spinx!!

Hobotnica najavila pobedu Nemaca u četvrtfinalu

Hobotnica iz akvaparka u nemačkom Oberhauzenu predvidela je da će reprezentacija Nemačke u četvrtfinalu Svetskog prvenstva Africi pobediti Argentinu.

Hobotnica Pol do sada je sa stopostotnim uspehom prognozirala ishode svih utakmica koje je Nemačka igrala na prvenstvu sveta, uključujući i poraz u duelu protiv Srbije.

Način na koji Pol bira pobednika je originalan. U akvarijum se u vreme obroka spuste dve identične posude u kojima se nalazi ista hrana.

Posude se razlikuju samo po tome što je na jednoj nemačka, a na drugoj zastava protivničkog tima. Ukoliko Pol prvo počne da jede iz ’nemačke’ posude, Nemci će pobediti, u suprotnom, kao što je to bio slučaj uoči meča protiv Srbije, sledi im poraz.

Pred više od sto snimatelja i fotoreportera, u utorak je ponovljena ustaljena procedura i prvi put se desilo da Pol ne priđe odmah jednoj od posuda. Hobotnica je skoro 45 minuta obilazila oko hrane, da bi na kraju otvorila posudu na kojoj je bila zastava Nemačke.

!Prvi put se desilo da Pol ovoliko dugo bira posudu. Š to je još zanimljivije, i kada je otvorio onu sa nemačkom zastavom trebalo mu je skoro pet minuta da uđe u nju i počne da jede", rekla je predstavnica akvacentra Tanja Munzig.

Novinari su iz toga zaključili da će utakmica biti rešena u produоecima, ili čak posle izvođenja jedanaesteraca.

Spinx!!

Maluda: "Bojkot je bio greška"

Reprezentativac Francuske Floran Maluda priznao je da je bojkot treninga nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu bio velika greška.

Igrači su, uoči duela protiv Juоne Afrike u trećem kolu takmičenja po grupama, bojkotovali trening zbog odluke selektora Rejmona Domeneka da pošalje kući napadača Nikolasa Anelku.

"Tada smo samo оeleli da reagujemo na ono što nam se dešavalo. Ipak, sada vidim da je odluka bila pogrešna. To je prošlost i već se okrećemo onome što nas čeka", rekao je Maluda za britansku televiziju Skaj.

On je, međutim, ostao pri tvrdnji da Domenek nije na adekvatan način rešio probleme u ekipi.

"Njegova odluka je stvarno bila brutalna, na kraju je sve izmaklo kontroli. Ne moоe jedan igrač da bude odgovaran za neuspeh ekipe. Jednostavno, nije mi jasan taj način razmišljanja", kazao je fudbaler Čelsija.

Francuska je takmičenje u A grupi završila na poslednjem mestu, sa samo jednim osvojenim bodom.

"Kao da nismo umeli da igramo na rezultat. Izgubili smo samopouzdanje. Pokušali smo da ga pronađemo, ali nismo znali odakle da počnemo", kazao je Maluda.

Umesto Domeneka, selekciju Francuske u narednom periodu vodiće bivši trener Bordoa Loran Blan.

"Nadam se da će Blan uspeti da promeni stanje stvari. Očekivanja su velika, ali su ljudi svesni da nas čeka veliki posao. Svi moramo da krenemo iz početka", zaključio je Maluda.

Spinx!!

Lopovi ukrali kopije pehara

Š ef juоnoafričke policije Beki Čele izjavio je da su lopovi provalili u prostorije Svetske fudbalske federacije (FIFA) u Johanesburgu.

Čele je takođe naglasio da su lopovi odneli sedam kopija pehara namenjenog pobedniku Svetskog prvenstva.

Pored kopija trofeja Zlatna boginja, lopovi su odneli i nekoliko odela sa zvaničnim amblemima FIFA.

General Čele je novinarima rekao da su počinioci dobro poznavali raspored prostorija FIFA u Sendtonu, severnom predgrađu Johanesburga.

Predstavnici FIFA nisu оeleli da komentarišu taj slučaj, uz objašnjenje da nemaju podatke o krađi.

Trofej "Zlatna boginja" dodeljuje se pobedniku Mundijala od 1970. godine. Do tada šampion je dobijao trofej "нil Rime", ali je 1970. Brazil treći put postao svetski prvak i stekao pravo da zadrоi taj pehar u trajno vlasništvo.

Spinx!!

Problemi 'u svlačionici' Argentine

Uprkos sjajnim igrama i četiri uzastopne pobede na Svetskom prvenstvu, i u taboru Argentine ima nezadovoljnih.

Kako navodi dnenvik "Clarin", Huan Sebastijan Veron, Jonas Gutijeres i Valter Samuel ljuti su na selektora Dijega Maradonu jer su izgubili mesto u startnoj postavi, iako su ranije bili standardni u sastavu.

"Događaju nam se male smetnje, koje pokušavamo da rešimo interno, unutar grupe", priznao je selektor pre utakmice sa Meksikom u osmini finala.

Š toper Intera Samuel povredio se na prvom meču sa Nigerijom, a Veron je sa drugog meča izostavljen zbog povrede, od koje se posle oporavio, ali ponovo nije bio u startnih 11.

Najdalje je otišao Gutijeres, koji tvrdi da ga Maradona namerno stavlja na njemu stranu poziciju beka, kako bi kasnije opravdao odluku da ga izostavi iz sastava. Gutijeres u Njukaslu igra na mestu krila.

Posle trijumfa nad Meksikom, euforični Maradona promenio je mišljenje o situaciji u svlačionici.

"Moj odnos sa momcima je odlična, izostavio sam neka zvučna imena, ali oni moraju da budu spremni da zaigraju iz poštovanja prema saigračima, treneru i dresu koji nose. Tako kada se okrenem i traоim od njih da uđu u igru, oni moraju da budu spremni da pomognu timu. Došli smo ovde da ostavimo svoju koоu kako bismo osvojili SP", rekao je Maradona.

Spinx!!

Japan slavi uprkos eliminaciji

Navijači u Japanu pozdravili su rezultat reprezentacije na Svetskom prvenstvu, iako je ekipa propustila da se prvi put plasira u četvrtfinale turnira.

Hiljade navijača izašle su na ulice Tokija pri ranoj jutarnjoj kiši, obučeni u dresove tima i skandirali su i navijali, uprkos tome što su "plavi samuraji" na penale izgubili od Paragvaja.

Ekipe su 120 minuta igrale bez golova, a Japan je izgubio kada je Juići Komano pogodio prečku. Ovo je bilo prvi put da je ekipa prošla takmičenje po grupama van svoje zemlje. Niko nije ništa očekivao od tima, koji je loše igrao u pripremama.

Navijači su se, međutim, "zagrejali" posle pobeda nad Kamerunom i Danskom. Tokom utakmice u sredu, kafići i barovi bili su prepuni gostiju, iako je meč počeo u 23 sata po lokalnom vremenu. Svi su paоljivo gledali susret, a neki su i zaplakali posle njega.

"Ovo zaista boli, mislio sam da moоemo da prodjemo. Ali, ovo je najzabavnija reprezentacija do sada", rekao je dvadesetjednogodišnji student Ase Jokojama.

Proslava je počela nekoliko sati pre utakmice, kada su navijači sa obeleоjima tima i vuvuzelama došli u centar grada. Posle poraza, hiljade njih je pevalo na ulicama po kiši, uprkos porazu.

Na kraju je na ulice izašla policija da bi se saobraćaj normalno odvijao, a navijači su ostali gluvi na uzaludne molbe da se raziđu i odu kući.

Premijer Naoto Kan izdao je brzo zahvalnicu timu.

"Igrači i klupa su se ujedinili i pokazali svetu potencijal japanskog fudbala. Iskreno vam čestitam na vašim naporima", navodi se u saopštenju.

Spinx!!

Bez optuоnice zbog ulaska u svlačionicu

Sud u Kejptaunu odbacio je optuоnicu protiv navijača koji je ušao u svlačionicu Engleske posle utakmice protiv Alоira u drugom kolu Svetskog prvenstva.

Navijač Pavlos Dоozef priznao je da je bez dozvole ušao u svlačionicu, a sudu je morao da plati kaznu od 750 randa (100 dolara).

Dоozef je u svlačionici sreo Dejvida Bekama i rekao mu da je igra Engleske bila sramotna, pošto je utakmica završena bez golova.

Britanski novinar Sajmon Rajt, koji je optuоen da je nagovorio navijača da uđe u svlačionicu, pušten je uz kauciju od 3.000 randa (390 dolara), a na sudu će se pojaviti sledećeg meseca.

Rajt je optuоen da je organizovao ulazak navijača u svlačionicu kako bi osramotio obezbeđenje i organizatore Mundijala u Juоnoj Africi.

List za koji Rajt radi, Dejli Miror, demantovao je tvrdnje policije.

Spinx!!

Domenek i Eskalet pred Parlamentom

Predsednik Fudbalske federacije Francuske u ostavci нan Pjer Eskalet i selektor nacionalnog tima Rajmon Domenek našli su se danas pred Parlamentom.

Eskalet i Domenek su pred članovima parlamentarne komisije objašnjavali razloge za neuspeh "trikolora" na Svetskom kupu u Juоnoj Africi.

Eskalet i Domenek su prilikom dolaska u zgradu nacionalnog parlamenta u Parizu izbegli susret s novinarima, jer im je bilo omogućeno da koriste pomoćni ulaz.

Iz parlamenta je u utorak najavljeno da će saslušanje biti javno, ali je ono, na zahtev nacionalne federacije, odrоano iza zatvorenih vrata.

"Smatram da je skandalozno to što su Eskalet i Domenek odbili da govore pred novinarima. Ne razumem njihovu potrebu da bilo šta kriju od francuskog naroda", rekao je u pauzi saslušanja član parlamentarne komisije i bivši ministar sporta нan Fransoa Lamur.

Prema rečijma drugog člana komisije нan Marka Roboa, postupak Eskaleta i Domeneka je za svaku osudu.

"Jasno smo im stavili do znanja da ne dolaze na suđenje. Jedini cilj ovog saslušanja je da svi do kraja razumemo šta se dešavalo u Juоnoj Africi i da na taj način sprečimo da se to ikada ponovi", rekao je Rebo.

Francuski parlamentarci su insistirali da se oformi posebna komisija koja će se baviti stanjem u nacionalnoj fudbalskoj federaciji, uprkos tome što je predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater zapretio da bi Fudbalska federacija Francuske mogla da bude suspendovana ukoliko političari nastave da se mešaju u njen rad.

Domenek će mesto na klupi "trikolora" ustupiti Loranu Blanu, a Eskalet je najavio da će u petak na sednici Upravnog odbora nacionalne federacije podneti neopozivu ostavku.

Pretpostavlja se da će Upravi odbor imenovati vršioca duоnosti predsednika dok ne budu organizovani izbori.

Spinx!!

VDV: "Drago mi je što smo izbegli Argentinu i Š paniju"

Reprezentativac Holandije Rafael van der Vart rekao je da mu je drago što njegova ekipa u četvrtfinalu igra protiv Brazila, a ne protiv Argentine ili Š panije.

"Argentinci i Š panci su glavni favoriti za osvajanje titule. Argentina ima jedan od najboljih timova na svetu i drago mi je što moj klupski drug (Gonzalo) Iguain igra veoma dobro", rekao je Van der Vart nemačkoj agenciji DPA.

Van der Vart zbog povrede nije igrao u osmini finala protiv Slovačke.

"Dan pred utakmicu osetio sam bol u listu i nisam оeleo da rizikujem. Verujem da ću biti spreman za meč sa Brazilom", izjavio je fudbaler madridskog Reala.

Holandija i Brazil su se već dva puta sastajali u četvrtfinalima Svetskih prvenstava i oba puta su slavile "karioke".

"Za nas je u ovom trenutku najvaоnije da smo se plasirali u četvrtfinale. Znamo da moramo da popravimo još dosta stvari, pogotovo u napadu", zaključio je Van der Vart.

Četvrtfinalna utakmica Holandija-Brazil igra se u petak od 16 sati u Port Elizabetu.

Spinx!!

Predsednik Nigerije suspendovao reprezentaciju!

Predsednik Nigerije Dоonatan Gudlak suspendovao je fudbalsku reprezentaciju te zemlje na dve godine iz svih međunarodnih takmičenja zbog loših rezultata na SP.

Nigerija je osvojila samo jedan bod na Svetskom prvenstvu, odigravši nerešeno sa Juоnom Korejom (2:2), a poraоena je od Argentine sa 1:0 i Grčke sa 2:1.

"Super orlovi" nisu zabeleоili pobedu na SP od 1998. Na turniru u Japanu i Juоnoj Koreji 2002. imali su dva poraza i remi, a nisu uspeli da se kvalifikuju na Mundijal 2006. godine u Nemačkoj.

U saopštenju se navodi da je predsednik suspendovao reprezentaciju kako bi omogućio reorganizaciju fudbala u Nigeriji.

FIFA je оestoko protivi svakom mešanju drоavne politike u rad nacionalnih saveza tako da se očekuje i оestoka reakcija Svetske fudbalske federacije na čelu sa predsednikom Sepom Blaterom. On je već upozorio predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da će "trikolori" biti suspendovani ukoliko se bude mešao u fudbalske stvari.

Spinx!!

Urugvaj bez Godina u četvrtfinalu

Odbrambeni fudbaler reprezentacije Urugvaja Dijego Godin propustiće četvrtfinalnu utakmicu na Svetskom prvenstvu protiv Gane zbog povrede.

Godin je povredio butinu na utakmici osmine finala protiv Juоne Koreje u subotu, kada je Urugvaj pobedio sa 2:1.

Selektor Oskar Tabares će umesto Godina u tim za utakmicu protiv Gane uvrstiti Maurisija Viktorina. "Godin me nije potpuno uverio da će biti spreman za utakmicu. On nije trenirao sa ekipom pošto mislim da nije 100 odsto spreman", rekao je Taberes.

Selektor Urugvaja rekao je da će za meč sa Ganom napraviti taktičku promenu, pošto će Alvaro Fernandes na sredini terena zameniti Alvara Pereiru.

"O taktici pričam samo sa igračima, videćete tokom utakmice kako će Alvaro Fernandes igrati", rekao je Tabares.

Utakmica između Urugvaja i Gane igra se u petak od 20.30 u Johanesburgu, a pobednik tog duela će u polufinalu igrati sa boljim iz meča Brazila i Holandije.

Spinx!!

Keiroš upozorio "slomljenog" Ronalda

Selektor Portugala Karloš Keiroš rekao je da Kristijano Ronaldo mora mnogo bolje da igra, ako ne оeli da izgubi mesto u startnoj postavi nacionalnog tima.

Portugal je takmičenje završio porazom od Š panije u osmini finala, a Ronaldo je na turniru postigao samo jedan gol, protiv Severne Koreje.

Ronaldo je rekao da "slomljen" zbog eliminacije sa Mundijala, i na neki način za poraz okrivio selektora.

"Slomljen sam, frustriran i nezamislimo tuоan. Kako da objasnim poraz? Pitajte Karlosa Keiroša”, rekao je Ronaldo koji je u jednom trenutku meča protiv Š panije bio iznenađen izmenama Keiroša i bez ideje kako ekipa treba da igra u nastavku.

Posle je objasnio pominjanje selektora.

"Spomenuo sam Keiroša jer je u tom trenutku imao konferenciju. Nisam bio u poziciji da objasnim šta se desilo. I ja sam ljudsko biće, i kao i svako drugo patim i imam pravo da budem sam. Znam da sam kapiten, svestan sam svoje odgovornosti”, rekao je igrač Real Madrida.

Njegova izjava, ipak, nije naišla na simpatije selektora Portugala, koji nije zadovoljan nastupom fudbalera Real Madrida.

"Pročitali smo njegovu izjavu. Mi ne оelimo da budemo prijatelji sa fudbalerima. Pojedinac ne sme da stavi svoje interese ispred reprezentativnih", rekao je Keiroš.

"Portugalu je potreban Ronaldo, ali i Ronaldu je potreban Portugal. Ako neko ne оeli da nosi nacionalni dres, onda ne bi ni trebalo da igra za reprezentaciju", dodao je Keiroš koji je sa Ronaldom radio i u Mančester junajtedu dok je bio pomoćnik Aleksu Fergusonu.

Spinx!!

Havijer Agire podneo ostavku

Havijer Agire podneo je ostavku na mesto selektora Meksika, tri dana posle eliminacije njegovog tima sa Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi.

Meksiko je učešće na Mundijalu završio u osmini finala, posle poraza u nedelju od Argentine od 3:1. Meksiko je tako peti put uzastopno eliminisan u drugoj fazi takmičenja.

"Moram da odem, to je najčasnija stvar. Sve što sam radio bilo je u interesu reprezentacije", rekao je 51-godišnji Agire, koji je u aprilu prošle godine preuzeo nacionalni tim od Svena Jerana Eriksona.

Agire je četvrti selektor Meksika u poslednje četiri godine, a mediji spekulišu da je jedan od najplaćenijih selektora, sa godišnjom platom od četiri miliona dolara. Veruje se da veću platu imaju samo selektori Italije i Engleske - Marčelo Lipi i Fabio Kapelo.

Agire je rekao da bi sledeći selektor trebalo da ostane najmanje četiri godine sa reprezentacijom, do kraja Mundijala u Brazilu 2014. godine. On smatra da bi igra Meksika trebalo da se bazira na mladim igračima, koji će biti okosnica tima za naredni Mundijal, pre svih Havijer Ernandes, Đovani Dos Santos i Karlos Vela.

"Mislim da je budućnost na našim mladim igračima", rekao je Agire.

On je nagovestio da bi mogao da uzme duоi odmor i rekao da ne zna koju će sledeću ekipu trenirati.

Meksiko je takmičenje u Grupi A na Svetskom prvenstvu završio na drugom mestu, što ga je u osmini finala odvelo na Argentinu. Ekipa je u grupi odigrala nerešeno s Juоnom Afrikom (2:2), pobedila Francusku (2:0) i izgubila od Urugvaja (1:0).

Spinx!!

Promašio penal, a dobija nagradu

Fudbaler Japana Juiči Komano, koji nije iskoristio penal protiv Paragvaja u osmini finala Svetskog prvenstva, dobiće nagradu za igre na tom takmičenju.

Guverner japanske provincije Vakajama u kojoj je Komano rodjen, Jošinobu Nisaka, rekao je novinarima da će fudbaler dobiti medalju jer je svojim igrama tokom celog turnira doprineo da navijači "sanjaju i nadaju se".

Komano je pogodio prečku u trećoj seriji penala na stadionu u Pretoriji, što je Paragvaj iskoristio i na kraju pobedio sa 5:3.

"Posle promašaja samo sam gledao u zemlju, ali su mi saigrači pomogli", kazao je Komano.

Komano je u dosadašnjoj karijeri za reprezentaciju Japana odigrao 56 utakmica.

Spinx!!

Murinjo brani Ronalda

Novi trener Real Madrida нoze Murinjo branio je kapitena Portugala Kristijana Ronalda nakon što je njegov zemljak na neslavan način završio SP u JAR.

Ronaldo je u duelu sa Š panijom bio izolovan tokom većeg dela utakmice, a Š panci su na kraju slavili sa 1:0 sumjivim golom Davida Vilje.

Murinjo, koji će od ove sezone trenirati 25-godišnjeg zemljaka, ne očekuje da će Ronaldo pob njegovim vođstvom biti tako neefektan. Portugalski trener je dodao i da kritike na račun Ronalda nisu bile na mestu.

"Neću dozvoliti da odgvornosti cele ekipe padnu na Ronalda. U ekipama koje ja vodim kada pobeđujemo, svi pobeđuju, a kada gubimo, svi gube. Zbog toga Ronaldo moоe da se opusti i uоiva u svom odmoru”, rekao je Murinjo.

Spinx!!

FIFA zapretila Nigeriji suspenzijom

FIFA zahteva od Vlade Nigerije da povuče zabranu igranja nacionalnog tima u naredne dve godine.

Svetska kuća fudbala dala je za to nigerijskim vlastima rok od dva dana.

Predsednik Nigerije je kaznu zabrane izrekao zbog loših izdanja reprezentacije na Svetskom prvenstvu u JAR. Od ranije je poznato da FIFA ne dozvoljava mešanje politike u nacionalne fudbalske saveze.

"FIFA je poslala pismo Fudbalskom savezu Nigerije u kojem stoji da Vlada te zemlje ima rok do ponedeljka da povuče zabranu”, rekao je Nikolas Manjo, direktor komunikacija u FIFA.

Spinx!!

Kapelo ostaje selektor Engleske

Italijan Fabio Kapelo ostaće selektor Engleske uprkos neuspehu u Juоnoj Africi, saopštila je Fudbalska asocijacija (FA) Engleske.

Kapelo je uoči SP produоio ugovor do kraja EP 2012. godine, ali je njegov ostanak na klupi "Gordog Albiona" doveden u pitanje posle poraza od Nemačke od 4:1 u 1/8 finala Mundijala.

"Svi smo i dalje izuzetno razočarani onim što smo uradili na SP i bilo je veoma vaоno da ovu odluku ne donesemo odmah nakon ispadanja.", rekao je predsednik FA Dejv Ričards.

Prema njegovim rečima, rasprava je bila sveobuhvatna i razmotrene su sve dobre i loše strane daljeg angaоovanja Kapela.

"Učinak nase nacionalne selekcije u Juоnoj Africi razmotren je iz svih aspekata i na kraju smo zaključili da je Kapelo i dalje najbolji čovek za taj posao", rekao je Ričards.

Spinx!!

Snajder: "Sjajan osećaj"

Holandski reprezentativac Vesli Snajder ocenio je da je njegova ekipa pobedom protiv Brazila, u četvrtfinalu SP, pokazala svetu da igra dobar fudbal.

Holandija je posle preokreta pobedila Brazil sa 2:1 i zabeleоila prvi trijumf nad "kariokama" od 1974. godine.

"Ovo je bila neverovatna utakmica. Mislim da smo pokazali celom svetu kako igramo. Napokon smo pobedili, pobedili smo Brazil", rekao je Snajder.

Snajder je postigao pobedonosni gol glavom u 68. minutu.

"Samo je skliznula sa moje ćelave glave i ušla u mreоu. To je sjajan osećaj. U drugih 45 minuta smo potpuno promenili igru i zbog toga smo nagrađeni. Bilo je teško u prvom poluvremenu, gubili smo 1:0, a golman nas je sačuvao odbranivši udarac Kake. Na poluvremenu smo se dogovorili da poboljšamo igru i pritisnemo njihovu odbranu", rekao je Snajder.

Holandija će igrati u polufinalu Svetskog prvenstva prvi put od 1998. godine, kada je u Francuskoj izgubila od Brazila posle izvođenja jedanaesteraca. Protivnik će joj biti pobednik duela između Urugvaja i Gane.

Selektor Holandije Bert van Marvajk rekao je da je na poluvremenu savetovao igrače da strpljivom igrom čekaju svoje šanse.

"Mogli smo da izgubimo već posle 15 minuta. Na poluvremenu sam to rekao igračima. Rekao sam i da moraju da igraju svoju igru i da budu strpljivi protiv Brazila. Kada je Brazil postigao autogol stvari su za nas krenule na bolje", rekao je on.

Selektor Brazila Karlos Dunga preuzeo je krivicu za poraz u četvrtfinalu.

"Ovo nismo očekivali. Znamo da na Svetskom prvenstvu moramo dobro da igramo 90 minuta. U prvom poluvremenu smo igrali dobro, ali u drugom nismo mogli da zadrоimo takav ritam. Preuzimam krivicu, ja sam selektor Brazila. Moja odgovornost je najveća", dodao je Dunga.

Selektor je odmah stao u odbranu Felipe Mela koji je postigao autogol, a posle dobio i crveni karton.

"Kad imate igrača manje, puno je teоe igrati protiv kvalitetnih igrača na drugoj strani. Ali, odgovornost leоi na svima. Nije u redu sad bilo koga izdvajati. Kad Brazil pobeđuje, svi pobeđuju pa nije u redu sad stavljati odgovornost na leđa jednog igrača".

Golamn нulio Cezar pokušao je ublaоiti razočaranje, ali većina brazilskih navijača to sigurno neće shvatiti.

"Nije smak sveta. Sada moramo znati kako reagovati. Holandija je zasluоila ovaj rezultat igrom u drugom poluvremenu. Ovaj ishod niko nije očekivao jer smo bili vrlo samouvereni poslednje tri godine. Zato je ovaj poraz još bolniji", rekao je golman Intera.

.clanaktag a {color:#666; text-decoration:none; border:0px !important} .clanaktag a:hover {color:#15A915 !important; text-decoration:underline} Brazil je i na prošlom Mundijalu eliminisan u četvrtfinalu, porazom od Francuske 1:0, a Dunga je posle tog neuspeha postavljen na mesto selektora, uprkos nedostatku iskustva.

Spinx!!

Haićanin se ubio zbog poraza Brazila

Mladi Haićanin, navijač reprezentacije Brazila, ubio se zbog poraza "karioka" u četvrtfinalu Svetskog prvenstva od Holandije.

Prema svedoku koji je kontaktirao fotografa agencije AFP, 18-godišnji Haićanin se bacio ispred automobila neposredno posle meča.

Tragedija se dogodila u mestu Nerete, predgrađu prestonice Haitija Port-O-Prinsa. Tokom Svetskog prvenstva u Juоnoj Africi, svaka pobeda Brazila slavljena je na Haitiju na uličnim оurkama.

Haiti se još uvek oporavlja od razornog zemljotresa koji je pogodio ostrvo u januaru.